Ελληνικός τουρισμός: Πώς επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ελληνικός τουρισμός: Πώς επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η ανάκαμψη του τουρισμού ενδέχεται να είναι ασθενέστερη απ’ όσο εκτιμάτο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά δεν θα ανακοπεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Alpha Bank.

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανάκαμψη του τουρισμού ενδέχεται να είναι ασθενέστερη απ’ όσο εκτιμάτο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά δεν θα ανακοπεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Alpha Bank. Οπως εξηγούν οι αναλυτές της τράπεζας, o πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αναμένεται να επηρεάσει τον τουριστικό τομέα μέσω τριών καναλιών.

Πρώτον, μέσω της απουσίας των Ρώσων τουριστών. Ο αντίκτυπος αυτός, ωστόσο, εκτιμάται να είναι περιορισμένος – δεδομένου του χαμηλού μεριδίου αγοράς των Ρώσων τουριστών στις αφίξεις της Ελλάδας.

Mετά την κρίση της Κριμαίας το 2014, οι τουριστικές εισροές από τη Ρωσία μειώθηκαν σταδιακά, κυρίως λόγω της υποτίμησης του ρουβλίου έναντι του ευρώ. Παράλληλα, το μερίδιο αγοράς των ρωσικών αφίξεων στην Τουρκία αυξήθηκε κατακόρυφα, ιδιαίτερα μετά το 2017, συνεπεία της υποτίμησης της τουρκικής λίρας, αντανακλώντας, εν μέρει, μια επίδραση υποκατάστασης.

Η ανάκαμψη ενδέχεται να είναι ασθενέστερη, αλλά δεν θα ανακοπεί.

Ουσιαστικά, οι Ρώσοι τουρίστες τα τελευταία χρόνια προτιμούσαν τη φθηνότερη, λόγω διολίσθησης της λίρας, Τουρκία από την ακριβότερη, λόγω ενίσχυσης του ευρώ, Ελλάδα.

Το 2019, οι Ρώσοι τουρίστες αντιπροσώπευαν το 1,9% των συνολικών αφίξεων τουριστών στην Ελλάδα, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο για την Ουκρανία ήταν ακόμη μικρότερο. Το μερίδιο των αφίξεων από τη Ρωσία μειώθηκε στο 0,3% το 2020, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, σημειώνοντας μόνον οριακή άνοδο στο 0,8% το 2021. Οσον αφορά τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, τα αντίστοιχα μερίδια διαμορφώθηκαν στο 2,4% το 2019 και στο 1,1% το 2021.

Δεύτερον, μέσω της αναμενόμενης μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών στις χώρες προέλευσης (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ρουμανία, ΗΠΑ κ.λπ.) λόγω των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας.

Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε πιθανή επιβράδυνση των τουριστικών αφίξεων – δεδομένης της θετικής τους συσχέτισης με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και, κατά συνέπεια, των ταξιδιωτικών εισπράξεων. Τρίτον, μέσω του υψηλότερου κόστους λειτουργίας, εξαιτίας των απότομων αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας, που μειώνουν τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή