Προβλέψεις για πτώση πωλήσεων στην αγορά smartphones το 2022

Προβλέψεις για πτώση πωλήσεων στην αγορά smartphones το 2022

Εκτιμάται ότι θα διατεθούν στη διεθνή αγορά περίπου 1,31 δισ. συσκευές, αριθμός μειωμένος κατά 3,5% σε σχέση με το 2021.

1' 45" χρόνος ανάγνωσης

Επί τα χείρω αναθεωρούν οι αναλυτές τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της παγκόσμιας αγοράς smartphones το 2022, εν μέσω γεωπολιτικής αστάθειας, οικονομικής αβεβαιότητας και ασθενέστερης ζήτησης. Οπως αναφέρει ο ΣΕΠΕ, φέτος εκτιμάται ότι θα διατεθούν στη διεθνή αγορά περίπου 1,31 δισ. συσκευές smartphones, αριθμός μειωμένος κατά 3,5% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Οι εκτιμήσεις ανήκουν στην IDC (Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker), με την εταιρεία να μειώνει, και μάλιστα σημαντικά, τις προβλέψεις της για την πορεία της αγοράς κατά το τρέχον έτος, έπειτα από τρία συνεχόμενα τρίμηνα πτώσης και αυξανόμενες προκλήσεις τόσο στην προσφορά όσο και στη ζήτηση. Η ίδια η IDC είχε δώσει σε προηγούμενη εκτίμηση θετική πρόβλεψη για ανάπτυξη κατά 1,6% στην παγκόσμια αγορά smartphones κατά το 2022. Η εταιρεία ερευνών διευκρινίζει ότι η πτώση στις πωλήσεις smartphones θα περιοριστεί μόνο στο 2022 και δεν θα επεκταθεί χρονικά. Για την ακρίβεια, η IDC αναμένει ανάκαμψη των πωλήσεων από το 2023, προβλέποντας σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 1,9% έως το 2026.

Με την επιφύλαξη για τυχόν νέα πισωγυρίσματα, οι προκλήσεις της αγοράς θα αμβλυνθούν μέχρι το τέλος του 2022, με τα συνεχιζόμενα προβλήματα στις προμήθειες ημιαγωγών να χαλαρώνουν το 2ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Ως αποτέλεσμα, η αγορά θα ανακάμψει το 2023 με 5% ανάπτυξη. «Η βιομηχανία των smartphones αντιμετωπίζει αυξανόμενες προκλήσεις από πολλά μέτωπα, αποδυνάμωση της ζήτησης, πληθωρισμό, συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και συνεχείς περιορισμούς στην εφοδιαστική αλυσίδα. Τα lockdowns έπληξαν την παγκόσμια ζήτηση και προσφορά ταυτόχρονα μειώνοντας τη ζήτηση στη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως, την Κίνα, και πιέζοντας την προσφορά λόγω των αρρυθμιών στην αλυσίδα εφοδιασμού», αναφέρει η IDC. Από γεωγραφική άποψη, η μεγαλύτερη πτώση το 2022 αναμένεται στις πωλήσεις smartphones στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη (ΚΑΕ) με αποστολές μειωμένες κατά 22%.

Οι πωλήσεις στην αγορά της Κίνας προβλέπεται ότι θα μειωθούν κατά 11,5% ή περίπου 38 εκατ. μονάδες, που αντιστοιχούν στο 80% της παγκόσμιας μείωσης του όγκου αποστολών φέτος. Η αγορά της Δυτικής Ευρώπης, από την πλευρά της, αναμένεται να υποχωρήσει κατά 1%, ενώ οι περισσότερες άλλες περιοχές του πλανήτη θα δουν θετική πορεία της αγοράς smartphones φέτος, συμπεριλαμβανομένης της Ασίας/Ειρηνικού (εκτός Ιαπωνίας και Κίνας) με ανάπτυξη 3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT