Διαγωνισμός για το «Θριάσιο πεδίο» της Θεσσαλονίκης

Διαγωνισμός για το «Θριάσιο πεδίο» της Θεσσαλονίκης

Το ενδιαφέρον αρκετών κατασκευαστικών ομίλων αναμένεται να προσελκύσει ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην Στρατοπέδου Γκόνου στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στη δυτική πλευρά της πόλης.

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδιαφέρον αρκετών κατασκευαστικών ομίλων αναμένεται να προσελκύσει ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην Στρατοπέδου Γκόνου στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στη δυτική πλευρά της πόλης.

Πρόκειται για μια έκταση της τάξεως των 672 στρεμμάτων, η οποία προβλέπεται να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου εμπορευματικού κέντρου, που θα περιλαμβάνει επίσης ζώνη ελεύθερου εμπορίου και μεταποίησης. Ουσιαστικά θα πρόκειται για ένα έργο ανάλογο με εκείνο του Θριασίου πεδίου στην Αττική, που όμως θα εκμεταλλεύεται τις ακόμα πιο σημαντικές προοπτικές που προσφέρει από γεωγραφικής άποψης η Βόρεια Ελλάδα. Το συνολικό ύψος της επένδυσης αναμένεται να προσεγγίσει, ενδεχομένως και να ξεπεράσει, τα 300 εκατ. ευρώ.

Ο διαγωνισμός για το έργο έχει ανατεθεί στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ (Project Preparation Facility – PPF), με τη σχετική προκήρυξη να εκτιμάται ότι θα δημοσιευτεί εντός των επόμενων εβδομάδων. Υπενθυμίζεται ότι το ακίνητο ανήκει στο υπ. Οικονομικών, το οποίο το έχει παραχωρήσει ως προς τη χρήση του στη ΓΑΙΑΟΣΕ. Σημειωτέον ότι θα πρόκειται για τη δεύτερη απόπειρα αξιοποίησης του συγκεκριμένου ακινήτου, καθώς ανάλογο διαγωνισμό είχε προκηρύξει το 2017 και η ίδια η ΓΑΙΑΟΣΕ, χωρίς όμως να έχει προηγηθεί η απαιτούμενη προετοιμασία, με αποτέλεσμα τελικά η όλη διαδικασία να ακυρωθεί.

Σε σύγχρονο εμπορευματικό κέντρο σχεδιάζεται να μετατραπεί το πρώην Στρατόπεδο Γκόνου – Η επένδυση θα φθάσει τα 300 εκατ.

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Από πλευράς επενδυτών, πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο έργο είναι πιθανό να προσελκύσει το ενδιαφέρον της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, του ομίλου Μυτιληναίου, του ομίλου Ελλάκτωρ, της Intrakat, ενδεχομένως και ξένων επενδυτικών funds, όπως η αμερικανική HIG, η οποία έχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη υποδομών logistics στην Ελλάδα. Μάλιστα έχει αποκτήσει πλειοψηφικό ποσοστό στην εταιρεία logistics Μakios, η οποία αποτελεί ηγέτιδα δύναμη στις αποθήκες-ψυγεία στη Β. Ελλάδα.

Το σχέδιο για την αξιοποίηση του πρώην Στρατοπέδου Γκόνου αποτελεί προϊόν μακροχρόνιας επεξεργασίας της κυβέρνησης, καθώς ήταν από τα πρώτα έργα που είχαν εξαγγελθεί στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ήδη από το 2019. Ο λόγος για τον οποίο κρίνεται πως η δημιουργία ενός εμπορευματικού κέντρου θα ήταν ιδανική είναι ασφαλώς η τοποθεσία του ακινήτου. Σχετική μελέτη της εταιρείας συμβούλων EY είχε καταδείξει πως η μετατροπή σε κέντρο logistics ήταν η πλέον ενδεδειγμένη κίνηση, καθώς το πρώην στρατόπεδο βρίσκεται πλησίον της Σίνδου και κοντά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ προσφέρει και τη δυνατότητα άμεσης σιδηροδρομικής σύνδεσης με το λιμάνι. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να λειτουργήσει τόσο ως προσωρινός χώρος αποθήκευσης των προϊόντων που ξεφορτώνονται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης όσο και ως χώρος επεξεργασίας/συναρμολόγησης ή μεταποίησης των προϊόντων αυτών. Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος των φορτίων που διακινούνται μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης είναι χύδην φορτία και πρώτες ύλες που προορίζονται κυρίως για τις βαλκανικές χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή