Φλερτάρει με τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών

Φλερτάρει με τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών

Στις 891,8 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης, με οριακή άνοδο 0,04%

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και ενδοσυνεδριακά o Γενικός Δείκτης ξεπέρασε τις 900 μονάδες, με τη βοήθεια και του πολύ θετικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, το επίπεδο αυτό αποδείχθηκε ένα δύσκολο «οχυρό», καθώς έδωσε αφορμή για πιέσεις. Πάντως, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κλείσει έστω και οριακά στα θετικά, με τον τζίρο να κινείται σε μέτρια επίπεδα και με τον τραπεζικό δείκτη να υπεραποδίδει της αγοράς.

Το κλίμα είναι καλύτερο σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, αλλά τα πτωτικά ρίσκα παραμένουν, όπως αναφέρουν εγχώριοι αναλυτές, ενώ προσθέτουν πως η περιοχή των 900-910 μονάδων ήταν αναμενόμενο να είναι δύσκολη.

Στη σημερινή συνεδρίαση τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης των δεικτών της MSCI, η οποία θα φέρει και εκτόξευση του τζίρου.

Πιο αναλυτικά, στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,04% και έκλεισε στις 891,8 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 78,25 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,10% στις 2.156,42 μονάδες, ενώ με πτώση 0,69% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 1.416,4 μονάδες.

Στη σημερινή συνεδρίαση τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης των δεικτών της MSCI.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, κέρδη άνω του 1% σημείωσαν οι Coca-Cola, Lamda Development, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΕΛΒΑΛΧαλκόρ, ενώ απώλειες άνω του 2% σημείωσαν οι Aegean και Mytilineos και ακολούθησαν με πτώση άνω του 1% Βιοχάλκο, Σαράντης και ΟΤΕ.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 1,12% στις 619,59 μονάδες, με τη Eurobank να ξεχωρίζει στο +1,96% και την Εθνική Τράπεζα να ακολουθεί στο +1,67%, ενώ στο +0,86% έκλεισε η Πειραιώς και με απώλειες 0,34% η Alpha Bank.

Η αγορά έρχεται ύστερα από μια καλή εβδομάδα, η οποία και μηδένισε τις απώλειες του 2022 και σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, η σημερινή είναι πολύ σημαντική συνεδρίαση, μια και ολοκληρώνεται η αναδιάρθρωση της MSCI, που ταλαιπωρεί αρκετούς τίτλους. «Η σημερινή συνεδρίαση μπορεί να σηκώσει τζίρους ακόμα και 400 εκατομμυρίων και αμέσως μετά μπορεί να δώσει αντίδραση σε τίτλους που πιέστηκαν σημαντικά το τελευταίο διάστημα», όπως προσθέτει. Κατά τον αναλυτή, η ζώνη των 900 μονάδων είναι σημαντικό να κατοχυρωθεί εκ νέου για να δει το Χ.Α. μια κίνηση στις 940 μονάδες.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη, στο μέτωπο της οικονομίας ο τουρισμός φαίνεται ότι μπορεί να πλησιάσει το ρεκόρ του 2019. Από την άλλη, οι συνεχείς απειλές από την Τουρκία δεν φαίνεται να επηρεάζουν τις κρατήσεις, πάντως είναι ένας αστάθμητος παράγοντας. Παράλληλα, όπως επισημαίνει, οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να προβληματίζουν, ενώ η πτώση του δολαρίου μπορεί να είναι και η αρχή μιας σημαντικής διόρθωσης και εκλογίκευσης των τιμών, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Πάντως, τα μηνύματα από τους διεθνείς οίκους είναι ενθαρρυντικά, με την HSBC να έχει αυξήσει τις (overweight) θέσεις της στην ελληνική αγορά, υπογραμμίζοντας τις φθηνές αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή