ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Επενδύσεις 6 δισ. σε ΑΠΕ

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Επενδύσεις 6 δισ. σε ΑΠΕ

Σε μερίσματα 40 εκατ. και λειτουργικά κέρδη 700 εκατ. ετησίως στοχεύει ο όμιλος

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μερίσματα ύψους 40 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και λειτουργικά κέρδη άνω των 700 εκατ. ευρώ αναμένεται να «παράγει» ο όμιλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, όταν ολοκληρωθεί το φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 6 δισ. ευρώ έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας (2029). Στόχος είναι η δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 6,4 GW, από τα οποία θα παράγονται ετήσια έσοδα άνω του 1,25 δισ. ευρώ (από 405 εκατ. ευρώ το 2021).

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή ετήσια ενημέρωση των αναλυτών, σε πρώτη φάση έως το 2025 σχεδιάζονται επενδύσεις 2,3 δισ. ευρώ, μέσω των οποίων η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ του χαρτοφυλακίου της κατά 2,4 GW, ξεπερνώντας τα 3 GW. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα ρεαλιστικό στόχο, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή έργα 1,5 GW βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Αντίστοιχα, την περίοδο 2026-2029 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα προσθέσει επιπλέον έργα εγκατεστημένης ισχύος 3,1 GW, μέσω επενδύσεων 3,6 δισ. ευρώ, δημιουργώντας ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Πρόθεση της διοίκησης είναι να δημιουργήσει έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους στον τομέα των ΑΠΕ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Μεταξύ των νέων έργων, τον ρόλο της «ναυαρχίδας» στον τομέα της αιολικής ενέργειας αναμένεται να διαδραματίσει το έργο του Καφηρέα στην Εύβοια, που θα είναι και το μεγαλύτερο του είδους του στην Ελλάδα, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 330 MW. Το εν λόγω πάρκο πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του 2022 ή στις αρχές του 2023 το αργότερο. Αντίστοιχα στα φωτοβολταϊκά, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ετοιμάζεται να αναπτύξει ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στην Ελλάδα με εγκατεστημένη ισχύ 470 MW στη Θεσσαλία.

Το επενδυτικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2029.

Οσον αφορά τον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας και των υβριδικών έργων ΑΠΕ, η εταιρεία σχεδιάζει το έργο αντλησιοταμίευσης 680 MW της Αμφιλοχίας και το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη που θα συνδυάζει αιολική ενέργεια και αντλησιοταμίευση, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 153 MW στο Αμάρι Κρήτης. Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ομίλου, Γιώργος Περιστέρης, «η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δεν είναι ένα συνονθύλευμα περιουσιακών στοιχείων –ασχέτως πόσο επικερδή είναι αυτά– αλλά μία ολοκληρωμένη πλατφόρμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες για να αξιοποιήσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους πρέπει να συμπληρώνονται από αποθήκευση ενέργειας – ειδικά μέσω αντλησιοταμίευσης».

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, από τα 895 MW εγκατεστημένης ισχύος, τα 763 MW είναι στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα άλλα 11 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Ο όμιλος εκτιμά ότι υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες και εκτός Ελλάδας, κάνοντας λόγο για το ενδεχόμενο ανάπτυξης νέων έργων ΑΠΕ, συνολικής ισχύος άνω του 1 GW, σε χώρες όπως Πολωνία, Ρουμανία, Αλβανία και Βουλγαρία.

Οπως αναφέρθηκε στη χθεσινή παρουσίαση, οι προοπτικές για τις ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα έως το 2030 εμφανίζονται ιδιαίτερα θετικές, καθώς αναμένεται επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης με τον στόχο για ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας να βρίσκεται στα 30 GW εγκατεστημένης ισχύος.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη πλωτών αιολικών ο στόχος για το 2030 τοποθετείται στα 2 GW, ενώ το νέο θεσμικό πλαίσιο για αποθήκευση ενέργειας (αντλησιοταμίευση και μπαταρίες) τοποθετεί τον στόχο για το 2030 στα 5 GW.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή