Εκτινάχθηκε η αξία των εισαγωγών από τη Ρωσία, βουτιά των ελληνικών εξαγωγών

Εκτινάχθηκε η αξία των εισαγωγών από τη Ρωσία, βουτιά των ελληνικών εξαγωγών

Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου εκτόξευσαν την αξία των εισαγωγών της Ελλάδας από τη Ρωσία τον Μάρτιο.

2' 8" χρόνος ανάγνωσης

Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου εκτόξευσαν την αξία των εισαγωγών της Ελλάδας από τη Ρωσία τον Μάρτιο. Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι εξαγωγές προς τη Ρωσία μειώθηκαν κατακόρυφα λόγω των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά της Ρωσίας και φυσικά λόγω των διαταραχών που υπήρχαν στις μεταφορές, συνέπεια της έναρξης των εχθροπραξιών.

Εκτινάχθηκε η αξία των εισαγωγών από τη Ρωσία, βουτιά των ελληνικών εξαγωγών-1

Οι εισαγωγές ανήλθαν σε 1,69 δισ. το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου από 732 εκατ. λόγω του ακριβού φυσικού αερίου.

Το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022 η αξία των εισαγωγών από τη Ρωσία στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 1,69 δισ. ευρώ έναντι 732 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021, καταγράφοντας αύξηση 131,4%. Η αξία των εξαγωγών της Ελλάδας προς τη Ρωσία την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022 ήταν 34,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 15,8% σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2021. Το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε το α΄ τρίμηνο σε 1,7 δισ. ευρώ και μόνο τον Μάρτιο σε 527,42 εκατ. ευρώ. Οι κυριότερες εξαγωγές της Ελλάδας προς τη Ρωσία τον Μάρτιο αφορούσαν πλαστικές πλάκες, μεμβράνες κ.ά., βερνίκια και θαλαμηγούς. Στο σύνολο του 2021 τα κυριότερα εξαγώγιμα προϊόντα της Ελλάδας στη Ρωσία ήταν μεταλλεύματα πολύτιμων μετάλλων, γούνες και ακατέργαστος καπνός, προϊόντα των οποίων οι εξαγωγές τώρα έχουν σταματήσει.

Η έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία σήμανε την πλήρη απώλεια της αγοράς αυτής για τα ελληνικά προϊόντα. Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον Μάρτιο του 2022 οι ελληνικές εξαγωγές στην Ουκρανία υποχώρησαν κατά 91% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2021 και ήταν μόλις 978.435 ευρώ από 10,81 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2021. Πριν από τη ρωσική εισβολή, οι εξαγωγές ήταν αυξημένες σε σύγκριση με πέρυσι, αφού στο α΄ τρίμηνο το πρόσημο ήταν θετικό, με αύξηση 5,2%, σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές από την Ουκρανία μειώθηκαν τον Μάρτιο του 2022 κατά 45% και διαμορφώθηκαν σε 10,02 εκατ. ευρώ.

Το 2021 656 ελληνικές επιχειρήσεις πραγματοποίησαν εισαγωγές από τη Ρωσία και 639 έκαναν εξαγωγές προς τη χώρα αυτή. Τέλος, πέρυσι 494 ελληνικές επιχειρήσεις έκαναν εισαγωγές από την Ουκρανία και 581 έκαναν εξαγωγές προς την Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT