Το ρούβλι ανεβαίνει, παρά τη μείωση επιτοκίων και τη χαλάρωση των capital controls

Το ρούβλι ανεβαίνει, παρά τη μείωση επιτοκίων και τη χαλάρωση των capital controls

Το ρούβλι ανέκαμψε και πάλι χθες στο χρηματιστήριο της Μόσχας και αναπλήρωσε τις απώλειες που είχε σημειώσει την περασμένη εβδομάδα μετά τη χαλάρωση των capital controls και τη μείωση των επιτοκίων, αλλά και τη διαφαινόμενη τεχνητή χρεοκοπία της Ρωσίας.

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ρούβλι ανέκαμψε και πάλι χθες στο χρηματιστήριο της Μόσχας και αναπλήρωσε τις απώλειες που είχε σημειώσει την περασμένη εβδομάδα μετά τη χαλάρωση των capital controls και τη μείωση των επιτοκίων, αλλά και τη διαφαινόμενη τεχνητή χρεοκοπία της Ρωσίας.

Λίγο πριν από το μεσημέρι, το ρωσικό νόμισμα είχε ανακάμψει κατά περίπου 7%, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται στα 61,92 ρούβλια προς ένα δολάριο. Την περασμένη Τετάρτη είχε σημειώσει την υψηλότερη ισοτιμία του από τον Φεβρουάριο του 2018, όταν είχε φτάσει τα 55,80 ρούβλια προς ένα δολάριο, για να υποχωρήσει προς το τέλος της εβδομάδας στα 66,70 ρούβλια ανά δολάριο. Ενισχύθηκε, άλλωστε, αναλόγως και έναντι του ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 9% στα 63,46 ρούβλια προς ένα ευρώ. Την περασμένη Τετάρτη είχε εκτοξευθεί στα 57,10 ρούβλια προς ένα ευρώ. Σχολιάζοντας την πορεία του ρωσικού νομίσματος εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, ο Νμίτρι Πολεφόι, επικεφαλής του τομέα επενδύσεων στην LockoInvest, υπογράμμισε πως «η συνολική εικόνα των θεμελιωδών μεγεθών που καθορίζουν το ρούβλι δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά και δεν αποκλείουμε μια επιστροφή του ρωσικού νομίσματος στα επίπεδα των 60 έως 63 ρουβλιών προς ένα δολάριο».

Τα capital controls που επέβαλε η Μόσχα από την αρχή του πολέμου οδήγησαν το ρούβλι σε μεγάλη άνοδο. Σημειωτέον ότι ανάμεσα στους διάφορους περιορισμούς του είδους καθοριστική στάθηκε η υποχρέωση που επέβαλε η κυβέρνηση στις εξαγωγικές επιχειρήσεις να μετατρέπουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους σε ρούβλια. Το μέτρο αύξησε αυτομάτως τη ζήτηση για το ρωσικό νόμισμα.

Η ισοτιμία του διαμορφώνεται στα 61,92 ρούβλια προς ένα δολάριο.

Το ρούβλι έχει αναδειχθεί σε πρώτο στον κόσμο νόμισμα σε απόδοση για τη φετινή χρονιά, μέχρι την υποχώρηση της προηγούμενης εβδομάδας. Εχει, άλλωστε, ενισχυθεί από την απαίτηση της Μόσχας να πληρώνονται εφεξής οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια, που επίσης έχει οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για το ρωσικό νόμισμα. Παράλληλα, το ρούβλι έχει ενισχυθεί και από τη μείωση που σημείωσαν οι εισαγωγές της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, κάτι που, ωστόσο, πλήττει το βιοτικό επίπεδο των ρωσικών νοικοκυριών.

Την ίδια στιγμή, άλλωστε, στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις των δεκαετών του ρωσικού δημοσίου υποχώρησαν στο 9,23%, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδό τους από τις 19 Ιανουαρίου. Αυξήθηκαν και πάλι αργότερα στο 9,48%, καθώς η αγορά αντέδρασε στη μείωση των επιτοκίων, καθώς και στις προσδοκίες για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Την περασμένη Πέμπτη η Τράπεζα της Ρωσίας προχώρησε σε μια αρκετά αποφασιστική μείωση των επιτοκίων στο 11% από 14%, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την υπερβολικά ανοδική πορεία που σημείωνε μέχρι εκείνη τη στιγμή το ρωσικό νόμισμα. Πρόκειται για την τρίτη μείωση των επιτοκίων από το 20% στο οποίο τα αύξησε αιφνιδιαστικά, όταν το ρούβλι κατέρρεε μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Στη συνέχει το ρωσικό νόμισμα διπλασίασε την αξία του έναντι του δολαρίου που είχε φτάσει να αγοράζει 53 ρούβλια, βάσει τουλάχιστον της επίσημης ισοτιμίας. Η είδηση της μείωσης των επιτοκίων οδήγησε το ρούβλι σε διολίσθηση, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται στα 60,80 ρούβλια προς ένα δολάριο. Η ισοτιμία του έναντι του δολαρίου έχει, πάντως, συνολικά ενισχυθεί κατά περισσότερο από 25% από τις αρχές του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή