Εύθραυστο το μέλλον της παγκοσμιοποίησης

Εύθραυστο το μέλλον της παγκοσμιοποίησης

Τι λένε στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων για τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, στην ενέργεια και στην παραγωγή

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν υψηλόβαθμοι πολιτικοί νιώθουν την ανάγκη να υπερασπιστούν τις ελεύθερες και ανοιχτές αγορές, τότε η παγκοσμιοποίηση μάλλον βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση. Λόγω των προβλημάτων με τις παραδόσεις από την Ασία και του πολέμου στην Ουκρανία, η πολιτική και οικονομική ελίτ θέτει και πάλι επί τάπητος τους κινδύνους που φέρνει η υπερβολική εξάρτηση από ορισμένους προμηθευτές. Στην αρχή ήταν εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν ημιαγωγοί, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η Deutsche Welle. Τώρα οι τιμές ενέργειας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και επίκειται επισιτιστική κρίση.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιδείνωσε ραγδαία τα προβλήματα που ήταν εμφανή τα τελευταία χρόνια. Η γερμανική βιομηχανία έχει έλλειψη εξαρτημάτων, που κατασκευάζονται στην ανατολική Ασία, και ο τρόπος διαχείρισης της πανδημίας από την κινεζική ηγεσία είχε σοβαρές επιπτώσεις. «Θα είναι ο κόσμος ο ίδιος για την οικονομία; Στον ενεργειακό τομέα σίγουρα όχι», υποστηρίζει ο Ζαν Μαρκ Ολανιέ, γενικός διευθυντής Ευρώπης του κολοσσού συμβούλων επιχειρήσεων Accenture. «Αλλά ακόμη και στον τομέα τροφίμων, με όλα όσα έρχονται τους επόμενους μήνες, κανείς δεν πιστεύει ότι θα επιστρέψει η κατάσταση στο παρελθόν. Η ευρωπαϊκή οικονομία έχασε τουλάχιστον ένα χρόνο συνεπεία του πολέμου. Λόγω του εγκλεισμού και της μειωμένης βιομηχανικής παραγωγής, τους επόμενους 6 έως 9 μήνες κατευθύνεται προς τα εμάς ένα τεράστιο πρόβλημα, που δημιουργήθηκε στην Κίνα», επισημαίνει ο Ολανιέ. «Η κατάσταση με το lockdown στην Κίνα είναι αυτήν τη στιγμή η μεγαλύτερη πρόκληση, επειδή έχει τεράστιο αντίκτυπο στις μεταφορές», υπογραμμίζει η Αντρέα Φούντερ, διευθύντρια αγορών στη σουηδική εταιρεία κατασκευής φορτηγών και μηχανημάτων Volvo. «Και αυτό σε ένα σύστημα άκρως εύθραυστο, που έχει ως αποτέλεσμα να φτάνει σ’ εμάς κάθε διαταραχή. Στο παρελθόν υπήρχε η βεβαιότητα των αποθεμάτων στις αποθήκες, αλλά όχι σήμερα». Και στη Volvo λείπουν ημιαγωγοί για την κατασκευή φορτηγών. Για τη Φούντερ, που εργάζεται επί 30 χρόνια στον κλάδο, η κατάσταση είναι σαν ένα είδος ιστορικής κρίσης στον τομέα των παραδόσεων. Για τον Χέρμπερτ Ντίες, διευθύνοντα σύμβουλο της Volkswagen, αυτή τη στιγμή η κατάσταση εξακολουθεί να είναι υπό έλεγχο. Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, επισημαίνει πως «η ζήτηση είναι σε αξιοπρεπή επίπεδα και πολλοί τομείς στη Γερμανία εξακολουθούν να έχουν πολλές παραγγελίες, αλλά πρέπει πρώτα να χωνέψουμε αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή με τον πόλεμο και με τις αλυσίδες εφοδιασμού».

Ωστόσο, τα προβλήματα θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν στην αναδιάρθρωση της οικονομίας προς την ψηφιοποίηση και την κλιματική αλλαγή, όπως αναφέρει η DW. Η Κριστίνα Ραάμπ, επικεφαλής της Accenture για τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία, βλέπει, τουλάχιστον στα υψηλά κλιμάκια, να γίνονται σκέψεις προς αυτή την κατεύθυνση. «Στις επιχειρήσεις κανείς δεν υποθέτει ότι θα επιστρέψουμε σε κάποιο είδος κατάστασης όπως πριν από τον κορωνοϊό», λέει. «Μεσοπρόθεσμα, πολλές εταιρείες εξετάζουν εάν δεν θα έπρεπε να δημιουργήσουν περιφερειακές αλυσίδες εφοδιασμού και περιφερειακή παραγωγή, η οποία μπορεί να είναι πιο σταθερή σε κρίσεις, σαν έναν άσο στο μανίκι τους», τονίζει η ειδικός. «Για να είμαστε ανταγωνιστικοί πρέπει να επενδύσουμε πολλά στον αυτοματισμό, δεδομένης της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού». Η Κριστίνα Ραάμπ εξηγεί ότι ένας από τους λόγους που οι επικεφαλής των εταιρειών σκέφτονται όλο και περισσότερο την τοπική παραγωγή για τοπικές αγορές, είναι ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού για μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων είναι αργές, όπως συμβαίνει σήμερα.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή