Μαζικές ρευστοποιήσεις μετοχών στη Γουόλ Στριτ

Μαζικές ρευστοποιήσεις μετοχών στη Γουόλ Στριτ

Συνεχίστηκαν οι μαζικές πωλήσεις τίτλων στην αμερικανική αγορά χθες και πριν από το κλείσιμο οι δείκτες εμφάνιζαν δραστικότατες απώλειες, παρατείνοντας την καθοδική πορεία τους. Πτωτική ήταν η χθεσινή ημέρα και για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκαν οι μαζικές πωλήσεις τίτλων στην αμερικανική αγορά χθες και πριν από το κλείσιμο οι δείκτες εμφάνιζαν δραστικότατες απώλειες, παρατείνοντας την καθοδική πορεία τους. Πτωτική ήταν η χθεσινή ημέρα και για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Οι επενδυτές προβληματίζονται με τις προοπτικές της οικονομίας ειδικά σε συνθήκες σκλήρυνσης της νομισματικής πολιτικής, αλλά και με την επίπτωση των υψηλότερων τιμών στα εταιρικά έσοδα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με κάμψη 1,14%, ενώ οι Dow Jones και S&P 500 είχαν πτώση 2,59% και 3,09% αντιστοίχως. Το δολάριο έναντι άλλων νομισμάτων ανήλθε, ενώ ενισχύθηκαν και τα κρατικά ομόλογα ΗΠΑ ως ασφαλείς επιλογές για επενδύσεις – οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων υποχώρησαν κατά 6 μονάδες βάσης.

Ειδικότερα, το ευρώ αποδυναμώθηκε 0,5% προς το δολάριο στα 1,0502 δολάρια. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με -1,07%, με -1,26% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με -1,20% ο CAC 40 στο Παρίσι, με -0,89% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με οριακή άνοδο 0,01% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη.

Απώλειες κατέγραψαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Συνολικά και οι έντεκα επιμέρους κλάδοι του δείκτη S&P 500 της αμερικανικής αγοράς σημείωναν απώλειες, ενώ τη σοβαρότερη πτώση αργά χθες πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης είχαν οι μετοχές των ομίλων καταναλωτικών ειδών. Η μετοχή της αλυσίδας πολυκαταστημάτων Target καταβυθίστηκε 20% και πλέον, διότι η αύξηση του κόστους την έκανε να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την κερδοφορία της.

Απώλειες είχαν και οι μετοχές των Walmart και Macy’s, ενώ ο δείκτης τεχνολογικών ομίλων του Nasdaq 100 παρουσίαζε τη μεγαλύτερη πτώση αργά χθες στο -3,70%. Οι τιμές των μετοχών των κολοσσών Apple, Microsoft και Amazon.com είχαν απώλειες υψηλότερες του 3%.

Αν και ο δείκτης S&P 500 αποπειράται να αναδυθεί και πάλι μετά την πιο μακρά εβδομαδιαία κάμψη του από το 2011, το αίσθημα των επενδυτών δεν ανακάμπτει εύκολα και αποδεικνύεται τρωτό στις προοπτικές σκληρότερης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας και του κορωνοϊού στην Κίνα. Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι ο πρόεδρος της Fed, Ζερόμ Πάουελ, είχε προβεί σε μια αρκετά επιθετική τοποθέτηση την Τρίτη, τονίζοντας πως θα αυξάνει τα επιτόκια έως ότου υπάρξει σαφής απόδειξη για αναδίπλωση του πληθωρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή