2,62 εκατ. Ιταλοί δεν έχουν απασχόληση, αλλά δεν αναζητούν εργασία

2,62 εκατ. Ιταλοί δεν έχουν απασχόληση, αλλά δεν αναζητούν εργασία

Αριθμώντας για πολλοστή φορά τα δεινά της Ιταλίας, ο διοικητής της κεντρικής της τράπεζας, Ιγνάτζιο Βίσκο, ανέφερε πως είναι ενοχλητικά υψηλός ο αριθμός των Ιταλών που δεν αναζητούν εργασία.

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αριθμώντας για πολλοστή φορά τα δεινά της Ιταλίας, ο διοικητής της κεντρικής της τράπεζας, Ιγνάτζιο Βίσκο, ανέφερε πως είναι ενοχλητικά υψηλός ο αριθμός των Ιταλών που δεν αναζητούν εργασία. Απευθυνόμενος στην οικονομική ελίτ της χώρας, στην έδρα της κεντρικής τράπεζας στο Παλάτζο Κοχ, ο κ. Βίσκο παραπονέθηκε πως το ποσοστό των εργαζομένων στην Ιταλία είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Η αγορά εργασίας της Ιταλίας θα είναι ίσως η πιο δύσκολη για την Ε.Ε., που θα επιχειρήσει να τονώσει την ιταλική οικονομία με προγράμματα δεξιοτήτων και κατάρτισης ύψους 200 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η Ιταλία πρέπει να «ξεκλειδώσει» το δυναμικό της αγοράς εργασίας για να αντιμετωπίσει τη δημογραφική της συρρίκνωση, που είναι τέτοια ώστε ο Ελον Μασκ την προειδοποίησε ότι κινδυνεύει να μείνει χωρίς πληθυσμό. Οι αριθμοί σοκάρουν: 2,62 εκατ. άνθρωποι δεν έχουν απασχόληση, αλλά δεν αναζητούν εργασία. Πρόκειται για αριθμό σαφώς μεγαλύτερο από τον συνήθη. Επιπλέον 872.000 εργαζόμενοι σε θέσεις μερικής απασχόλησης θα ήθελαν πλήρη απασχόληση ενώ άλλα 90.000 άτομα θέλουν να εργαστούν αλλά δεν είναι άμεσα διαθέσιμα. Οπως τονίζει ο Αντρέα Πρεντσίπε, καθηγητής Καινοτομίας και Διοίκησης και λέκτωρ στο Πανεπιστήμιο Λιούς της Ρώμης, τα στοιχεία καταδεικνύουν πως «το πρόβλημα πηγαίνει πολύ πέραν του πόσο δύσκολο είναι να συνδυαστεί η προσφορά και η ζήτηση στην αγορά εργασίας και πολύ πέραν του ζητήματος των δεξιοτήτων. Είναι θέμα νοοτροπίας».

Η χαμηλή απασχόληση είναι συνυφασμένη με τις κακές επιδόσεις στην εκπαίδευση, λέει ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας.

Οπως συμβαίνει με πολλά προβλήματα της Ιταλίας, ο Νότος πάσχει περισσότερο. Πέρυσι, όταν ο μέσος όρος ανεργίας στη χώρα ήταν 9,5%, στην περιοχή της Νάπολης έφτανε σχεδόν το 24%. Επιπλέον ο κ. Βίσκο αναφέρθηκε και στο πόσο χαμηλά είναι στην Ιταλία το ποσοστό των γυναικών που εργάζονται εν μέρει και επειδή είναι πολύ δύσκολη η επανένταξη στην αγορά εργασίας μιας γυναίκας που διέκοψε τη δουλειά της για να γεννήσει τα παιδιά της. Στη ρίζα του κακού βρίσκεται, όμως, η εκπαίδευση. Η χαμηλή απασχόληση είναι «συνυφασμένη με τις επιδόσεις στην εκπαίδευση», τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας απηχώντας μια κοινώς αποδεκτή άποψη. «Το εργατικό μας δυναμικό είναι χαμηλής ειδίκευσης», επισημαίνει η υποδιευθύντρια του υπουργείου Εργασίας, Μαρία Σεσίλια Γκουέρα, και προσθέτει πως «αυτό έχει μεγάλο αντίκτυπο στις προοπτικές μας για ανάπτυξη». Αυτό δεν αντιμετωπίζεται εύκολα.

Σύμφωνα με τον κ. Πρένσιπε, δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα μόνο με το να δαπανηθούν μερικά χρήματα, ακόμη κι αν το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει κάποιες πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση και τις δεξιότητες. Ο ίδιος επισημαίνει πως οι νέοι της Ιταλίας δυσκολεύονται να μπουν στην αγορά εργασίας μετά τις σπουδές τους και χρειάζονται καλύτερα σχεδιασμένη κατάρτιση, ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν στις ραγδαίες μεταβολές της αγοράς εργασίας με τις διαρκείς αλλαγές στις απαιτήσεις. Είναι επιτακτική ανάγκη να ενθαρρυνθούν οι Ιταλοί ώστε να μπουν ή να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας. Η εναλλακτική, όπως τόνισε ο κ. Βίσκο, είναι να εγκαταλείπουν τη χώρα οι καλύτεροι και ευφυέστεροι, όπως έχουν ήδη κάνει ένα εκατομμύριο νέοι, και οι άλλοι να μην κάνουν τίποτε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή