Αίτημα πτώχευσης από τη ρωσική θυγατρική της Google

Αίτημα πτώχευσης από τη ρωσική θυγατρική της Google

Οι αρχές προχώρησαν σε κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών της, καθιστώντας αδύνατη τη λειτουργία της

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Αίτημα πτώχευσης υπέβαλε χθες η θυγατρική της Google στη Ρωσία, καθώς οι ρωσικές αρχές προχώρησαν σε κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών της καθιστώντας αδύνατη τη λειτουργία της. Η δημοφιλέστερη εταιρεία πλοήγησης στο Ιντερνετ υφίσταται πιέσεις στη Ρωσία εδώ και μήνες, καθώς δεν έχει υπακούσει στο αίτημα της Μόσχας να καταργήσει περιεχόμενο που χαρακτηρίζουν παράνομο οι ρωσικές αρχές. Εχει άλλωστε περιορίσει τη πρόσβαση ορισμένων ρωσικών ΜΜΕ στο YouTube, ενοχλώντας το Κρεμλίνο, που ωστόσο δεν είχε έως τώρα αποφασίσει να μπλοκάρει την πρόσβαση στις πλατφόρμες της εταιρείας. Στη σχετική ανακοίνωσή της η ρωσική θυγατρική της Google τονίζει πως η κίνηση των ρωσικών αρχών να κλείσει τον τραπεζικό λογαριασμό της «καθιστά αδύνατη τη λειτουργία της εταιρείας, όπως και την απασχόληση και πληρωμή όσων υπαλλήλων της εργάζονται εντός Ρωσίας, την εμποδίζει να πληρώσει προμηθευτές και πωλητές και γενικότερα να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της».

Τον Απρίλιο, τηλεοπτικός σταθμός Ρώσου επιχειρηματία στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις ανακοίνωσε πως ομάδα δικαστικών επιμελητών προχώρησε σε κατάσχεση 15 εκατ. δολαρίων της Google. Τώρα, όμως, είναι η πρώτη φορά που κατάσχεται ολοκληρωτικά ο τραπεζικός λογαριασμός του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού. Η Google δεν διευκρίνισε, πάντως, κατά πόσον καθόρισε την απόφασή της να υποβάλει αίτημα για πτώχευση η κατάσχεση του τραπεζικού λογαριασμού της ή αν είναι τελικά το αποτέλεσμα αλλεπάλληλων κατασχέσεων που έχουν προηγηθεί. Στη βάση δεδομένων της Ρωσίας Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικαστικών Επιμελητών αναφέρονται δύο αποφάσεις για κατάσχεση από τα μέσα Μαΐου. Δεν αναφέρονται, πάντως, συγκεκριμένα ποσά ούτε άλλα πρόστιμα.

Σημειωτέον ότι η Google έχει μεν διακόψει όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις της από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά είχε τονίσει πως οι δωρεάν υπηρεσίες της, όπως η πλοήγηση στο Ιντερνετ και στα YouTube, Gmail, Maps Android και Play, θα παραμείνουν στη διάθεση των Ρώσων χρηστών. Από την πλευρά της η Ρωσία ανακοίνωσε μόλις την Τρίτη ότι δεν προτίθεται να μπλοκάρει το YouTube παρά τις επανειλημμένες απειλές και τα πρόστιμα κατά του αμερικανικού κολοσσού. Σε σχετική ανακοίνωσή της η Μόσχα είχε μάλιστα τονίσει πως μια τέτοια κίνηση θα απέβαινε εις βάρος των Ρώσων χρηστών, γι’ αυτό και πρέπει να αποφευχθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT