Κερδοσκοπία με αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών καταγγέλλει η «Κρι Κρι»

Κερδοσκοπία με αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών καταγγέλλει η «Κρι Κρι»

Στις πρώτες ύλες και στα υλικά συσκευασίας – Δεν γίνονται έλεγχοι, λέει ο Π. Τσινάβος

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κερδοσκοπικά παιχνίδια με αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών σε πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας μέσω και τεχνητών ελλείψεων στην αγορά κατήγγειλε χθες ο επικεφαλής της γαλακτοβιομηχανίας «Κρι Κρι», Παναγιώτης Τσινάβος. Ο ίδιος μάλιστα, ερωτηθείς για την τύχη των επίσημων καταγγελιών που είχε κάνει το Ινστιτούτο Ελληνικού Γάλακτος στις αρχές Απριλίου, ινστιτούτο που έχει δημιουργηθεί από τη σερραϊκή εταιρεία, σχετικά με τις τιμές των ζωοτροφών, υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι αυτές δεν βρήκαν καμία ανταπόκριση.

«Ουσιαστικά δεν έγινε καμία παρέμβαση. Η κερδοσκοπία συνεχίζεται. Δεν έγινε κανένας έλεγχος ούτε στα αποθέματα ούτε στις τιμές. Η αγορά θα ισορροπήσει από μόνη της διότι θα επέλθει μείωση της κατανάλωσης», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις εγκαταστάσεις της «Κρι Κρι» με αφορμή τη δημιουργία της μονάδας βιοαερίου.

Ο κ. Τσινάβος, αναφερόμενος γενικότερα στις προοπτικές της οικονομίας το 2022 και το 2023, έκανε λόγο για εκρηκτική κατάσταση στην αγορά, που θα επηρεάσει τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων και φυσικά την αγοραστική δυνατότητα του καταναλωτή. Αξίζει άλλωστε να σημειωθεί ότι ειδικά στην αγορά του γιαουρτιού καταγράφεται, από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 12% περίπου και της αξίας πωλήσεων κατά 8%.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην πορεία της «Κρι Κρι» φέτος, σημείωσε ότι καταγράφει διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, κυρίως λόγω της πολύ καλής πορείας στο εξωτερικό, εκτίμησε όμως ότι η κερδοφορία θα επηρεαστεί αρνητικά λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής. Το λειτουργικό κόστος της εταιρείας έχει αυξηθεί κατά 20% σε σύγκριση με πέρυσι, κάτι που οι ανατιμήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει ήδη η γαλακτοβιομηχανία, σωρευτικά 10%, δεν μπορούν να αντισταθμίσουν πλήρως.

Στην αγορά γιαουρτιού καταγράφεται μείωση του όγκου πωλή- σεων κατά 12%.

Εξαγωγές σε 41 χώρες

Αντίβαρο, πάντως, στην πτώση της ελληνικής αγοράς είναι για την «Κρι Κρι» η συνεχιζόμενη ζήτηση από το εξωτερικό για τα γιαούρτια της, αλλά τελευταία και για τα προϊόντα παγωτού. Η εταιρεία εξάγει τα προϊόντα της, κυρίως γιαούρτια ιδιωτικής ετικέτας, σε 41 χώρες, με τις πωλήσεις στο εξωτερικό να αποτελούν το 46% του συνολικού τζίρου της. Στόχος της «Κρι Κρι» είναι την επόμενη τριετία οι πωλήσεις στο εξωτερικό να αποτελούν το 60% του συνολικού κύκλου εργασιών της. Προς την κατεύθυνση αυτή, η εταιρεία διευρύνει τις συνεργασίες της με αλυσίδες σούπερ μάρκετ του εξωτερικού, κυρίως στην Ιταλία, ενώ εξετάζει την είσοδό της στην ισπανική και στη γαλλική αγορά το 2023. Επιπλέον, μετά την Κορέα, όπου εξάγει frozen yogurt, συνδυάζοντας έτσι και τις δύο δραστηριότητές της, το γιαούρτι και το παγωτό, εξετάζει την πιθανότητα εξαγωγής τού εν λόγω προϊόντος και στην Ιαπωνία.

Προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση, η «Κρι Κρι» ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα επέκταση των γραμμών παραγωγής της στις Σέρρες μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου, επένδυση που υπολογίζεται σε περίπου 10 εκατ. ευρώ. Συνολικά την περίοδο 2014-2021 η «Κρι Κρι» πραγματοποίησε επενδύσεις 78 εκατ. ευρώ.

Τελευταία επένδυση είναι αυτή που αφορά τη μονάδα βιοαερίου, επένδυση ύψους 6 εκατ. ευρώ, στην οποία χρησιμοποιούνται τα υγρά απόβλητα και τα παραπροϊόντα του εργοστασίου, κυρίως ο ορός γάλακτος που απομένει μετά την παρασκευή του γιαουρτιού. Το παραγόμενο βιοαέριο θα χρησιμοποιείται στη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, η ηλεκτρική ενέργεια θα πωλείται στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ η παραγόμενη θερμότητα θα χρησιμοποιείται στις εγκαταστάσεις της «Κρι Κρι» συμβάλλοντας στη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου. Επίσης, τις επόμενες ημέρες θα τεθούν σε λειτουργία φωτοβολταϊκά συστήματα που έχει εγκαταστήσει η εταιρεία στη στέγη της μονάδας της στις Σέρρες για ιδιόχρηση, ισχύος 1 MW.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT