Σημάδια κάμψης στην αμερικανική οικονομία λόγω πληθωρισμού, αύξησης επιτοκίων

Σημάδια κάμψης στην αμερικανική οικονομία λόγω πληθωρισμού, αύξησης επιτοκίων

Αναλυτές συγκλίνουν στην εκτίμηση πως υπάρχει κίνδυνος επιβράδυνσης της ανάπτυξης για τα έτη που ακολουθούν

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική οικονομία αρχίζει να εμφανίζει σημάδια κάμψης υπό το βάρος του υψηλότερου πληθωρισμού των τελευταίων σχεδόν 40 ετών και τα αυξανόμενα επιτόκια, με αποτέλεσμα να διατρέχει τον κίνδυνο επιβράδυνσης. Πιεσμένα από τις υψηλές τιμές της βενζίνης και των τροφίμων, τα αμερικανικά νοικοκυριά έχουν αναλάβει μεγάλο όγκο χρέους για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν. Οι εργολάβοι οικοδομών δέχονται πλήγμα από τα υψηλά επιτόκια των στεγαστικών δανείων και δηλώνουν απαισιόδοξοι για τις εξελίξεις στην οικονομία. Οι μικρές εταιρείες αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν στο αυξανόμενο κόστος λειτουργίας και τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην προσπάθειά τους είτε να προσλάβουν νέο προσωπικό είτε να κρατήσουν το παλαιό. Σχολιάζοντας τα σημάδια, ο Ιθαν Χάρις, επικεφαλής του τομέα ερευνών για την παγκόσμια οικονομία στην Bank of America, τονίζει πως «δεν φαίνεται δυνατό να υπάρξει μια εντελώς ομαλή προσγείωση της οικονομίας σε αυτή τη φάση» και τονίζει πως η αμερικανική οικονομία «είτε θα αποδυναμωθεί είτε θα διολισθήσει σε ύφεση». Οικονομολόγοι της Wall Street αναθεωρούν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για ανάπτυξη επικαλούμενοι τη στροφή της Fed σε περιοριστική νομισματική πολιτική. Τους τελευταίους έξι μήνες, άλλωστε, οι μετοχές υποχωρούν, τα επιτόκια αυξάνονται και το δολάριο ενισχύεται.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι στοιχηματίζουν πως η αμερικανική οικονομία έχει κεκτημένη ταχύτητα, καθώς είναι μεγάλη η ζήτηση για αυτοκίνητα, κατοικίες και ταξίδια, χάρη στις αποταμιεύσεις που συγκέντρωσαν οι Αμερικανοί στη διάρκεια της πανδημίας. Και αυτή η ζήτηση θα τη στηρίξει μέχρι το τέλος του έτους. Διαβλέπουν, όμως, κινδύνους για το επόμενο έτος και για τα έτη που θα ακολουθήσουν, αν και συγκλίνουν στην εκτίμηση πως υπάρχει κίνδυνος επιβράδυνσης και όχι ύφεσης. Ο Μάικλ Φερόλι, οικονομολόγος της JPMorgan Chase & Co, προβλέπει πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί στο 2,4% το δεύτερο εξάμηνο του έτους και περαιτέρω στο 1% το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, καθώς η Fed θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια ανακόπτοντας τη ζήτηση. Την περασμένη εβδομάδα, άλλωστε, υποβάθμισαν επίσης τις προβλέψεις τους οικονομολόγοι της Goldman Sachs, προεξάρχοντος του Ιαν Χάτζιους. Αυξάνεται, όμως, ο αριθμός των αναλυτών που προειδοποιούν πως επίκειται κάτι χειρότερο.

Ο Νταγκ Ντάνκαν, οικονομολόγος της Fannie Mae, προβλέπει πως η αμερικανική οικονομία θα διολισθήσει σε ήπια ύφεση το δεύτερο εξάμηνο εξαιτίας των αυξήσεων των επιτοκίων. Προβλέπει πως η ανεργία θα αυξηθεί στο 4,4% το επόμενο έτος από το 3,6% στο οποίο βρίσκεται σήμερα και είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών. Ο πληθωρισμός είναι στο επίκεντρο του προβληματισμού των αμερικανικών νοικοκυριών και έχει οδηγήσει την καταναλωτική εμπιστοσύνη στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011. Πολλά θα εξαρτηθούν από το τι κάνει η Fed με τον πληθωρισμό. Αν ο πληθωρισμός παραμείνει σαφώς πάνω από τον στόχο του 2%, τότε οι υπεύθυνοι θα θεωρήσουν πως πρέπει οπωσδήποτε να δράσουν για να ανακόψουν την πορεία του εξωθώντας την οικονομία σε ύφεση. Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στις αρχές του μήνα και ο πρόεδρός της, Ζερόμ Πάουελ, έχει εκφράσει την πρόθεση να προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις όταν η κεντρική τράπεζα θα συνεδριάσει τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Επιπλέον ο Πάουελ παραδέχθηκε πως η δυνατότητα της ομοσπονδιακής τράπεζας να επιτύχει μια ομαλή προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας εξαρτάται από παράγοντες που δεν μπορεί να επηρεάσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT