Αιγαίο: 1.000 ταξιδιώτες ημερησίως στα νησιά από Τουρκία

Αιγαίο: 1.000 ταξιδιώτες ημερησίως στα νησιά από Τουρκία

Επειτα από δυόμισι χρόνια πλήρους απαγόρευσης των ακτοπλοϊκών μετακινήσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, το άνοιγμα της εν λόγω αγοράς νωρίτερα φέτος δίνει και πάλι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά σημάδια για τον ελληνικό τουρισμό. Οχι όμως και για την ελληνική ακτοπλοΐα.

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από δυόμισι χρόνια πλήρους απαγόρευσης των ακτοπλοϊκών μετακινήσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, το άνοιγμα της εν λόγω αγοράς νωρίτερα φέτος δίνει και πάλι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά σημάδια για τον ελληνικό τουρισμό. Οχι όμως και για την ελληνική ακτοπλοΐα. Η ημερήσια εισροή επιβατών από την Τουρκία προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου υπολογίζεται πως ξεπερνάει ήδη, πριν καν αρχίσει το καλοκαίρι, τα 1.000 άτομα που ταξιδεύουν για ημερήσιες –και όχι μόνο– εκδρομές από τα παράλια της Τουρκίας, σύμφωνα με στοιχεία από τις τουρκικές αρχές αλλά και ελληνικές πηγές. Μια κινητικότητα που πριν από την πανδημία στήριζε σημαντικά τις τοπικές οικονομίες των ελληνικών νησιών, ειδικά στις εκτός σεζόν περιόδους. Ωστόσο οι ακτοπλοϊκές αυτές συνδέσεις, που φέρνουν κυρίως ξένους τουρίστες οι οποίοι επισκέπτονται την Τουρκία και θέλουν είτε να επισκεφθούν για μία ημέρα τα ελληνικά νησιά είτε να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη, μονοπωλούνται κατά κόρον από τουρκικές ακτοπλοϊκές εταιρείες. Και αυτό διότι μια παλιά σχετική συμφωνία των δύο κρατών από το πρώτο μισό της δεκαετίας του 2000 δίνει το δικαίωμα στις εταιρείες που διαχειρίζονται τα τουρκικά λιμάνια, ιδιωτικοποιημένα καθώς είναι πολλά, να χρεώνουν τέλη προσέγγισης στα ελληνικά ακτοπλοϊκά πολύ υψηλότερα απ’ ό,τι χρεώνονται τα τουρκικά πλοία που επισκέπτονται τα ελληνικά λιμάνια.

Είναι χαρακτηριστικό πως ελληνική ακτοπλοϊκή εταιρεία με έδρα τη Ρόδο που πραγματοποιούσε μέχρι πριν από μερικά χρόνια δρομολόγια προς τη Μαρμαρίδα σταμάτησε την υπηρεσία, πριν καν από την πανδημία, για λόγους έλλειψης ανταγωνιστικότητας στις τιμές των εισιτηρίων. Αλλη πολύ μικρή ελληνική ακτοπλοϊκή, που πραγματοποιούσε δρομολόγια από τη Μαρμαρίδα στην Τήλο και αλλού, πούλησε το πλοίο της σε τουρκικά συμφέροντα που συνεχίζουν αυτά τα δρομολόγια, αναφέρουν πηγές από τη Ρόδο. Αντίστοιχα, βορειότερα στη Σάμο οι καθημερινές συνδέσεις με το Κουσάντασι κυριαρχούνται από τουρκικά ακτοπλοϊκά.

Νωρίτερα άνοιξαν φέτος οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις – Μονοπωλούνται κατά κόρον από τουρκικές εταιρείες.

Οσα πλοία έχουν δρομολογηθεί φέτος, μετά την απελευθέρωση των δρομολογίων μεταξύ των δύο χωρών, στις αρχές Φεβρουαρίου, πετυχαίνουν ικανοποιητικές για την εποχή πληρότητες και εκτιμάται πως μόνο κατά την περίοδο Μαρτίου και Απριλίου έφεραν περί τις 30.000 ταξιδιώτες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων. Τα δρομολόγια αφορούν κυρίως τη Ρόδο, την Κω, την Πάτμο, τη Σάμο, τη Χίο, αλλά και τη Λήμνο, τη Λέσβο και την Καβάλα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο εκπρόσωπος του τουρκικού ναυτιλιακού επιμελητηρίου στη Σμύρνη Yusuf Öztürk μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» κάνει λόγο για καθημερινή αύξηση της επιβατικής κίνησης, προσθέτοντας μάλιστα πως τις συγκεκριμένες ακτοπλοϊκές υπηρεσίες χρησιμοποιούν και Ελληνες που ταξιδεύουν προς την Τουρκία για ημερήσιες επισκέψεις, ακόμα και για ψώνια.

Σε κάθε περίπτωση, το άνοιγμα της Τουρκίας για τον τουρισμό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό και για τον ελληνικό τουρισμό τόσο για τη δραστηριότητα της κρουαζιέρας όσο και συνολικά, αφού διευρύνει το πλήθος και τη διαφοροποίηση των προορισμών για τα μεγάλης διάρκειας ταξίδια που πραγματοποιούνται συχνά από επισκέπτες από τη Βόρεια Ευρώπη αλλά και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ενισχύει, δε, ιδιαίτερα τις εταιρείες κρουαζιέρας που δρομολογούν πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία μπορούν να περιλάβουν ταυτόχρονα σε ένα κυκλικό δρομολόγιο τόσο την Κωνσταντινούπολη και την Αλικαρνασσό όσο και τη Μύκονο και τη Σαντορίνη.

Σύμφωνα με επίσημα τουρκικά στοιχεία που δημοσιεύει η «Χουριέτ», το πρώτο τετράμηνο του 2022 το Κουσάντασι ήταν ο πιο πολυσύχναστος προορισμός από άποψη κίνησης κρουαζιέρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Μεταφορών, 32 κρουαζιερόπλοια επισκέφθηκαν το θέρετρο με 21.000 επιβάτες, προερχόμενοι οι περισσότεροι και από ελληνικούς προορισμούς. Η Κωνσταντινούπολη κατέλαβε τη δεύτερη θέση με δεκατρία πλοία και 10.600 επισκέπτες. Τα τελευταία επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι τα λιμάνια της Τουρκίας υποδέχθηκαν φέτος 54 κρουαζιερόπλοια, τα περισσότερα εκ των οποίων περιλαμβάνουν στα δρομολόγια και ελληνικά νησιά, που μετέφεραν σχεδόν 35.000 επιβάτες μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT