Αντιδράσεις ασφαλιστικών σε υποχρεωτική ασφάλιση κτιρίων

Αντιδράσεις ασφαλιστικών σε υποχρεωτική ασφάλιση κτιρίων

Θεωρούν βέβαιο κίνδυνο την ασφάλιση κτιρίων σε ζώνες υψηλής τρωτότητας και προειδοποιούν για μη προσιτά ασφάλιστρα

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίθετη με την ασφαλιστική επιστήμη και τη διεθνή πρακτική, αλλά και ανεφάρμοστη στην πράξη κρίνεται η διάταξη που περιλαμβάνεται στο κλιματικό νομοσχέδιο που έχει εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή και η οποία προβλέπει την υποχρεωτική ασφάλιση από την 1η Ιανουαρίου του 2025 για τον κίνδυνο πλημμύρας και πυρκαγιάς των νεόδμητων κτιρίων που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), επισημαίνοντας ουσιαστικά τον κίνδυνο ότι ο τρόπος βάσει του οποίου επιχειρείται να θεσμοθετηθεί η υποχρεωτική ασφάλιση για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών θα έχει ως αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι κίνδυνοι να μην κριθούν ασφαλίσιμοι και να μην υπάρξει ασφαλιστική εταιρεία πρόθυμη να αναλάβει τον κίνδυνο ή ακόμη και αν υπάρξει, «το ασφάλιστρο που θα ζητηθεί, να είναι υψηλό και κατά πάσα πιθανότητα μη προσιτό».

Οπως εξηγεί στην ανακοίνωσή της η ΕΑΕΕ, βασική αρχή της ασφάλισης είναι η ασφάλιση τυχαίου, αβέβαιου και μελλοντικού κινδύνου, δηλαδή κινδύνου που δεν είναι βέβαιο ότι θα συμβεί αλλά αποτελεί ενδεχόμενο. Στην προτεινόμενη διάταξη, από τη στιγμή που ζητείται η ασφάλιση κτισμάτων μόνο σε περιοχές πολύ υψηλής τρωτότητας, ο κίνδυνος καθίσταται σχεδόν βέβαιος, καθώς είναι εξαιρετικά πιθανό να επέλθει η ζημιά. Με τον τρόπο αυτό «παραβιάζεται» η λογική της ασφάλισης και είναι αμφίβολο εάν θα υπάρξει ασφαλιστική εταιρεία ή ακόμη και αντασφαλιστική που θα προσφέρει ασφαλιστική κάλυψη σε εύλογο κόστος. Η Ενωση επισημαίνει ότι ενώ «είναι ορθή η επιλογή της κυβέρνησης για την καθιέρωση υποχρέωσης εκ των προτέρων χρηματοδότησης των κινδύνων μέσω της ασφάλισης, είναι απαραίτητο να γίνουν ουσιαστικές τροποποιήσεις προκειμένου να καταστεί η διάταξη τεχνικά άρτια και κυρίως λειτουργική και εφαρμόσιμη ώστε να επιτελέσει τον σκοπό της».

Να σημειωθεί ότι ασφαλιστική κάλυψη για πλημμύρα ή πυρκαγιά έχει πολύ μικρό ποσοστό των κατοικιών στη χώρα μας –τα περισσότερα ασφαλιστήρια αφορούν κατοικίες που έχουν αποκτηθεί με τραπεζικό δανεισμό–, παρά το γεγονός ότι το κόστος της ασφάλισης κυμαίνεται κοντά στα 100-120 ευρώ τον χρόνο για ένα μέσο διαμέρισμα περίπου 85 τ.μ. Τα τελευταία καταστροφικά φαινόμενα που αναμένεται ότι θα ενταθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής, έχουν φέρει στο προσκήνιο την ανάγκη ύπαρξης ασφαλιστικής κάλυψης, προκειμένου να προστατεύεται η περιουσία από ακραία καιρικά φαινόμενα και να αποφεύγεται η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού για την αποζημίωση των πληγέντων.

Η υποχρεωτικότητα της ασφάλισης με βάση τη συγκεκριμένη διάταξη θα είναι προαπαιτούμενο για την ηλεκτροδότηση του κτιρίου, αλλά σύμφωνα με την Ενωση, ο τρόπος βάσει του οποίου αυτό επιχειρείται είναι ατελής, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος κάποιος να ασφαλίζεται προκειμένου να ηλεκτροδοτηθεί το ακίνητό του και στη συνέχεια να διακόπτει την ασφάλιση. Προκειμένου να παρακαμφθεί αυτός ο κίνδυνος η ΕΑΕΕ προτείνει η διαρκής υποχρέωση διατήρησης σε ισχύ του ασφαλιστηρίου συμβολαίου να ελέγχεται μέσω διασταύρωσης των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 και των στοιχείων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων που λειτουργούν στη χώρα μας.

Κρίσιμο θέμα είναι, επίσης, ο προσδιορισμός των γεωγραφικών περιοχών που είναι υψηλής επικινδυνότητας, οι οποίες με βάση την προτεινόμενη διάταξη θα είναι αυτές που αποτυπώνονται στους χάρτες προηγούμενης κοινής απόφασης συναρμόδιων υπουργείων σε ό,τι αφορά τις πλημμύρες και αυτές που είναι κοντά σε δασικές περιοχές που χαρακτηρίζονται από υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή