Στο ραντάρ εξήντα ξένων funds δεκαπέντε ελληνικές startups

Στο ραντάρ εξήντα ξένων funds δεκαπέντε ελληνικές startups

Ευκαιρίες στην Ελλάδα αναζήτησαν οι επενδυτές στο πλαίσιο του Tech Tour

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το διαρκώς αναπτυσσόμενο οικοσύστημα των startups, η συνεχής ανάδειξη νέων ιδεών, αλλά και το ευρηματικό μυαλό των Ελλήνων ιδρυτών αποτελούν για πολλά ξένα επενδυτικά κεφάλαια λόγους για να επενδύσουν ή να συνεχίσουν να επενδύουν σε ελληνικές startups, των οποίων η τεχνολογία ωριμάζει (late seed – Series A).

Με αυτό το σκεπτικό ήρθαν πάνω από 60 επενδυτές (θεσμικοί και venture capitals) στην Αθήνα για να εξετάσουν τη δυναμική 15 ελληνικών startups στο πλαίσιο του Tech Tour South-East Europe 2022, όπου συμμετείχαν και ξένες νεοφυείς εταιρείες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Με πρωτοβουλία του ελληνικού Uni.fund και τη φιλοξενία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, το Tech Tour πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον μικρών αλλά και μεγαλύτερων venture capitals.

Το «παρών» έδωσαν κορυφαία επενδυτικά κεφάλαια, όπως το Saudi Aramco Energy Ventures και το Eurazeo.

Τέτοια είναι η περίπτωση του ευρωπαϊκού fund με έδρα το Παρίσι, Eurazeo, που διαθέτει 12 γραφεία παγκοσμίως και έχει βάλει στην άκρη περίπου 3 δισ. ευρώ από τα συνολικά 30 δισ. που διαχειρίζεται, για να τα διαθέσει σε νεοφυείς εταιρείες. «Είμαστε εδώ επειδή θέλουμε να επενδύσουμε σε καλές εταιρείες. Δεν σημαίνει ότι ενδιαφερόμαστε μόνο για την Ελλάδα, αλλά εκτιμούμε ότι θα υπάρχουν πολύ καλές περιπτώσεις εδώ. Για αυτό είναι σημαντικό να περάσουμε χρόνο εδώ, να γνωρίσουμε τα επενδυτικά κεφάλαια, αλλά και τις startups», αναφέρει σε δηλώσεις του στην «Κ» ο Γκιγιόμ Ντ’Οντιφρέτ, managing director growth στην Eurazeo, ερωτηθείς για τον λόγο της επίσκεψής του.

Ο ίδιος διευκρινίζει πως το fund, που ξεκίνησε να επενδύει στη δυτική Ευρώπη, κοιτάζει startups που βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένα στάδια ανάπτυξης, επισημαίνοντας πως η περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, με πρόσφατη την Ελλάδα αλλά και την Ισπανία, αποτελούν χώρες που βρίσκονται στο «ραντάρ» του. Εκτός από την Eurazeo, το «παρών» έδωσαν κορυφαία επενδυτικά κεφάλαια, όπως το Saudi Aramco Energy Ventures, το βρετανικό Kreos Capital που παρέχει χρηματοδότηση μέσω δανεισμού σε αναπτυσσόμενες εταιρείες σε Ευρώπη και Ισραήλ, το Prime Ventures κ.ά.

Στο event το οποίο διεξήχθη στις 19 και 20 Μαΐου και είχε στόχο να δικτυώσει επιλεγμένες νεοφυείς επιχειρήσεις, επενδυτές αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις για την ανάπτυξη συνεργασιών, συμμετείχαν και μικρότερα funds από γειτονικές χώρες που τελευταία κάνουν άνοιγμα στην ελληνική αγορά. Το βουλγαρικό επενδυτικό κεφάλαιο Vitosha Venture Partners, το οποίο διαχειρίζεται περί τα 26 εκατ. ευρώ και έχει επενδύσει σε αρκετές εταιρείες που έχουν έδρα ή κάποια σχέση με τη Βουλγαρία, εξετάζει συνέργειες με τα ελληνικά τοπικά επενδυτικά κεφάλαια διερευνώντας και ευκαιρίες εισόδου των εταιρειών του χαρτοφυλακίου του στη χώρα μας. «Θέλουμε να κάνουμε συνεπενδύσεις για να συστήνουμε στις εταιρείες μας ξένες αγορές όπως η Ελλάδα, αλλά και το αντίστροφο», αναφέρει ο Stoyan Nedin, αποκαλύπτοντας πως η travel tech εταιρεία Quendoo, που βοηθάει στην αύξηση και διαχείριση των κρατήσεων, εισήλθε στην ελληνική αγορά πριν από δύο μήνες, αναζητώντας εργαζομένους για να στελεχώσουν την ομάδα πωλήσεων.

«Το ελληνικό οικοσύστημα αναπτύσσεται δυναμικά, βλέπουμε να δημιουργούνται νέα επενδυτικά κεφάλαια, αλλά και πολύ καλούς ιδρυτές και ιδέες», δηλώνει ο Valeri Petrov, εταίρος στο Eleven VC, το οποίο προσφάτως σήκωσε 60 εκατ. ευρώ για να επενδύσει σε startups της ΝΑ Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Το βουλγαρικό fund, συνεπενδύοντας με το Metavallon VC, έχει επενδύσει στη healthtech εταιρεία Biopix-T, ενώ έχει χρηματοδοτήσει τη fintech Woli, αλλά και την pop market του Τάκη Μαλαβέτα. Σημειώνεται πως οι ελληνικές εταιρείες που συμμετείχαν στο Tech Tour ήταν οι: Advantis Medical Imaging, bespot, Biopix-T, Cyrus, CollegeLink, Convert Group, Clio Muse Tours, Dataviva, EmTech Space, Enzyquest, Exit Bee, Kinvent, Optotech, Purposeful, QCell, Solmeyea, Tekmon.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή