Έσοδα 925 εκατ. ευρώ για τη Vodafone Ελλάδας

Έσοδα 925 εκατ. ευρώ για τη Vodafone Ελλάδας

Αύξηση πελατών και εσόδων από παροχή υπηρεσιών κατέγραψε η Vodafone Ελλάδας κατά το περασμένο οικονομικό έτος (Απρίλιος 2021 – Μάρτιος 2022), σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες ο όμιλος τηλεπικοινωνιών.

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση πελατών και εσόδων από παροχή υπηρεσιών κατέγραψε η Vodafone Ελλάδας κατά το περασμένο οικονομικό έτος (Απρίλιος 2021 – Μάρτιος 2022), σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες ο όμιλος τηλεπικοινωνιών. Ο κύκλος εργασιών της Vodafone Ελλάδας διαμορφώθηκε σε 925 εκατ. ευρώ, έχοντας παραμείνει σταθερός συγκριτικά με τη χρήση 2019-2020. Tα έσοδα από υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 3%, έχοντας ανέλθει σε 858 εκατ. ευρώ, ενώ η προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία έπειτα από μισθώσεις (EBITDAaL) υποχώρησε κατά 19,4%, σε 228 εκατ. ευρώ. Η μείωση αποδίδεται στην εφάπαξ καταβολή συσσωρευμένων υποχρεώσεων από παρελθόντα έτη, που σχετίζονται με την καθολική υπηρεσία, χωρίς την οποία τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη θα εμφάνιζαν αύξηση της τάξεως του 3%.

Κατά το οικονομικό έτος Απριλίου 2021 – Μαρτίου 2022, η Vodafone Ελλάδας απέκτησε 145.000 νέους χρήστες καρτοκινητής και 38.000 νέους συνδρομητές συμβολαίου, που αντιστοιχούν ως κατηγορία πελατών στο 39,3% της πελατειακής της βάσης. Ενίσχυσε δηλαδή κατά 183.000 τους πελάτες της, των οποίων ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 4,2 εκατ.

Στη σταθερή τηλεφωνία, παρά τον έντονο ανταγωνισμό, όπως αναφέρουν από την εταιρεία, η βάση των πελατών αυξήθηκε κατά 6.000, αγγίζοντας τους 972.000, μέγεθος που συνιστά τη μεγαλύτερη επίδοση της Vodafone Ελλάδας από τη στιγμή της εισόδου της στον συγκεκριμένο τομέα.

Η προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία υποχώρησε 19,4% κατά τη χρήση 2021-2022 – Αυξήθηκε η πελατειακή βάση της εταιρείας.

Το μέσο μηνιαίο έσοδο ανά πελάτη (ARPU) –αποτελεί βασικό δείκτη μέτρησης των επιδόσεων των παρόχων– της Vodafone Ελλάδας υποχώρησε, στο τέλος του οικονομικού έτους, κατά 4% στα 9,9 ευρώ. Η μείωση του ARPU των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών αποτελεί διεθνή τάση και σηματοδοτεί τον οξύ ανταγωνισμό του κλάδου, που οδηγεί σε πόλεμο τιμών και προσφορών. Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι τηλεπικοινωνίες ανήκουν στις ελάχιστες κατηγορίες υπηρεσιών όπου το κόστος δεν έχει αυξηθεί παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, που ανήλθαν στην Ελλάδα τον περασμένο Μάρτιο σε περίπου 9%.

Οσον αφορά τα δεδομένα κινητής (data), η Vodafone Ελλάδας κατέγραψε κατά το οικονομικό έτος Απριλίου 2021 – Μαρτίου 2022 ιστορικό ρεκόρ, με 185.800 Terabytes (Tb), που έχουν αυξηθεί κατά 52% σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος (122.200 Tb). Η σημαντική αυτή αύξηση της κατανάλωσης data από τους χρήστες της Vodafone Ελλάδας συμβαδίζει με την ευρύτερη άνοδο της χρήσης δεδομένων στην Ελλάδα λόγω και της πανδημίας και της καθιέρωσης της εργασίας από απόσταση.

Αρχές του μήνα η Vodafone Ελλάδας έκανε γνωστό ότι επιταχύνει το επενδυτικό πρόγραμμα κατασκευής δικτύων νέας γενιάς μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home – FTTH) με στόχο τη δυνατότητα διασύνδεσης μέχρι το 2024 περισσότερων από 800.000 νοικοκυριών και επιχειρήσεων με οπτική ίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή