Aramco: Ρεκόρ κερδών το α΄ τρίμηνο

Aramco: Ρεκόρ κερδών το α΄ τρίμηνο

Ο σαουδαραβικός κολοσσός Saudi Aramco σημείωσε τα υψηλότερα κέρδη του από την εισαγωγή του στο χρηματιστήριο το 2019 χάρη στην εκτίναξη των τιμών του «μαύρου χρυσού» ως αντίδραση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο σαουδαραβικός κολοσσός Saudi Aramco σημείωσε τα υψηλότερα κέρδη του από την εισαγωγή του στο χρηματιστήριο το 2019 χάρη στην εκτίναξη των τιμών του «μαύρου χρυσού» ως αντίδραση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Aramco, η οποία την περασμένη εβδομάδα ξεπέρασε την αμερικανική Apple με κριτήριο τη χρηματιστηριακή αξία της, ακολούθησε στην υψηλή της επίδοση και άλλες ανταγωνίστριές της στον κλάδο των πετρελαιοειδών, όπως είναι οι Shell Plc και η BP. Σε όλες τις περιπτώσεις των ανωτέρω ενεργειακών ομίλων τα κέρδη τους ευνοήθηκαν από το άλμα του αργού στα 110 δολάρια το βαρέλι μετά την επίθεση της Μόσχας κατά της Ουκρανίας, στα τέλη Φεβρουαρίου. Ειδικότερα, η κρατικά ελεγχόμενη Aramco πραγματοποίησε το α΄ τρίμηνο του 2022 καθαρά κέρδη 39,5 δισ. δολαρίων, αυξημένα κατά 82% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όταν η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας εξακολουθούσε να περιστέλλεται σημαντικά εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Επιπλέον αναφέρεται πως τα κέρδη ξεπέρασαν τη μέση εκτίμηση των αναλυτών στα 38,5 δισ. δολάρια. Οι δε ταμειακές της ροές ενισχύθηκαν στα σχεδόν 31 δισ. δολάρια, αλλά επέλεξε να διατηρήσει το τριμηνιαίο μέρισμά της αμετάβλητο στα 18,8 δισ. δολάρια. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στην Aramco να μειώσει τη μόχλευσή της.

Η Aramco επωφελήθηκε φέτος όχι μόνο από την άνοδο του πετρελαίου κατά περίπου 45%, αλλά και από τη σταδιακή αύξηση της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας μαζί με άλλα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ+. Η παραγωγή αργού του βασιλείου ήταν κατά μέσον όρο 10,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, ήτοι αυξημένη κατά 20% από έτος σε έτος. Πάντως, η παραγωγή πρόκειται να συνεχίσει να αυξάνεται τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα λήξει η τρέχουσα συμφωνία μεταξύ του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγικών Χωρών και των εταίρων του. Απαρτίζεται από 23 κράτη, με κορυφαία μέλη τη Σ. Αραβία και τη Ρωσία.

Ανήλθαν στα 39,5 δισ. δολ., αυξημένα κατά 82% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τιμή της μετοχής της Aramco ανήλθε 4,2% για να κλείσει στα 42,35 ριάλ την Κυριακή, επεκτείνοντας τα κέρδη της από τις αρχές του 2022 κατά 30%. Υπενθυμίζεται πως ο πετρελαϊκός κολοσσός στα τέλη του 2019 συγκέντρωσε σχεδόν 30 δισ. δολάρια με μια αρχική δημόσια εγγραφή για αρχική διάθεση μετοχών της στο Ριάντ, αν και εξακολουθεί να ανήκει κατά 98% στην κυβέρνηση. Σήμερα πλέον αποτιμάται στα 2,48 τρισ. δολάρια. Η Σαουδική Αραβία, όπως αναφέρεται, είναι ένας από τους λίγους μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου σε διεθνή κλίμακα που προσπαθούν να ενισχύσουν την παραγωγική τους ικανότητα. Πολλοί άλλοι περιορίζουν την ανίχνευση και εξερεύνηση, διότι έχουν το βλέμμα στραμμένο προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και προσπαθούν να περιορίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Οι Σαουδάραβες, τέλος, αποδίδουν την άνοδο στις τιμές του «μαύρου χρυσού» κατά κύριο λόγο στην περιστολή των σχετικών επενδύσεων, προσθέτοντας ότι η ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα παραμείνει ισχυρή για αρκετές δεκαετίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή