Νέος παίκτης στη μάχη του online delivery με είδη σούπερ μάρκετ

Νέος παίκτης στη μάχη του online delivery με είδη σούπερ μάρκετ

Η Rabbit ξεκίνησε τη δραστηριότητά της από το κέντρο της Αθήνας

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέοι παίκτες συνεχίζουν να εισέρχονται στην ελληνική αγορά γρήγορης παράδοσης προϊόντων σούπερ μάρκετ (quick commerce) εντείνοντας τον ανταγωνισμό σε έναν κλάδο που εκτοξεύθηκε την περίοδο της πανδημίας λόγω των lockdowns, της στροφής του κόσμου σε online αγορές αλλά και των αδυναμιών που εμφάνισε το last mile delivery την περίοδο εκείνη (το τελευταίο τμήμα της διαδρομής του προϊόντος από την αποθήκη έως την παράδοση στον πελάτη). Την ίδια όμως στιγμή το λεγόμενο quick commerce δείχνει παγκοσμίως σαφή σημάδια διόρθωσης και εξορθολογισμού, με αρκετές τέτοιες εταιρείες που γεννήθηκαν τη διετία της πανδημίας να περιορίζουν τα κόστη τους επιδιώκοντας να μπουν στον δρόμο της κερδοφορίας.

Σημάδια διόρθωσης και εξορθολογισμού δείχνει παγκοσμίως το λεγόμενο quick commerce.

Τελευταίος παίκτης που εμφανίστηκε πρόσφατα στην ελληνική αγορά, έχοντας συγκεντρώσει 3 εκατ. ευρώ από Ελληνες και ξένους επενδυτές, είναι η εταιρεία Rabbit, η οποία υπόσχεται την αποστολή προϊόντων σε μόλις λίγα λεπτά, αναπτύσσοντας δικούς της αποθηκευτικούς χώρους (dark stores), δική της εφαρμογή παραγγελιών και δική της ομάδα διανομέων. Το μοντέλο της «τρέχει» ομάδα Ελλήνων στελεχών που προέρχονται από τον κλάδο του λιανεμπορίου, ενώ ως ιδρυτής και CEO εμφανίζεται ο Λιβανέζος Malek Fatte, ο οποίος υπήρξε έως το 2020 country director της InstaShop, εταιρείας παράδοσης ειδών σούπερ μάρκετ που ιδρύθηκε από την Ιωάννα Αγγελιδάκη και τον Γιάννη Τσιώρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Rabbit ξεκίνησε τη δραστηριότητά της τον περασμένο Απρίλιο και αυτή τη στιγμή εξυπηρετεί το κέντρο της Αθήνας. Αφού καλύψει ολόκληρη την Αττική, προτίθεται να επεκτείνει τις υπηρεσίες της και σε άλλα αστικά κέντρα, ενώ στα πλάνα της είναι και η εξάπλωσή της σε περιφερειακό επίπεδο, ξεκινώντας από την Ανατολική Ευρώπη. Οπως αναφέρουν πληροφορίες από το dark store που διατηρεί στο κέντρο της Αθήνας, η εταιρεία εξυπηρετεί τις περιοχές από τη Νέα Σμύρνη έως το Κολωνάκι, ενώ τον Ιούνιο θα λειτουργούν άλλα τέσσερα καταστήματα τα οποία θα εξυπηρετούν καταναλωτές από τα βόρεια έως τα νότια προάστια της Αττικής. Η εταιρεία μέσα από την εφαρμογή της δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να επιλέγουν πάνω από 2.000 προϊόντα σε τιμές αντίστοιχες με αυτές των σούπερ μάρκετ.

Το συγκεκριμένο –κοστοβόρο– μοντέλο που απαιτεί μεγάλο όγκο κεφαλαίων (end-to-end) για τα logistics, την τεχνολογία αλλά και τη διανομή αναπτύσσουν επίσης η efood market που διαθέτει 42 dark stores, η Wolt Market, αλλά και η pop market, ελληνική startup η οποία προσφάτως σήκωσε επιπλέον κεφάλαια και άνοιξε και έκτο αποθηκευτικό χώρο στο Περιστέρι. Παρά την είσοδο νέων παικτών στην ελληνική αγορά, αρκετοί παίκτες του εξωτερικού αποσύρονται από αγορές και προχωρούν σε απολύσεις, καθώς ο πληθωρισμός, η διαφαινόμενη ύφεση αλλά και η μειωμένη όρεξη των επενδυτών «έχουν επιπτώσεις σε εταιρείες τεχνολογίας που δαπανούσαν τεράστια κεφάλαια για να μεγαλώσουν και δεν είχαν κερδοφορία», επισημαίνει υψηλόβαθμο στέλεχος εταιρείας του κλάδου. Ενδεικτικά, χθες η Gorillas με έδρα το Βερολίνο ανακοίνωσε μαζικές απολύσεις 300 υπαλλήλων και δρομολόγησε την απόσυρσή της από τέσσερις αγορές (Ιταλία, Ισπανία, Δανία, Βέλγιο), στρέφοντας το ενδιαφέρον της, σύμφωνα με τον CEO, από τη γρήγορη ανάπτυξη στην κερδοφορία. Η εταιρεία από τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε σήκωσε 860 εκατ. ευρώ, έχει τριπλασιάσει το μέγεθός της, χωρίς ωστόσο να έχει κέρδη. Αλλες εταιρείες-ηγέτες στον κλάδο του quick commerce, όπως η Deliveroo, η Delivery Hero, η Doordash αλλά και η Just Eat, έχουν δει το τελευταίο διάστημα τη μετοχή τους να μειώνεται έως και 60%-70% σε σύγκριση με πέρυσι και προβαίνουν σε αντίστοιχες κινήσεις για να εξορθολογίσουν τα κόστη και να στραφούν προς την κερδοφορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT