Απώλειες στη σκιά του υψηλού πληθωρισμού

Απώλειες στη σκιά του υψηλού πληθωρισμού

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πτώση έκλεισαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη σκιά της επικείμενης σκλήρυνσης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ και των εντεινόμενων φόβων για ύφεση που προκαλεί η εκτίναξη του πληθωρισμού και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,74%, στις 424,40 μονάδες, ο γερμανικός DAX έχασε 0,64% στις 13.739,64 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση 1,01% στις 6.206,26 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,56%, στις 7.233,34 μονάδες.

Ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,67% στις 23.566,23 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε πτώση 1,35%, στις 8.200,40 μονάδες. Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές της BMW (άνω του 8%) καθώς διαπραγματεύονταν χωρίς μέρισμα, της Siemens (2,5%), αφού τα κέρδη του γερμανικού κολοσσού μειώθηκαν κατά το ήμισυ σε 1,21 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο, και της επίσης γερμανικής εταιρείας παραγωγής χαλκού Aurubis (9%). Στους κερδισμένους της χθεσινής ημέρας ήταν η μετοχή της ισπανικής Telefonica, η οποία κέρδισε άνω του 2,6%, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων καλύτερων του αναμενομένου.

Σημαντική πτώση κατέγραψαν οι γερμανικές μετοχές της BMW και της Siemens.

Σε ό, τι αφορά το γενικότερο κλίμα στις αγορές, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες στις ΗΠΑ δεν άφησαν περιθώρια αισιοδοξίας για το ενδεχόμενο μιας ήπιας –τουλάχιστον– αποκλιμάκωσης των τιμών, που θα μπορούσε να οδηγήσει τη Federal Reserve σε λιγότερο επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της.

Ο ετήσιος πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 8,3% τον Απρίλιο, επιβραδύνοντας από το 8,5% του Μαρτίου, αλλά ξεπερνώντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στο 8,1%.

Οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις εν μέσω του πολέμου της Ουκρανίας οδήγησαν την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σε μια επιθετική εκστρατεία σύσφιγξης της πολιτικής της.

Η τράπεζα έχει ήδη αυξήσει κατά 75 μονάδες βάσης τα επιτόκιά της, ενώ σχεδιάζει μέσα στο καλοκαίρι να πραγματοποιήσει άλλες δύο αυξήσεις, κατά 50 μονάδες βάσης την κάθε φορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή