Απώλειες στις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ

Απώλειες στις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα οικονομικά στοιχεία, που αποτυπώνουν ασθενείς λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία, καθώς και συνολικά η επιβράδυνση στη δραστηριότητα των εργοστασίων της Ευρωζώνης επηρέασαν δυσμενώς το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία ολοκλήρωσαν τη χθεσινή συνεδρίαση με απώλειες. Αναλόγως πτωτική ήταν η πορεία των δεικτών και στην απέναντι όχθη του Aτλαντικού, με τους Dow Jones και S&P 500 να σημειώνουν αργά χθες λίγο πριν από το κλείσιμο πτώση 1,05% και 1,21% αντιστοίχως. Τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ για απροσδόκητα υψηλή δραστηριότητα στη μεταποίηση και πολλές νέες θέσεις εργασίας δηλώνουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει ακόμα κατορθώσει να επιβραδύνει την ανάπτυξη επαρκώς για να ανακόψει τον πληθωρισμό, ενώ ο Τζέιμς Ντάιμον, επικεφαλής της τράπεζας JPMorgan Chase, προειδοποίησε ότι οι περιοριστικές πολιτικές ίσως ωθήσουν σε ύφεση την οικονομία.

Στη διάρκεια του Μαΐου οι απώλειες του πανευρωπαϊκού δείκτη STOXX 600 διαμορφώθηκαν στο 1,6%.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έκλεισε χθες με κάμψη 1,04%, ενώ στη διάρκεια της ημέρας είχε έως και άνοδο 0,4%, με -0,98% έκλεισε στο Λονδίνο ο FTSE 100, με -0,33% ο DΑX στη Φρανκφούρτη, στο Παρίσι με -0,77% ο CAC 40, με -0,90% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με -1,18% ο IBEX στη Μαδρίτη. Συνολικά τον μήνα Μάιο ο πανευρωπαϊκός δείκτης εμφάνισε απώλειες της τάξεως του 1,6%, διότι η ανοδική πορεία του πληθωρισμού αναθερμαίνει τους φόβους για επιθετικές κινήσεις από πλευράς των κεντρικών τραπεζών. Το ευρώ ως προς το δολάριο χθες υποχώρησε 0,8% στα 1,0645 δολάρια, ενώ στην αγορά εμπορευμάτων το αργό Νέας Υόρκης είχε άνοδο 1,1% στα 115,93 δολάρια το βαρέλι. Τον Απρίλιο οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία ελαττώθηκαν 5,4%, ήτοι περισσότερο από το αναμενόμενο, ενώ η αύξηση των δραστηριοτήτων στη μεταποίηση της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε κυρίως λόγω μειωμένης ζήτησης, υψηλών τιμών και ανεπαρκών προμηθειών. «Τα όσα παρατηρούμε από τις αρχές της εβδομάδας στις αγορές φανερώνουν τη συνολική αβεβαιότητα που επικρατεί. Τα δε στοιχεία της Τρίτης για τον ισχυρότερο από τον αναμενόμενο πληθωρισμό στην Ε.Ε. επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες για το σε πόσο υψηλά επίπεδα είναι δυνατόν να φθάσουν τα επιτόκια σε μια γενική προσέγγιση. Ο μείζων φόβος είναι πως οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε ύφεση», παρατηρεί εν κατακλείδι ο Στιούαρτ Κόουλ, διευθυντής μακροοικονομικών της Equiti Capital.

BLOOMBERG, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή