Επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ από 14 ελληνικές φαρμακευτικές

Επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ από 14 ελληνικές φαρμακευτικές

Δημιουργία νέων γραμμών παραγωγής στο πλαίσιο συμψηφισμού του clawback

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταλύτη δυναμικής ανάπτυξης για τη βιομηχανία παραγωγής φαρμάκου στην Ελλάδα, και μάλιστα για τον εξαγωγικό προσανατολισμό της, συνιστούν οι επενδυτικές προτάσεις που υπέβαλαν 14 ελληνικές εταιρείες για νέες γραμμές παραγωγής συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ. Εφόσον υλοποιηθούν, η χώρα αναμένεται να αποκτήσει ακόμα περισσότερη ισχύ στις ευρωπαϊκές και στις διεθνείς αγορές, μεγεθύνοντας έναν ήδη πολλά υποσχόμενο κλάδο. Οι επενδυτικές προτάσεις υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της δράσης «Μεταρρυθμίσεις του Συστήματος Clawback και Συμψηφισμός του με Ερευνητικές και Επενδυτικές Δαπάνες», που αφορά τον συμψηφισμό της αυτόματης επιστροφής (clawback) με ποσοστά επί των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης (Ε&Α) και των δαπανών επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης προϊόντων ή υπηρεσιών ή γραμμών παραγωγής των φαρμακευτικών.

Τα μεγαλύτερα έργα για παραγωγικές μονάδες εξ αυτών των 200 εκατομμυρίων προωθούνται από τις ελληνικές εταιρείες ELPEN, DEMO, Rafarm, Gap, Pharmazac, Unifarma, Winmedica και Medicair. Επιπλέον 40 ελληνικές αλλά και πολυεθνικές εταιρείες υπέβαλαν επενδυτικά σχέδια για ένταξη στο πρόγραμμα σχεδίων που αφορούν σε έρευνα και ανάπτυξη, όπως και κλινικές μελέτες, συνολικού προϋπολογισμού 400 εκατομμυρίων. Τα μεγαλύτερα έργα εδώ είναι των ELPEN, DEMO, Pfizer, Bennett, Rafarm, Novartis, Sanofi, Unifarma, Winmedica, Βιανέξ, Novo Nordisk και Merck Sharp & Dohme Ελλάς.

Για τον κλάδο έρευνας και ανάπτυξης κατατέθηκαν επενδυτικές προτάσεις 400 εκατ. από 40 ελληνικές και ξένες εταιρείες.

Ο συνολικός προϋπολογισμός όλων των προτάσεων που κατατέθηκαν στη δράση για το clawback τού «Ελλάδα 2.0» ανέρχεται σε 605 εκατ. ευρώ και η αιτούμενη επιχορήγηση αγγίζει τα 293 εκατ. Η δράση έχει προϋπολογισμό 250 εκατ., χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και φορέας υλοποίησής της είναι η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Μέχρι την 28η Απριλίου 2022, καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων, κατατέθηκαν στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) συνολικά 65 αιτήματα ενίσχυσης, από 40 δυνητικούς δικαιούχους. Τα 50 αιτήματα αφορούν σε ενίσχυση έργων Ε&Α και ο συνολικός προϋπολογισμός τους ανέρχεται σε 403,5 εκατ. ευρώ, ενώ η αιτούμενη επιχορήγηση σε 213,6 εκατ. Τα υπόλοιπα 15 αιτήματα είναι αυτά που αφορούν σε παραγωγικές μονάδες και ο συνολικός προϋπολογισμός τους διαμορφώνεται σε 201,3 εκατ., ενώ η αιτούμενη επιχορήγηση σε 78,7 εκατ. Βάσει της πρόσκλησης οι δικαιούχοι είχαν τη δυνατότητα υποβολής έως τριών αιτημάτων ενίσχυσης έργων Ε&Α και έως τριών επενδυτικών σχεδίων, αντιστοίχως.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, «τα αιτήματα ενίσχυσης επενδύσεων έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και παραγωγικών επενδυτικών σχεδίων, που υποβλήθηκαν έφτασαν σε σημείο να υπερκαλύψουν τον προϋπολογισμό. Οι σημαντικές επενδύσεις που θα υλοποιηθούν, στο πλαίσιο της δράσης, από τη φαρμακοβιομηχανία αναμένεται να δημιουργήσουν τουλάχιστον 2.000 νέες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης». Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης εκτιμά ότι «από την πρώτη μέρα που θεσπίσαμε το φαρμακευτικό clawback είχε φανεί ότι θα ήταν ένα πολύ ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο για την ελληνική οικονομία. Ομως, η ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης του έδωσε μια εντελώς διαφορετική δυναμική και τα αποτελέσματα είναι οι προφανείς κατατεθείσες προτάσεις». «Επενδυτικά σχέδια αξίας 605 εκατ. από μεγάλες εταιρείες θα μεταμορφώσουν την Ελλάδα σε μία από τις πιο ισχυρές χώρες παραγωγής φαρμάκου. Και όλα αυτά από την εφαρμογή μιας έξυπνης ιδέας σε συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υγείας», προσθέτει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή