Αποκλιμάκωση πληθωρισμού το δ΄ τρίμηνο

Αποκλιμάκωση πληθωρισμού το δ΄ τρίμηνο

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει προσεγγίσει το ανώτατο σημείο του, αν και εκτιμούμε πως δεν θα σημειωθεί σημαντική αποκλιμάκωση πριν από το φθινόπωρο.

2' 8" χρόνος ανάγνωσης

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει προσεγγίσει το ανώτατο σημείο του, αν και εκτιμούμε πως δεν θα σημειωθεί σημαντική αποκλιμάκωση πριν από το φθινόπωρο. Εχοντας εμφανίσει άνοδο στο 7,4% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, αναμένουμε ότι ο δείκτης θα ενισχυθεί συγκρατημένα τον Μάιο και θα παραμείνει σε εκείνα τα επίπεδα έως ότου ο αντίκτυπος από την εκτίναξη των τιμών καυσίμων στα τέλη του 2021 καταστεί επιθετικότερα εμφανής το δ΄ τρίμηνο. Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» και του φυσικού αερίου ανήλθαν σε νέα υψηλότατα επίπεδα μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Κι ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου και πάλι έχουν εξασθενήσει στην αγορά σποτ το τελευταίο δίμηνο και του πετρελαίου κάπως λιγότερο και οι τιμές στα προθεσμιακά συμβόλαια φαίνεται πως θα εμφανίσουν περαιτέρω κάμψη μέσα στα προσεχή έτη, η πορεία της ενέργειας συνολικά θα παραμείνει μάλλον σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι πριν από το ξέσπασμα του πολέμου.

Εάν κάποιος αφαιρέσει τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, το επίπεδο τιμών για τις χώρες της Ευρωζώνης ανήλθε σε ετήσια βάση 4,2% τον μήνα Απρίλιο. Ακόμη και αυτό το μέτρο του δομικού πληθωρισμού δεν αποκλείεται να εμπεριέχει ένα ουσιώδες συστατικό ενέργειας, μιας και οι εταιρείες αποφάσισαν να μετακυλίσουν το κόστος στην πελατεία τους. Βέβαια, ο αντίκτυπος του πληθωρισμού διαφοροποιείται από τη μία χώρα στην άλλη και επί παραδείγματι, η Γαλλία δείχνει λιγότερο εκτεθειμένη στις τιμές του φυσικού αερίου, διότι έχει μεγάλο ποσοστό των προμηθειών της που τα καλύπτει η πυρηνική ενέργεια.

Στην περίπτωση της Γερμανίας, όμως, η επίπτωση αποτυπώνεται αργά, εξαιτίας των μακροπρόθεσμων συμβάσεων με τους προμηθευτές. Οι εθνικές κυβερνήσεις, επιπλέον, έχουν υιοθετήσει δέσμη προσωρινών μέτρων για την ανακούφιση και στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ορισμένα εξ αυτών ανακόπτουν την άνοδο του πληθωρισμού προσωρινά, ενώ, αφ’ ης στιγμής φθάσουν στη λήξη τους, ίσως οι πιέσεις των τιμών να επιταθούν ακόμη μία φορά.

Για τον Μάιο θεωρούμε ότι η πιθανότερη εξέλιξη θα είναι η περαιτέρω άνοδος του πληθωρισμού.

Τον Μάιο πιθανολογούμε πως ο δείκτης θα αναρριχηθεί και πάλι και ίσως να παραμείνει πλησίον των σημερινών επιπέδων, έως ότου οι συνέπειες από την προηγούμενη άνοδο στις τιμές του «μαύρου χρυσού» και του φυσικού αερίου καταστούν εμφανείς το δ΄ τρίμηνο. Πέραν των υφιστάμενων αυξομειώσεων, οι πιέσεις του πληθωρισμού ενδεχομένως να παραμείνουν ενισχυμένες την περίοδο που εξετάζουμε, λόγω των δαπανηρών μέτρων της πράσινης μετάβασης και της πιο γενναιόδωρης δημοσιονομικής πολιτικής. Οσο νωρίτερα η ΕΚΤ αρχίσει να αναδιπλώνεται ως προς τα μέτρα νομισματικής στήριξης, τόσο λιγότερο οι προσδοκίες πληθωρισμού θα εκτιναχθούν και τόσο λιγότερο θα χρειαστεί τελικά να αυξήσει τα επιτόκια για να χαλιναγωγήσει τον δείκτη στο 2%.

* Ο κ. Σάλομον Φίντλερ είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT