Χρηματιστήριο: Επιστροφή αγοραστών με επίκεντρο τράπεζες και blue chips

Χρηματιστήριο: Επιστροφή αγοραστών με επίκεντρο τράπεζες και blue chips

Κέρδη 0,98% για τον Γενικό Δείκτη, στις 867,80 μονάδες, στα 90,75 εκατ. ο τζίρος

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μόνιμα θετικό έδαφος κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθώντας να προσεγγίσει τη στήριξη των 870 μονάδων, λαμβάνοντας ώθηση από την αύξηση της διάθεσης για ρίσκο των επενδυτών διεθνώς, η οποία και έστειλε τους ευρωπαϊκούς δείκτες σημαντικά υψηλότερα, καθώς και από την επιστροφή των αγοραστών στις τραπεζικές μετοχές και σε σειρά μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Οι επικείμενες αποκοπές μερισμάτων δεικτοβαρών τίτλων και η μεγάλη διόρθωση τιμών στους τραπεζικούς τίτλους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ανοδική αντίδραση το Χ.Α., με την προϋπόθεση ότι και οι διεθνείς δείκτες θα κινηθούν τουλάχιστον σταθεροποιητικά, όπως εκτιμά η Depolas Investment Services. Αλλωστε, οι εγχώριες αποτιμήσεις σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πλούσιες, όπως προσθέτει, συμπληρώνοντας πως βασική στήριξη για τον Γενικό Δείκτη αποτελούν οι 830 μονάδες.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,98% και έκλεισε στις 867,80 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 90,75 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,20% στις 2.083,87 μονάδες, ενώ με κέρδη 0,56% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 1.405,40 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε η Quest στο +6,24% και ακολούθησε η Titan με άνοδο 4,17%, ενώ κέρδη άνω του 2% σημείωσαν οι Lamda Development, ΑΔΜΗΕ, Mytilineos και ΟΠΑΠ. Πτωτικά έκλεισαν πέντε τίτλοι, με τον ΟΤΕ να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες στο -2,19%.

Επηρεάστηκε θετικά από την αύξηση της διάθεσης για ρίσκο των επενδυτών διεθνώς.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 1,97% στις 566,65 μονάδες, με την Alpha Bank να ξεχωρίζει στο +3,24%, ενώ κέρδη 2,14% σημείωσε η Εθνική Τράπεζα, στο +1,34% έκλεισε η Eurobank και στο +0,41% η Τράπεζα Πειραιώς.

Η Ελλάδα πέτυχε την αναβάθμιση της συμμετοχής της στον δείκτη MSCI σε συνέχεια της εισόδου δύο νέων μετοχών, της Εθνικής και της Mytilineos, διαδικασία που θα προκαλέσει νέες εισροές, με πιθανό ύψος 200 εκατ. ευρώ στο rebalancing κατά τη συνεδρίαση της 31ης Μαΐου, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Ομως, όπως προσθέτει, οι επενδυτικοί οίκοι προσπερνούν αυτή την εξέλιξη καθώς το αναδυόμενο ελληνικό Χρηματιστήριο θα μεταβάλει τη συμμετοχή του από το 0,24% στο 0,30%, με δεδομένο ότι η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Ως αποτέλεσμα, οι προσδοκίες για ανοδική κίνηση προς τις 895 μονάδες μένουν για την ώρα ανεκπλήρωτες, καθώς οι επενδυτές εξωτερικού παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς το ελπιδοφόρο του ελληνικού αφηγήματος, πιθανολογώντας ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών δεν μπορεί να αποκλειστεί, τονίζει ο αναλυτής. Δεν βιάζονται, επομένως, να αυξήσουν τις ελληνικές θέσεις, ενώ οι δώδεκα συνεχόμενες πτωτικές επιδόσεις του τραπεζικού δείκτη καταδεικνύουν ότι συντελούνται ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές.

Την ίδια ώρα, τα δημοσιονομικά μεγέθη του πρώτου τετραμήνου είναι ελπιδοφόρα, με το πρωτογενές έλλειμμα να είναι μόλις 811 εκατ. ευρώ λόγω της υπεραπόδοσης των φορολογικών εσόδων. Τα μεγέθη του α΄ τριμήνου για την Coca-Cola, την Titan (μόνο για τις πωλήσεις), τον ΟΤΕ, την Τράπεζα Πειραιώς και τα ΕΛΠΕ είναι ικανοποιητικά, ενώ σε 30 εταιρείες οι μερισματικές αποδόσεις κυμαίνονται από 2,5% μέχρι 10%, χωρίς μέχρι τώρα να έχει αποκοπεί ακόμη το σχετικό δικαίωμα για τις περισσότερες.

Ετσι είναι ενδεχομένως θέμα χρόνου να επανέλθει η διάθεση για αναμέτρηση με τα υψηλότερα επίπεδα του Γενικού Δείκτη της περιοχής των 900 μονάδων στον βαθμό που επιβεβαιωθεί ότι το ΑΕΠ θα καταγράψει φέτος τουλάχιστον +3% και σημαντικός αριθμός εταιρειών θα επαναλάβει και το 2022 επιδόσεις ανάλογες του 2021, με τον τραπεζικό κλάδο να διαφαίνεται ότι θα πετύχει αξιοσημείωτη πιστωτική επέκταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT