Χρηματιστήριο: Ώθηση από τις μετοχές των τραπεζών

Χρηματιστήριο: Ώθηση από τις μετοχές των τραπεζών

Σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,80% και ο τραπεζικός κατά 2,02%

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάκαμψη σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καλύπτοντας έτσι μέρος των απωλειών που προκάλεσε το sell-off που προηγήθηκε, χάρη στο άλμα που κατέγραψε ο τραπεζικός δείκτης, λαμβάνοντας ώθηση και από τη βελτίωση του κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές. Ωστόσο, σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές το μομέντουμ παραμένει πτωτικό καθώς το περιβάλλον συνεχίζει να είναι «εύθραυστο», με τις ανησυχίες για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία και πιο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής να κυριαρχούν.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 1,04% και έκλεισε στις 860,06 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 82,04 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,31% στις 2.067,95 μονάδες, ενώ με κέρδη 0,15% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 1.402,95 μονάδες. Από τα μη τραπεζικά blue chips, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο ΟΛΠ στο +4,42%, ενώ κέρδη άνω του 2% σημείωσαν οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Jumbo, ΔΕΗ και Mytilineos. Στον αντίποδα, στο 3,11% διαμορφώθηκαν οι απώλειες στον ΟΤΕ, ενώ πτώση άνω του 2% σημείωσε ο ΟΠΑΠ.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 4,17% στις 563,33 μονάδες, με τη Eurobank να κλείνει στο +5,48%, την Εθνική στο +4,46%, την Alpha Bank στο +3,35% και την Πειραιώς στο +1,69%,

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,80%, ενώ στο 2,02% διαμορφώθηκαν οι απώλειες στις τράπεζες.

Πρακτικά η αγορά παραμένει σε καθοδική τροχιά, οι αγοραστές αγόρασαν λίγο χρόνο και απέφυγαν τα σενάρια που θέλουν τον Γενικό Δείκτη να ανοίγει βηματισμό για τις 800 μονάδες αν χάσει τις 850, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Η αγορά χρόνου συνίσταται στο ότι πλέον το κομβικό σημείο αλλαγής τάσης έχει μετατοπιστεί προς τις 885 μονάδες, ενώ η κάλυψη του καθοδικού κενού (864-858) ως εκκρεμότητα μπορεί να εξομαλύνει κάπως την πτωτική δυναμική, όπως προσθέτει. Από τα μέσα Απριλίου πάντως παρατηρείται η επανάληψη ενός μοτίβου καθοδικού ζιγκ ζαγκ, το οποίο έχει θέσει σε αμφισβήτηση όλες τις ανοδικές αντιδράσεις που έχουν προηγηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή