Κίνα: Απαισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη

Κίνα: Απαισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη

Εξωπραγματικό και αδύνατο να επιτευχθεί θεωρούν οι οικονομολόγοι τον στόχο για ανάπτυξη 5,5% που έχει θέσει το Πεκίνο για το τρέχον έτος και ο λόγος δεν είναι άλλος από τον αντίκτυπο των σκληρών περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας.

1' 47" χρόνος ανάγνωσης

Εξωπραγματικό και αδύνατο να επιτευχθεί θεωρούν οι οικονομολόγοι τον στόχο για ανάπτυξη 5,5% που έχει θέσει το Πεκίνο για το τρέχον έτος και ο λόγος δεν είναι άλλος από τον αντίκτυπο των σκληρών περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας.

Οικονομολόγοι και μεγάλες τράπεζες αναθεωρούν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της Κίνας μετά τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοίνωσε το Πεκίνο για τον Απρίλιο, ενώ παράλληλα εμμένει στην πολιτική της μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό. Ανάμεσά τους η τράπεζα Standard Chartered Plc και οι οικονομολόγοι της Bloomberg Economics. Ειδικότερα, οι οικονομολόγοι της Standard Chartered Plc αναθεώρησαν την πρόβλεψή τους για την αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ στο σύνολο του έτος μόλις κατά 4,1% ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη μιλούσε για ανάπτυξη 5%. Υποβάθμισαν, άλλωστε, και την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη του β΄ τριμήνου στο 0,3% από την προηγούμενη εκτίμηση για ανάπτυξη 3,5%. Προσέθεσαν, πάντως, πως αν βελτιωθεί η κατάσταση σε ό,τι αφορά την πανδημία και η βελτίωση συνδυαστεί με μέτρα στήριξης της κινεζικής οικονομίας, τότε θα διευκολυνθεί η ανάκαμψη το β΄ εξάμηνο του έτους. Δεν παρέλειψαν, όμως, να υπογραμμίσουν πως «κάθε μήνας σκληρού lockdown περιορίζει την ετήσια ανάπτυξη της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο έως και κατά 0,6 εκατοστιαίες μονάδες».

Δεν θα πιάσει τον στόχο για 5,5% – Εκτιμήσεις για αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ από 2% έως 4,1%.

Πιο απαισιόδοξες οι προβλέψεις των οικονομολόγων της Bloomberg Economics, καθώς εκτιμούν πως το ΑΕΠ της Κίνας δεν πρόκειται να αυξηθεί φέτος περισσότερο από 2% ενώ η προηγούμενη πρόβλεψή τους μιλούσε για ανάπτυξη 3,6%. Επισήμαναν μάλιστα πως «τα μέτρα στήριξης που προωθεί η κινεζική ηγεσία δεν επιτυγχάνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα εξαιτίας των περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα». Σύμφωνα με τους οικονομολόγους Τσανγκ Σου και Ερικ Ζου, «η πολιτική ηγεσία και η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχουν περιθώριο να αυξήσουν περαιτέρω τη στήριξη στην οικονομία και προσδοκούμε πως θα το κάνει, αλλά εάν δεν χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας, μια επέκταση της τάξης του 5% δεν φαίνεται ρεαλιστική, πολλώ δε μάλλον ο στόχος του Πεκίνου για ανάπτυξη 5,5%». Οι οικονομολόγοι του Bloomberg εκτιμούν πως το β΄ τρίμηνο η κινεζική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2,7% ενώ η προηγούμενη εκτίμησή τους μιλούσε για ανάπτυξη 1,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT