«Κλείδωσε» η αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο

«Κλείδωσε» η αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο

Αρχές τρίτου τριμήνου, μετά τη λήξη του QE, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σήμα» για αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο έδωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ακολουθώντας ανάλογες δηλώσεις όλο και περισσότερων υπευθύνων χάραξης πολιτικής τις τελευταίες ημέρες, οι οποίοι διαμηνύουν ότι η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής θα υλοποιηθεί εντός του τρίτου τριμήνου, έπειτα από τη νέα εκτόξευση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης στο 7,5% τον περασμένο μήνα.

«Η προσδοκία μου είναι ότι θα ολοκληρωθούν στις αρχές του τρίτου τριμήνου», δήλωσε η Λαγκάρντ, αναφερόμενη στις αγορές ομολόγων, σε συνέδριο στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας. «Η πρώτη αύξηση των επιτοκίων, σύμφωνα με την κατεύθυνση πολιτικής της ΕΚΤ για τα επιτόκια, θα πραγματοποιηθεί λίγο καιρό μετά το τέλος των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού και αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια περίοδο μόνο μερικών εβδομάδων», πρόσθεσε. Αυτή η δήλωση της Λαγκάρντ θεωρείται λίγο πιο επιθετική σε σχέση με τις δηλώσεις της κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου είχε τονίσει πως «οι αυξήσεις επιτοκίων θα ακολουθήσουν λίγο μετά το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης, που σημαίνει ότι μπορεί να πραγματοποιηθούν από μία εβδομάδα μετά ή και μήνες μετά», δηλαδή από το τρίτο με τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ή και πολύ αργότερα, το 2023.

«Αυτό που ξεκίνησε ως ένα έκτακτο σοκ έχει γίνει πλέον ένα φαινόμενο με ευρεία βάση», δήλωσε ο Μπόστγιαν Βάσλετ, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, στην ίδια εκδήλωση. «Οταν αλλάζουν οι συνθήκες πρέπει να αντιδράσει η πολιτική», πρόσθεσε ο διοικητής της σλοβενικής κεντρικής τράπεζας.

Ο Φρανκ Ελντερσον, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε επίσης ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων τον Ιούλιο, μια κίνηση που έχει υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, και ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ. Οπως δήλωσε την Τρίτη, «αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να είναι υψηλός πρέπει να δράσουμε», εκτιμώντας ότι οι αγορές ομολόγων θα σταματήσουν στα τέλη Ιουνίου και τονίζοντας ότι ο ίδιος θα υποστηρίξει την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Ιούλιο.

Αύξηση κατά 25 μ.β. αναμένει και η Morgan Stanley τον Ιούλιο και μια δεύτερη τον Σεπτέμβριο.

Οι δηλώσεις του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη έγιναν λίγο πριν από τις ανακοινώσεις για τον ετήσιο πληθωρισμό στη χώρα του τον Απρίλιο, ο οποίος ανήλθε στο 7,4% και σε υψηλό άνω των 40 ετών. Παρόμοιες τιμές καταγράφηκαν στη χώρα τελευταία φορά το 1981, όταν οι τιμές του πετρελαίου είχαν εκτοξευθεί ως αποτέλεσμα του πολέμου Ιράν – Ιράκ.

Παράλληλα, ο κεντρικός τραπεζίτης της Εσθονίας, Μάντις Μιούλερ, σημείωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι το επιτόκιο της ΕΚΤ, το οποίο σήμερα είναι -0,5%, ενδέχεται να ανέλθει πάνω από το μηδέν μέχρι το τέλος του έτους, για πρώτη φορά από το 2014.

Σε νέες δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει στο 4%-5% έως το τέλος του 2022, τόνισε πως η ΕΚΤ πρέπει να ομαλοποιήσει την πολιτική της «νωρίτερα παρά αργότερα», ενώ πριν από μόλις μερικές ημέρες είχε πει πως τα επιτόκια «πιθανότατα» δεν θα αυξηθούν τον Ιούλιο. Οπως ανέφερε, οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ ενδέχεται να σταματήσουν τον Ιούλιο.

Δεδομένων των πρόσφατων οικονομικών στοιχείων και των σχολίων των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, η HSBC θεωρεί βέβαιη την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούλιο κατά 25 μονάδες βάσης, καθώς και περαιτέρω αυξήσεις ανάλογου ύψους κατά τις συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου, του Δεκεμβρίου και του Μαρτίου του 2023, πριν κλείσει αυτόν τον κύκλο σύσφιξης.

Αύξηση κατά 25 μ.β. αναμένει και η Morgan Stanley τον Ιούλιο και μια δεύτερη τον Σεπτέμβριο, με την ΕΚΤ να μηδενίζει έτσι τα επιτόκια φέτος πριν προχωρήσει σε δύο περαιτέρω αυξήσεις το 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή