Επιδοτήσεις: Πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας 5.000 ανέργων

Επιδοτήσεις: Πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας 5.000 ανέργων

Από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) έχει ανακοινωθεί τροποποίηση της πρόσκλησης για υποβολή αιτήσεων στη δράση «Πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας πέντε χιλιάδων (5.000) ανέργων, πρώην αυτοαπασχολουμένων, για την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας».

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) έχει ανακοινωθεί τροποποίηση της πρόσκλησης για υποβολή αιτήσεων στη δράση «Πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας πέντε χιλιάδων (5.000) ανέργων, πρώην αυτοαπασχολουμένων, για την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας». Σκοπός του προγράμματος είναι η επανένταξη στην αγορά εργασίας πέντε χιλιάδων (5.000) ανέργων, πρώην αυτοαπασχολουμένων, οι οποίοι είχαν διακόψει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και στους οποίους δίνεται δεύτερη ευκαιρία να δημιουργήσουν επιχειρήσεις και να επαναδραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά μέσω της δημιουργίας μιας νέας οικονομικής οντότητας. Στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις γυναίκες και στην ψηφιακή οικονομία.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται σε 48.000.000 ευρώ.

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής, όπως ισχύουν μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις, περιλαμβάνουν τουλάχιστον τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, οι δικαιούχοι θα πρέπει:

– Να έχουν διακόψει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα από 1.1.2012 έως 31.12.2021.

– Να μην έχουν μεταβιβάσει την επιχείρησή τους ή το μερίδιό τους σε επιχείρηση η οποία ανήκει σε συζύγους ή πρόσωπα α΄ ή β΄ βαθμού συγγένειας.

– Να μην έχουν ασκήσει οποιαδήποτε επαγγελματική/επιχειρηματική δραστηριότητα από 1.1.2022 έως την ημερομηνία δημοσίευσης της νέας τροποποιητικής ΚΥΑ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι έως την 27/4/2021.

– Να έχουν προβεί σε νέα έναρξη δραστηριότητας σε δημόσια οικονομική υπηρεσία (ΔΟΥ), από την ημερομηνία δημοσίευσης της ΚΥΑ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι από 27/4/2021 και μετά.

– Να έχουν καταβάλει στον ειδικό λογαριασμό ανεργίας της παρ. β΄ του άρθρου 44 του ν. 3986/2011 (Α΄ 152), ή ρυθμίσει τη μηνιαία εισφορά ύψους δέκα (10) ευρώ για ένα τουλάχιστον έτος και να είναι ενήμεροι με τους όρους της ρύθμισης.

– Να έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και να είναι ενήμεροι με τους όρους της ρύθμισης.

– Να έχουν την ιδιότητα του ανέργου (διαθέτοντας δελτίο ανεργίας σε ισχύ μέχρι και την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητάς τους στη ΔΟΥ) και να έχουν ωφεληθεί από τη διαδικασία της εξατομικευμένης παρέμβασης.

– Να είναι Ελληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.) ή ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας, ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα.

– Οι άνδρες υποψήφιοι να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

Εως 36.000 ευρώ το συνολικό ποσό της επιχορήγησης.

2. Οι δικαιούχοι εντάσσονται στο πρόγραμμα είτε ως ατομικοί επιχειρηματίες/επιτηδευματίες (ατομικές επιχειρήσεις) είτε ως μέλη νομικών οντοτήτων με μία από τις ακόλουθες νομικές μορφές: ομόρρυθμη εταιρεία (Ο.Ε.), ετερόρρυθμη εταιρεία (Ε.Ε.), εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ), ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία (ΙΚΕ) ή συνεταιρισμό εργαζομένων του άρθρου 24 του ν. 4430/2016 (Α΄ 205).

3. Δικαιούχοι για τις: α) Ο.Ε., Ε.Ε. είναι οι ομόρρυθμοι εταίροι και β) ΙΚΕ και ΕΠΕ είναι οι εταίροι-μέλη που ασκούν τη διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων και εκπροσωπούν την επιχείρηση.

4. Στις περιπτώσεις νομικών οντοτήτων, το ανώτατο όριο δικαιούχων ορίζεται σε τρία (3) μέλη, τα οποία πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις της παραγράφου 1 και να συμμετέχουν στο εταιρικό κεφάλαιο με ίσα εταιρικά μερίδια. Στην περίπτωση που στο πρόγραμμα εντάσσεται ένα μέλος νομικής οντότητας, αυτό θα πρέπει να συμμετέχει στο εταιρικό κεφάλαιο με ποσοστό τουλάχιστον 51%.

Η επιχορήγηση διαρκεί 12 μήνες με 3μηνη δέσμευση και το ποσό ενίσχυσης κυμαίνεται από 12.000 ευρώ (για ατομική επιχείρηση) έως 24.000 ευρώ (για επιχείρηση με τρεις δικαιούχους εταίρους).

Μετά την ολοκλήρωση της 3μηνης δέσμευσης, η διάρκεια μπορεί να επεκταθεί κατά 12 μήνες και το συνολικό ποσό της επιχορήγησης να κυμανθεί από 20.000 ευρώ έως 36.000 ευρώ, κατόπιν αίτησης.

Επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα έχει ανασχεδιαστεί και έχει γίνει πιο ευέλικτο, στοχευμένο και ελκυστικό:

– Τουλάχιστον 40% των θέσεων θα καλυφθούν από άνεργες γυναίκες.

– ΑμεΑ και γυναίκες θύματα έμφυλης βίας λαμβάνουν 60% επιπλέον μόρια.

– Επιχειρήσεις ψηφιακής οικονομίας λαμβάνουν 40% επιπλέον μόρια.

– Επιτρέπεται η συστέγαση σε θερμοκοιτίδες (busines-sincubators), χώρους συνεργασίας (coworkingspaces) και άλλες δομές ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, καθώς και η λειτουργία εντός οικίας για ψηφιακές επιχειρήσεις.

Αναλυτικά στοιχεία της πρόσκλησης μπορούν να αναζητηθούν στον ιστότοπο του ΟΑΕΔ https://www.oaed.gr ή του ΕΣΠΑ www.espa.gr.

* Η κ. Μ. Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της AMBIO A.E.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή