Αστέρας Βουλιαγμένης: 13 βίλες πωλήθηκαν πάνω από 500 εκατ. ευρώ

Αστέρας Βουλιαγμένης: 13 βίλες πωλήθηκαν πάνω από 500 εκατ. ευρώ

Ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ τα έσοδα, συμβασιοποιημένα ήδη ή προσυμφωνημένα, από τις πωλήσεις των δεκατριών βιλών στον Αστέρα Βουλιαγμένης

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ τα έσοδα, συμβασιοποιημένα ήδη ή προσυμφωνημένα, από τις πωλήσεις των δεκατριών βιλών στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Το πoσό αυτό υπερκαλύπτει το τίμημα των 400 εκατομμυρίων που έδωσε το 2016 η AGC Equity Partners για να αποκτήσει το συγκρότημα αλλά και για να ολοκληρώσει τη δημόσια προσφορά και να βγάλει την «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης» εκτός χρηματιστηρίου.Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για βίλες, αλλά για δεκατρία οικόπεδα που έχουν χωροθετηθεί στη νοτιοδυτική πλευρά της χερσονήσου της Βουλιαγμένης, εκεί όπου βρισκόταν το κατεδαφισμένο πλέον ξενοδοχείο «Αφροδίτη». Τα κόστη για την ανέγερση των κατοικιών, που κατά μέσον όρο εκτιμάται ότι θα υπερβαίνουν τα 1.000 τ.μ. η καθεμία, τα επωμίζονται οι νέοι ιδιοκτήτες τους. Η συνολική έκταση και για τα δεκατρία οικόπεδα ανέρχεται στα 80 στρέμματα περίπου, διαμορφώνοντας τον μέσο όρο του κάθε οικοπέδου στα 6,15 στρέμματα. Η τιμή για το κάθε οικόπεδο διαμορφώθηκε στα 39 εκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει τίμημα 6,3 εκατομμυρίων ευρώ ανά στρέμμα.

Τα έντεκα από τα δεκατρία οικόπεδα αποκτήθηκαν από συμφέροντα της οικογένειας Διαμαντή Διαμαντίδη, ενώ τα δύο τελευταία αναμένεται να αποκτηθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες, οπότε και αναμένεται να υπογραφεί το σχετικό τελικό προσύμφωνο, από συμφέροντα που συνδέονται με την οικογένεια της κ. Μαριάννας Λάτση. Αδειες οικοδομής για κάποιες λίγες εκ των δεκατριών βιλών έχουν ήδη εκδοθεί, ενώ για τις υπόλοιπες αναμένονται οι σχετικές διαδικασίες.

Το τίμημα αφορά μόνο την αγορά των οικοπέδων – Η τιμή ανά στρέμμα διαμορφώνεται στα 6,3 εκατ. ευρώ.

Οι δεκατρείς βίλες στον Αστέρα εντάσσονται στις ακριβότερες παραθαλάσσιες εκτάσεις στη Μεσόγειο και αποκτούν τον εμβληματικό χαρακτήρα που επιδίωξε να προσδώσει η βασική μέτοχος του συγκροτήματος, AGC Equity Partners. Παράλληλα, βέβαια, εισπράττει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που έχει επενδύσει στο project. Η συμφωνία για την απόκτηση του Αστέρα έκλεισε μετά την επικράτηση της Jermyn Street Real Estate Fund ως πλειοδότριας στον σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ τον Δεκέμβριο του 2015. Πωλητές ήταν η Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ. Η πρόσκληση, ωστόσο, εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης Α.Ε.» είχε γίνει από τις 16 Ιανουαρίου 2013.

Από τα 400 εκατ. ευρώ του τιμήματος το ΤΑΙΠΕΔ έλαβε τότε τα 100 εκατ., καθώς έλεγχε μόνο μέρος της έκτασης του συγκροτήματος, ενώ η Εθνική Τράπεζα έλαβε το 75% του τιμήματος, ήτοι 300 εκατ. Η περιοχή με την επωνυμία «Αστέρας Βουλιαγμένης» έχει συνολική επιφάνεια 304.429,17 τ.μ., και το βόρειο τμήμα της αποτελούσε ιδιοκτησία της θυγατρικής της Εθνικής, ενώ στο νότιο η μεν ψιλή κυριότητα ανήκε στο ΤΑΙΠΕΔ (από τον Απρίλιο του 2013), η δε επικαρπία στην Εθνική.

Στο συγκρότημα λειτουργούν σήμερα ανακαινισμένα τα ξενοδοχεία «Arion» και «Ναυσικά», που τελούν υπό τη διαχείριση της Four Seasons για λογαριασμό των μετόχων της, ενώ οι τελευταίοι ελέγχουν μαζί και την παραχώρηση της μαρίνας Βουλιαγμένης, η επέκταση της οποίας ολοκληρώνεται αυτό το διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή