Apple: Δίνει αυξήσεις για να εμποδίσει τη σύσταση συνδικάτου

Apple: Δίνει αυξήσεις για να εμποδίσει τη σύσταση συνδικάτου

Υψηλότερο ωρομίσθιο κατά 10% για τους υπαλλήλους των καταστημάτων της

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές αποφάσεις λαμβάνει ο αμερικανικός κολοσσός υψηλής τεχνολογίας της Apple, ώστε να διατηρήσει το προσωπικό της και να είναι ικανοποιημένο από τις αμοιβές του, όταν η εγχώρια αγορά εργασίας είναι ιδιαίτερα ανελαστική. Παράλληλα, επιδιώκει και να το αποτρέψει από το ενδεχόμενο του συνδικαλίζεσθαι. Οι μισθοί αυξάνονται για τους εργαζομένους στις ΗΠΑ κατά 10% ή περισσότερο, καθώς η εταιρεία καλείται να διαχειριστεί και την εξάπλωση της ιδέας της συγκρότησης σωματείου ανάμεσα στους υπαλλήλους των καταστημάτων λιανικής της. Η Αpple, με έδρα το Κουπερτίνο της Καλιφόρνιας, διευκρίνισε ότι θα αυξήσει το ελάχιστο ωρομίσθιο για το προσωπικό της σε τουλάχιστον 22 δολάρια, ήτοι 10% υψηλότερο από πέρυσι. Σημειώνεται πως και τον Φεβρουάριο ο κολοσσός είχε λάβει μία αντίστοιχη απόφαση για αυξήσεις, εξαιτίας του δυσμενούς αντικτύπου του πληθωρισμού στο διαθέσιμο εισόδημα και των διαμαρτυριών ορισμένων εκ των υπαλλήλων του σχετικά με τις συνθήκες εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Apple επιταχύνει τώρα τις ετήσιες αυξήσεις των αποδοχών με κριτήριο τις ατομικές επιδόσεις για το προσωπικό των καταστημάτων της και όσους εργάζονται στην ίδια την επιχείρηση, όπως αναφέρεται σε σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα προς τους υπαλλήλους. Σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ, όπου υπάρχει δίκτυο καταστημάτων της Apple, όπως η Τζόρτζια, το Μέριλαντ, η Νέα Υόρκη και το Κεντάκι, καταβάλλονται προσπάθειες να συσταθεί σωματείο. Μάλιστα, σε πρόσφατο βίντεο προς το προσωπικό ο διευθυντής λιανικής της εταιρείας απηύθυνε το εξής μήνυμα: «Εχουμε μια σχέση που βασίζεται σε μια κοινή δέσμευση, ανοιχτή και βασισμένη στη συνεργασία. Ανησυχώ για το τι θα σήμαινε να βάλουμε έναν τρίτο παράγοντα ως ενδιάμεσο στη μεταξύ μας σχέση». Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα, η καθηγήτρια Εργατικού Δικαίου του Πανεπιστημίου του Σιάτλ, Σαρλότ Γκάρντεν, επισημαίνει ότι συχνά οι επιχειρήσεις ανακοινώνουν βελτιώσεις στις συνθήκες εργασίας, ενώ παράλληλα στρέφονται κατά της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων, παρεμποδίζοντας την ελεύθερη επιλογή τους. «Ο κίνδυνος είναι ότι οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται πως η διατήρηση των βελτιώσεων εξαρτάται από την καταψήφιση της συγκρότησης συνδικάτων και ότι, εάν ψηφίσουν υπέρ αυτής, η εταιρεία θα αντιδράσει με σκληρά μέτρα».

Σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ οι εργαζόμενοι της εταιρείας έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για τη σύσταση σωματείου.

Παράλληλα, οι αμερικανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας δυσκολεύονται να εντοπίσουν ταλαντούχους ανθρώπους, διότι πολλοί επέλεξαν πιο ευέλικτα σχήματα εργασίας ή, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, αποχώρησαν από το εργατικό δυναμικό. Ο επίσης αμερικανικός όμιλος δημιουργίας λογισμικού Microsoft συγκαταλέγεται σε όσους ακολουθούν επιθετική πολιτική μισθών για να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Σχεδιάζει φέτος σχεδόν να διπλασιάσει τον προϋπολογισμό της για αυξήσεις μισθών. Ο πληθωρισμός παίζει επίσης ρόλο στην αύξηση των μισθολογικών προσδοκιών, διότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον μήνα Απρίλιο εμφάνισαν άνοδο της τάξεως του 8,3% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τετάρτης. Ο κολοσσός της Apple έχει περίπου 154.000 υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης. Το αρχικό ωρομίσθιο, τέλος, υπερβαίνει σαφώς το ελάχιστο εθνικό των ΗΠΑ, το οποίο παραμένει από το 2009 στα 7,25 δολάρια. Στην περίπτωση της Νέας Υόρκης φθάνει τα 15 δολάρια, ενώ με την τελευταία ανακοίνωση της Apple το ελάχιστο ωρομίσθιο διαμορφώνεται στα 22 δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή