Μείωση βρετανικού ΑΕΠ τον Μάρτιο

Μείωση βρετανικού ΑΕΠ τον Μάρτιο

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε απροσδόκητα τον Μάρτιο, καθώς οι καταναλωτές προχώρησαν σε περικοπή των δαπανών τους λόγω του υψηλού κόστους ζωής.

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε απροσδόκητα τον Μάρτιο, καθώς οι καταναλωτές προχώρησαν σε περικοπή των δαπανών τους λόγω του υψηλού κόστους ζωής. Ειδικότερα, το βρετανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1% από τον Φεβρουάριο, ενώ η ανάπτυξη παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία σημείωσε ανάπτυξη μόλις κατά 0,8% το πρώτο τρίμηνο, λιγότερο από το 1% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι. Ενώ η τριμηνιαία ανάπτυξη επαναφέρει την παραγωγή πάνω από τα επίπεδα προ πανδημίας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτελέσει υψηλό για το τρέχον έτος, μιας και βρίσκεται σε εξέλιξη ο χειρότερος πληθωρισμός από τη δεκαετία του 1980, με ορατό τον κίνδυνο η χώρα να διολισθήσει σε ύφεση.

Η συρρίκνωση κατά 0,1% αποδίδεται στον περιορισμό των καταναλωτικών δαπανών από τα βρε-τανικά νοικοκυριά.

Μόνο τον Μάρτιο, τόσο ο τομέας των υπηρεσιών όσο και η μεταποίηση παρουσίασαν πτώση 0,2%, ενώ οι υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 1,8%. Το Bloomberg Economics αναμένει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά το δεύτερο τρίμηνο, καθώς τον Απρίλιο τα νοικοκυριά επλήγησαν από την αύξηση των λογαριασμών ενέργειας και των φόρων. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο από τον Οκτώβριο, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει από τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας να αυξήσουν τους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος κατά ένα επιπλέον 40%. Η κεντρική τράπεζα προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα πως ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 10% τον Οκτώβριο, πέντε φορές πάνω από τον στόχο που έχει θέσει, ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βρίσκονται στο μέσον ενός από τους ταχύτερους κύκλους σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής που έχουν συμβεί ποτέ, με στόχο να θέσουν υπό έλεγχο την εκτόξευση των τιμών.

Οι κακές προβλέψεις συνεχίζονται και για το 2023 και 2024, καθώς εκτιμούν ότι η ανάπτυξη θα είναι υποτονική. Μιλώντας στους FT ο διευθυντής ερευνών στo think tank Resolution Foundation, Τζέιμς Σμιθ, σχολίασε πως η οικονομία φαίνεται να χάνει ήδη τη δυναμική της, αφού η κρίση στο κόστος διαβίωσης εντείνει τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού. Στο μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανέφερε πρόσφατα ότι η κυβέρνησή του θα προσφέρει επιπλέον στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά που πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα εξαιτίας του αυξημένου πληθωρισμού. Ερωτηθείς από δημοσιογράφο σχετικά με το κόστος της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία σε μια περίοδο που άνθρωποι στη Βρετανία αδυνατούν να έχουν θέρμανση στα σπίτια τους, ο Τζόνσον είπε ότι η κυβέρνησή του λαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπίσει το αυξημένο κόστος διαβίωσης. «Φυσικά θα υπάρξει επιπλέον στήριξη τους επόμενους μήνες, καθώς τα πράγματα εξακολουθούν να είναι δύσκολα λόγω της ανόδου των τιμών στην ενέργεια», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στη Φινλανδία. Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ έχει δηλώσει πως θέλει να περιμένει για να διαπιστώσει πόσο θα αυξηθούν οι τιμές ενέργειας στην επόμενη προγραμματισμένη επισκόπηση τον Οκτώβριο, προτού αποφασίσει τι είδους μέτρα στήριξης απαιτούνται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή