Γερμανία: Ανησυχία Σολτς για πληθωρισμό και ταυτόχρονο κίνδυνο ύφεσης

Γερμανία: Ανησυχία Σολτς για πληθωρισμό και ταυτόχρονο κίνδυνο ύφεσης

Παράλληλα ο Κρίστιαν Λίντνερ ζητεί δημοσιονομική πειθαρχία

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνεται η ανησυχία για τον πληθωρισμό και τον ταυτόχρονο κίνδυνο ύφεσης στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία και η γερμανική κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μέτρων στήριξης των γερμανικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Παράλληλα, όμως, το Βερολίνο δεν απαρνείται τη γερμανική εμμονή στη δημοσιονομική πειθαρχία και χαρακτηρίζει αναγκαία την επιστροφή της Ευρωζώνης στους αυστηρούς κανόνες που ανεστάλησαν εν μέσω του πρώτου κύματος της πανδημίας. Η στάση του Βερολίνου αναδύεται ανάγλυφα από συνεντεύξεις που παραχώρησαν ταυτοχρόνως ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.

Μιλώντας στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTL, ο Ολαφ Σολτς εξέφρασε την ανησυχία του για τον διαρκώς επιταχυνόμενο ρυθμό αύξησης των τιμών στην Ευρώπη και τόνισε πως η κυβέρνησή του καταγράφει προσεκτικά τις εξελίξεις. Δήλωσε, επίσης, έτοιμος να προχωρήσει στη λήψη μέτρων και τόνισε πως αναμένεται να εγκριθεί άμεσα από το γερμανικό Κοινοβούλιο δέσμη μέτρων, μεταξύ των οποίων εφάπαξ πληρωμή, επίδομα τέκνων αλλά και μείωση στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα, δε, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, «τη μάχη με τον πληθωρισμό δεν μπορεί να την κερδίσει μόνη της η ΕΚΤ, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη τι μπορεί να κάνει κάθε κράτος-μέλος σε εθνικό επίπεδο για να κάμψει τις πληθωριστικές πιέσεις».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζει αναγκαία την επιστροφή της Ευρωζώνης στους αυστηρούς κανόνες που ανεστάλησαν λόγω πανδημίας.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε παράλληλα στην ιταλική Corriere della Sera, στην ισπανική El Mundo, στη γερμανική Handelsblatt και στη γαλλική Les Echos, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναγνωρίζει πως στην Ευρωζώνη «επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα και είναι προφανές πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού». Τονίζει την ανάγκη να ενισχυθεί η ανάπτυξη, να μειωθεί η γραφειοκρατία και να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα. Παράλληλα, όμως, υπογραμμίζει πως «πρέπει να επανέλθουμε σε κατάσταση συνετών δημόσιων οικονομικών». Συνδέοντας τη δημοσιονομική πειθαρχία με το καυτό πρόβλημα του πληθωρισμού, υπογραμμίζει πως τα επίπεδα του χρέους και του δημοσιονομικού ελλείμματος έχουν αντίκτυπο στις τιμές, ενώ επηρεάζουν και «τη δυνατότητα της ΕΚΤ να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενη πορεία του πληθωρισμού».

Ερωτώμενος αν η ΕΚΤ πρέπει να ανακόψει τον πληθωρισμό ακόμη κι αν πρόκειται να πλήξει την ανάπτυξη, ο κ. Λίντνερ υπογραμμίζει πως «αποστολή της ΕΚΤ είναι σαφώς να διασφαλίζει σταθερότητα των τιμών» και εκφράζει ικανοποίηση για την απόφαση της τράπεζας να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς τίτλων, όπως και τη διαφαινόμενη πρόθεσή της να αυξήσει τα επιτόκια. Αναφερόμενος, πάντως, στην πρόθεση της Κομισιόν να παρατείνει πέραν και του τρέχοντος έτους την αναστολή των αυστηρών κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τονίζει επιτακτικά πως «πρέπει να δοθεί τέλος το συντομότερο δυνατόν» στο «πάγωμα» των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας. Αναφερόμενος, άλλωστε, στις πιέσεις που ασκούν οι χώρες του Νότου για αναμόρφωση των κριτηρίων δημοσιονομικής πειθαρχίας, ο κ. Λίντνερ απηχεί την πάγια θέση της Γερμανίας τονίζοντας πως δεν θα μπορούσε να ταχθεί υπέρ της άμβλυνσης των κριτηρίων του Μάαστριχτ για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος, αλλά παραδέχεται πως «οι δημοσιονομικοί κανόνες πρέπει να είναι πιο ρεαλιστικοί και αποτελεσματικοί ταυτοχρόνως».

Φτωχαίνουν οι Βρετανοί

Την ίδια στιγμή στη Βρετανία ο πληθωρισμός διαβρώνει ασταμάτητα το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία, τον Μάρτιο οι μισθοί είχαν αυξηθεί κατά μέσον όρο 7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, αλλά το βιοτικό επίπεδο των Βρετανών υποχώρησε για πέμπτο συναπτό μήνα.

Μικρές αυξήσεις

Οπως τονίζει η στατιστική υπηρεσία, αν αφαιρεθούν τα μπόνους που προσφέρουν οι εργοδότες τόσο στους νεοπροσληφθέντες όσο και στους παλαιότερους υπαλλήλους τους, η πραγματική αύξηση των μισθών δεν υπερβαίνει το 4,2%. Υπολείπεται εν ολίγοις σημαντικά από το 7% στο οποίο έχει πλέον εκτοξευθεί ο πληθωρισμός στη Βρετανία, η οποία εξακολουθεί να πάσχει από χρόνια έλλειψη προσωπικού μετά τις μαζικές παραιτήσεις περίπου 500.000 εργαζομένων στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Και στο μεταξύ αναμένεται πως τα στοιχεία για τον Απρίλιο θα εμφανίζουν τον πληθωρισμό να υπερβαίνει πλέον το 9%, ενώ το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Ερευνών εκτιμά πως η πρακτική των μπόνους διευρύνει περαιτέρω το χάσμα ανάμεσα στους μισθούς των υψηλόμισθων και στα χαμηλά εισοδήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή