Υπερδιπλασιάστηκε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Υπερδιπλασιάστηκε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Tαχύτερα αυξήθηκαν οι εισαγωγές σε σύγκριση με τις εξαγωγές τον Μάρτιο και όλο το πρώτο τρίμηνο του 2022

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tαχύτερα αυξήθηκαν οι εισαγωγές σε σύγκριση με τις εξαγωγές τον Μάρτιο και όλο το πρώτο τρίμηνο του 2022, με αποτέλεσμα να διευρύνεται το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, επαναφέροντας στο προσκήνιο ένα από τα παλιά και μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Στο τρίμηνο, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών υπερδιπλασιάστηκε ή διευρύνθηκε κατά 3,8 δισ. ευρώ, φθάνοντας από 2,6 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2021 σε 6,4 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, για το πρόβλημα δεν ευθύνονται μόνο τα καύσιμα, ούτε ο πληθωρισμός. Ακόμη και αποπληθωρισμένος και χωρίς καύσιμα, ο ρυθμός μεταβολής των εισαγωγών είναι ταχύτερος από αυτόν των εξαγωγών.

Αναλυτικότερα, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών διευρύνθηκε εξαιτίας της μεγαλύτερης και ταχύτερης αύξησης των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών. Οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 32% σε τρέχουσες τιμές (4,9% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 47,9% σε τρέχουσες τιμές (23,2% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 24,6% και 32,9%, αντίστοιχα (10,7% και 24,2% σε σταθερές τιμές).

Αντίθετα, χάρη στον τουρισμό, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε, αλλά αυτό φυσικά δεν ήταν αρκετό για να αντισταθμίσει τη διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 295,8% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 342,2% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2021 (αντιπροσωπεύοντας το 55,4% και το 62,9% των αντίστοιχων επιπέδων του 2019). Οι καθαρές εισπράξεις από μεταφορές παρουσίασαν αύξηση κατά 5,8%.

Εφθασε το α΄ τρίμηνο του έτους στα 6,4 δισ. ευρώ, από 2,6 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Ειδικότερα, τον Μάρτιο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 880,9 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 και διαμορφώθηκε σε 2,3 δισ. ευρώ.

Στο ισοζύγιο αγαθών, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 34,3% σε τρέχουσες τιμές (και οριακά κατά 0,7% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατά 27,9% σε τρέχουσες τιμές (9,2% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν αύξηση κατά 23,4% σε τρέχουσες τιμές (6,4% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν αύξηση κατά 22,2% σε τρέχουσες τιμές (14,0% σε σταθερές τιμές).

Στο ισοζύγιο υπηρεσιών το πλεόνασμα αυξήθηκε. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 318,9% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 404,3% σε σχέση με το 2021. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταφορών αυξήθηκε, επίσης, λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου θαλάσσιων μεταφορών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή