Εμπόδια από Όρμπαν στο έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Εμπόδια από Όρμπαν στο έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Σκληρό πόκερ παίζει με την Ε.Ε. ο Βίκτορ Ορμπαν. Ζητεί να μη συμπεριληφθεί το θέμα στην ατζέντα της προσεχούς Συνόδου Κορυφής.

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σκληρό πόκερ παίζει με την Ε.Ε. ο Βίκτορ Ορμπαν. Με το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας να παραμένει εδώ και τρεις εβδομάδες σε εκκρεμότητα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ (διέρρευσε στους Financial Times), τάσσεται κατά της συμπερίληψης του θέματος στην ατζέντα της προσεχούς Συνόδου Κορυφής (30-31 Μαΐου).

«Η συζήτηση του ζητήματος των κυρώσεων μεταξύ των ηγετών απουσία συναίνεσης θα ήταν αντιπαραγωγική», γράφει ο κ. Ορμπαν. Υπενθυμίζεται ότι η Βουδαπέστη έχει ζητήσει μεγαλύτερο χρόνο προσαρμογής (πέντε έτη) για να μηδενίσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και κοινοτική χρηματοδότηση για την κατασκευή νέων υποδομών και τη μετατροπή των διυλιστηρίων της. Το σχέδιο REPowerEU που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν, σύμφωνα με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, περιλαμβάνει κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία, αλλά δεν έχει σαφείς προβλέψεις για τα ποσά που θα λάβουν οι περίκλειστες χώρες ούτε για τα χρονοδιαγράμματα χρηματοδότησης.

Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών απέτυχαν για μία ακόμα φορά στο χθεσινό Ecofin να καταλήξουν σε συμφωνία για την υιοθέτηση της πρότασης οδηγίας ως προς τον πυλώνα 2 της παγκόσμιας συμφωνίας για την ελάχιστη εταιρική φορολόγηση (ελάχιστος συντελεστής 15%). Η χώρα που εξακολουθεί να στέκεται εμπόδιο στη συμφωνία είναι η Πολωνία. Η Βαρσοβία επιμένει στη νομική διασύνδεση της εφαρμογής της οδηγίας για τον πυλώνα 2 με την εφαρμογή της διεθνούς συμφωνίας για τον πυλώνα 1 (αναδιανομή δικαιοδοσίας φορολόγησης για την αποτροπή της μεταφοράς κερδών σε φορολογικούς παραδείσους, ιδίως από ψηφιακούς κολοσσούς).

Η στάση της αυτή είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του υπουργού Οικονομικών της (προεδρεύουσας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) Γαλλίας Μπρινό Λε Μερ, στη συνεδρίαση της 5ης Απριλίου. Ο κ. Λε Μερ, του οποίου η θητεία στο υπουργείο Οικονομικών ανανεώθηκε προ ημερών, εξέφρασε χθες την αισιοδοξία του ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί στο Ecofin της 17ης Ιουνίου – το τελευταίο της γαλλικής προεδρίας.

«Είμαστε πολύ κοντά στην εξεύρεση της σωστής διατύπωσης», είπε ο Γάλλος υπουργός, αναφερόμενος στην «πολιτική διασύνδεση» των δύο πυλώνων που ελπίζει ότι θα αποδειχθεί επαρκής για την Πολωνία. Σχετικά με τον πυλώνα 1, ανέφερε, «θα κάνουμε κάθε προσπάθεια» για την επίτευξη παγκόσμιας συμφωνίας επί των συγκεκριμένων όρων έως τις αρχές του 2024 το αργότερο.

Οι υπουργοί έκαναν επίσης μία πρώτη συζήτηση χθες για την εισήγηση της Κομισιόν για παράταση ισχύος της γενικής ρήτρας διαφυγής. Ο κ. Λε Μερ χαρακτήρισε την εισήγηση «σοφή», τονίζοντας ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί το λάθος της πρόωρης δημοσιονομικής εξυγίανσης που διαπράχθηκε κατά την ευρωκρίση. Η παράταση της γενικής ρήτρας διαφυγής, πρόσθεσε, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία «αποκατάστασης» των δημόσιων οικονομικών. Η τοποθέτηση των υπουργών Οικονομικών επί του θέματος αναμένεται τον Ιούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή