Περιορισμένη πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Περιορισμένη πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Ηπιες πτωτικές τάσεις επικράτησαν χθες στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές αποτιμούσαν τα ικανοποιητικά κέρδη των επιχειρήσεων αλλά και τους κινδύνους από την ανησυχητική εικόνα της κινεζικής οικονομίας.

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηπιες πτωτικές τάσεις επικράτησαν χθες στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές αποτιμούσαν τα ικανοποιητικά κέρδη των επιχειρήσεων αλλά και τους κινδύνους από την ανησυχητική εικόνα της κινεζικής οικονομίας. Οι μετοχές που δέχθηκαν χθες τη μεγαλύτερη πίεση ήταν των εταιρειών τεχνολογίας, ταξιδιωτικών υπηρεσιών και ψυχαγωγίας, ενώ οι κερδισμένες της ημέρας ήταν οι εταιρείες ορυχείων και κοινής ωφελείας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 υποχώρησε 0,8% στην αρχή της συνεδρίασης, για να ανακάμψει αργότερα. Δέχεται πιέσεις από την αρχή του έτους παρά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Αιτία οι μαζικές πωλήσεις στις οποίες προχωρούν οι επενδυτές εν μέσω ανησυχίας για τις αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων και τη γενικότερη στροφή των κεντρικών τραπεζών σε περιοριστική πολιτική, αλλά και για το διαφαινόμενο νέο τοπίο της παγκόσμιας οικονομίας με υψηλό πληθωρισμό και κίνδυνο ύφεσης. Οπως ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs σε ενημέρωση της πελατείας τους, «οι προσδοκίες για την πορεία των επιτοκίων και του πληθωρισμού μάλλον είναι πιο σημαντικές για τα χρηματιστήρια από τα έσοδα των επιχειρήσεων». Παράλληλα ο Ράσελ Μάθιους, διαχειριστής επενδύσεων χαρτοφυλακίου στην Bluebay Asset Management LLP, τονίζει πως η επιβράδυνση της ανάπτυξης θα παραμείνει «μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην Ευρώπη».

Μοναδική εξαίρεση ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, που έκλεισε με κέρδη 0,47%.

Με μόνη εξαίρεση τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου που έκλεισε με κέρδη 0,47%, οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με μικρές απώλειες. Ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με απώλειες 0,62% και ο CAC 40 του Παρισιού με ελαφρά υποχώ ρηση 0,23%, ενώ με οριακή υποχώρηση μόλις 0,063% έκλεισε ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου. Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου, με το αργό Δυτικού Τέξας να πλησιάζει τα 112 δολάρια το βαρέλι το βράδυ, παρά την υποχώρηση που είχε σημειώσει νωρίτερα αντιδρώντας στα δυσοίωνα στοιχεία για την οικονομία της Κίνας. Αντανακλώντας, άλλωστε, τους ελέγχους που εξακολουθεί να επιβάλλει το Κρεμλίνο στις κινήσεις κεφαλαίου, το ρούβλι σημείωσε χθες νέα άνοδο, με την ισοτιμία του έναντι του αμερικανικού νομίσματος να κυμαίνεται το βράδυ σε λιγότερα από 64 ρούβλια προς ένα δολάριο. Νωρίτερα είχε, άλλωστε, ενισχυθεί περαιτέρω φθάνοντας έως και τα 62,71 ρούβλια προς ένα δολάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή