Εργασίες στις Σκουριές πραγματοποιεί η Eldorado Gold

Εργασίες στις Σκουριές πραγματοποιεί η Eldorado Gold

Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει σειρά εργασιών που υλοποιεί στην ημιτελή μονάδα εμπλουτισμού στις Σκουριές Χαλκιδικής η «Ελληνικός Χρυσός», θυγατρική του καναδικού ομίλου Eldorado Gold.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει σειρά εργασιών που υλοποιεί στην ημιτελή μονάδα εμπλουτισμού στις Σκουριές Χαλκιδικής η «Ελληνικός Χρυσός», θυγατρική του καναδικού ομίλου Eldorado Gold. Οι προπαρασκευαστικές αυτές εργασίες, που ξεκίνησαν πριν από περίπου έξι μήνες και αναμένεται να ολοκληρωθούν τέλη του καλοκαιριού, περιλαμβάνουν την κατασκευή τριών μεταλλικών κτιρίων εντός των οποίων θα βρίσκεται ο μηχανολογικός εξοπλισμός του εργοστασίου εμπλουτισμού.

Δεν σχετίζονται δηλαδή με το κυρίως έργο που αναμένεται να ξεκινήσει το προσεχές διάστημα για την ολοκλήρωση της κατασκευής του μεταλλείου επιφανειακής και υπόγειας εξόρυξης που θα τροφοδοτεί με μετάλλευμα τη μονάδα εμπλουτισμού. Το έργο των Σκουριών βρίσκεται σε καθεστώς αναστολής την τελευταία πενταετία και η επανεκκίνηση και έναρξη παραγωγής του συνοδεύονται από επένδυση 845 εκατ. δολαρίων.

Αυτή τη στιγμή, η Eldorado Gold βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την εξασφάλιση χρηματοδότησης, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) να αναμένεται ότι θα συμμετέχει σε αυτή. Οπως έχει αναφέρει πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος του καναδικού ομίλου George Burns, υπό αξιολόγηση βρίσκονται όλες οι εναλλακτικές χρηματοδότησης, όπως η είσοδος στρατηγικών επενδυτών, η χρηματοδότηση του χρέους της εταιρείας ή (απευθείας) του έργου των Σκουριών και η συνεργασία με ξένες και ελληνικές τράπεζες.

Κατασκευάζει τρία μεταλλικά κτίρια όπου θα εγκατασταθεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός.

Η επανέναρξη της κατασκευής της μονάδας στις Σκουριές, για την οποία απαιτείται εκτός από την ολοκλήρωση της συμφωνίας χρηματοδότησης και η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αναμένεται ότι θα αλλάξει τα δεδομένα για τον καναδικό όμιλο.

Κι αυτό επειδή θα επιτρέψει την παραγωγή, ετησίως, 312.000 ουγγιών χρυσού και ισοδύναμων μετάλλων ή 140.000 ουγγιών χρυσού, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 30% περίπου της παραγωγής (χρυσού) του 2021. Το μεταλλείο των Σκουριών, με εκτιμώμενη διάρκεια ζωής 25 χρόνων, εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 3.000 νέες θέσεις εργασίας από τις οποίες 1.000 αναμένονται κατά το πρώτο έτος των κατασκευαστικών εργασιών.

Συνολικά στα Μεταλλεία Κασσάνδρας Χαλκιδικής, που περιλαμβάνουν τη δραστηριότητα στην περιοχή της Ολυμπιάδας, τις Σκουριές και το Στρατώνι, θα επενδυθούν επιπρόσθετα 1,9 δισ. ευρώ από τα οποία 1 δισ. ευρώ θα δαπανηθεί μέσα στην πρώτη πενταετία. Επίσης, στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας, που έχει διάρκεια ζωής 23 ετών, σχεδιάζονται πρόσθετες επενδύσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ. Τις νέες αυτές επενδύσεις προβλέπει η αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης που κυρώθηκε από τη Βουλή τον Μάρτιο του 2021, αντικαθιστώντας αυτή που είχε υπογραφεί το 2003 μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της «Ελληνικός Χρυσός», της οποίας το μετοχικό κεφάλαιο ήλεγχαν τότε η European Goldfields και η Ακτωρ, με την πρώτη να εξαγοράζεται το 2011 από την Eldorado Gold.

Το πρώτο τρίμηνο, η Eldorado Gold εμφάνισε συνολική παραγωγή χρυσού 93.209 ουγγιών χρυσού, έχοντας επηρεαστεί από την πανδημική κρίση και τις αντίξοες, σε ορισμένα μεταλλεία, καιρικές συνθήκες. Για το σύνολο της φετινής χρονιάς η Eldorado θέτει τον πήχυ σε 460.000-490.000 ουγγιές χρυσού, εμφανίζοντας, κατά το πρώτο τρίμηνο, έσοδα 185 εκατ. ευρώ, προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία (Ebitda) 59 εκατ. ευρώ και καθαρές ζημίες 300 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή