Σταματάει τις επενδύσεις στη ρωσική αγορά η Coca-Cola HBC AG

Σταματάει τις επενδύσεις στη ρωσική αγορά η Coca-Cola HBC AG

Αυξήθηκαν κατά 24,2% τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις το α΄ 3μηνο, σε 1,77 δισ.

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παύση των επενδύσεων στη ρωσική αγορά ανακοίνωσε η Coca-Cola HBC AG χθες, η οποία εξετάζει και αξιολογεί όλες τις διαθέσιμες επιλογές για την τύχη των δραστηριοτήτων της εκεί, με τις σχετικές αποφάσεις να ανακοινώνονται το επόμενο διάστημα. Για την ώρα θα εστιάσει στα τοπικά σήματα που παράγει εκεί, ενώ σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες, όταν δεν θα υπάρχει άλλο απόθεμα σε συμπύκνωμα για τα προϊόντα που παράγει για λογαριασμό της The Coca-Cola Company, καθώς και έτοιμα προϊόντα, θα σταματήσει την παραγωγή και τις πωλήσεις αυτών. Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Μαρτίου 2022 η The Coca-Cola Company ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις δραστηριότητές της στη ρωσική αγορά, ως αντίδραση για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, απόφαση την οποία καλείται να εφαρμόσει ο εμφιαλωτής της εκεί, δηλαδή η Coca-Cola HBC AG.

Ακόμη, πάντως, και η εστίαση στα τοπικά σήματα ή τουλάχιστον στα σήματα τα οποία δεν ανήκουν στην The Coca-Cola Company καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη διατήρηση σε λειτουργία και των δέκα εργοστασίων που διαθέτει η Coca-Cola Τρία Εψιλον στη Ρωσία. Τα τοπικά σήματα που παράγει στη χώρα ο ελληνικός όμιλος είναι τα εξής: χυμοί Dobry, Rich και Moya Semya. Επίσης, η Coca-Cola HBC διαθέτει στη ρωσική αγορά το Monster Energy της αμερικανικής εταιρείας Monster Beverage Corporation. Από τη ρωσική αγορά προερχόταν, προ της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, περίπου το 20% του όγκου πωλήσεων και λειτουργικών κερδών του ομίλου Coca-Cola HBC AG.

Το πρώτο τρίμηνο του 2022, πάντως, έκλεισε με θετικό πρόσημο για τον όμιλο σε σύγκριση τόσο με το 2021 όσο και με το 2019. Τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις αυξήθηκαν σε οργανική βάση κατά 24,2%, σε 1,77 δισ. ευρώ, ο όγκος πωλήσεων κατά 11,3% επίσης σε οργανική βάση, ενώ τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις ανά κιβώτιο ενισχύθηκαν το α΄ τρίμηνο του 2022 κατά 11,6%. Εξαιρουμένης της δραστηριότητας σε Ρωσία και Ουκρανία, η οργανική αύξηση των εσόδων του ομίλου ήταν 25,9%. Η διοίκηση, πάντως, του ομίλου αναμένει μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στα αποτελέσματά της κατά το β΄ εξάμηνο του 2022 από την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Ρωσία και την Ουκρανία. Από την άλλη, είναι αισιόδοξα τα μηνύματα για σημαντική ανάκαμψη των πωλήσεων σε μεγάλες τουριστικές αγορές, όπως η ιταλική και η ελληνική.

Η επίδοση του πρώτου τριμήνου είναι καλύτερη σε σύγκριση τόσο με το 2021 όσο και με το 2019.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως ανέφερε χθες κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της Coca-Cola HBC AG Ζόραν Μπογκντάνοβιτς, ότι πάνω από το 50% της αύξησης των εσόδων οφείλεται στην αύξηση των τιμών στην οποία προχώρησε ο όμιλος κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, αύξηση η οποία δεν προκάλεσε μείωση του όγκου πωλήσεων. «Δεν υπήρξε επίδραση στη ζήτηση λόγω πληθωρισμού, όπως συνέβη με άλλες εταιρείες. Λαμβάνουμε υπόψη την κατάσταση, την παρακολουθούμε στενά και είμαστε σε εγρήγορση σε περίπτωση που παρατηρήσουμε επίδραση στην κατανάλωση και ίσως χρειαστεί να προσαρμοστούμε», δήλωσε ο κ. Μπογκντάνοβιτς.

Ειδικά στην ελληνική αγορά ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά υψηλό μονοψήφιο ποσοστό. Ο όγκος πωλήσεων στα μη ανθρακούχα αναψυκτικά αυξήθηκε στο μέσο επίπεδο του εύρους 10%-15% χάρη στο νερό, το οποίο κατέγραψε καλές επιδόσεις στο κανάλι της εκτός σπιτιού κατανάλωσης. Η κατηγορία των ανθρακούχων αναψυκτικών αυξήθηκε κατά χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό, κυρίως λόγω των επιδόσεων που σημείωσαν τα ανθρακούχα αναψυκτικά για ενηλίκους, ενώ τα ποτά ενέργειας συνέχισαν να καταγράφουν διψήφια αύξηση.

Στο σύνολο του ομίλου, οι πωλήσεις της εκτός σπιτιού κατανάλωσης ενισχύθηκαν σε σύγκριση με το 2021 κατά 24% και με το 2019 κατά 14%. Οι πωλήσεις από την κατανάλωση εντός σπιτιού αυξήθηκαν κατά 5%, παρά το γεγονός ότι φέτος δεν υπήρχαν lockdowns στις αγορές που δραστηριοποιείται ο όμιλος. Συνολικά οι πωλήσεις είναι αυξημένες κατά 10% σε σύγκριση με το 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή