Οι εξελίξεις έτρεξαν πιο γρήγορα από την ΕΚΤ

Οι εξελίξεις έτρεξαν πιο γρήγορα από την ΕΚΤ

Νέα εποχή για τη νομισματική της πολιτική αναμένεται να εγκαινιάσει αύριο η ΕΚT.

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα εποχή για τη νομισματική της πολιτική αναμένεται να εγκαινιάσει αύριο η ΕΚT. Εξοπλισμένη με νέες προβλέψεις κι ενώ οι τιμές αυξάνονται με πρωτοφανή ταχύτητα, η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ και οι συνεργάτες της θα τερματίσουν τα προγράμματα αγορών ομολόγων των πολλών τρισ. ευρώ και θα προλειάνουν το έδαφος για την έξοδο από τα οκτώ χρόνια των αρνητικών επιτοκίων. Η εκτόξευση των τιμών με ρυθμό τετραπλάσιο του στόχου του 2% είναι ήδη αρκετά ανησυχητική, αλλά εκείνο που θα καθορίσει τη στροφή της ΕΚΤ θα είναι η εικόνα της οικονομίας πέραν του άμεσου μέλλοντος. Οι προβλέψεις της τράπεζας αναμένεται να κατατείνουν στο ότι ο πληθωρισμός δεν θα υποχωρήσει κάτω του στόχου πριν από το 2024.

Η εκτόξευση των τιμών με ρυθμό τετραπλάσιο του στόχου του 2% είναι ήδη αρκετά ανησυχητική.

Τα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο του έτους θα είναι τα πρώτα που θα περιλαμβάνουν πλήρως τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η νέα πραγματικότητα θα πιστοποιεί πως πληρούνται οι όροι υπό τους οποίους προχωράει η ΕΚΤ σε αύξηση των επιτοκίων, συντασσόμενη πλέον με τη Federal Reserve και άλλες κεντρικές τράπεζες. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΚΤ έρχονται σε οξεία αντίθεση με την προ της πανδημίας εικόνα, όταν οι οικονομολόγοι της προβληματίζονταν για την ισχνή αύξηση των τιμών. Τότε η ΕΚΤ απέδιδε το πρόβλημα στις παλαιότερες κρίσεις, στο δημογραφικό, στην παγκοσμιοποίηση και την ψηφιοποίηση.

Η ανατροπή εκείνης της εικόνας υπήρξε δραματική. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υπερβαίνει πλέον το 8% εξαιτίας κυρίως του κόστους της ενέργειας και του εμφράγματος στην εφοδιαστική αλυσίδα. Και όπως δήλωσε προσφάτως η κ. Λαγκάρντ, «ακόμη κι όταν ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα, οι αντιπληθωριστικές τάσεις της περασμένης δεκαετίας δεν θα επανεμφανιστούν». Αναμένεται, έτσι, η πρώτη αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ έπειτα από μια δεκαετία. Το θέμα είναι, όμως, πόσο μεγάλη θα είναι η αύξηση, καθώς υπάρχουν διενέξεις στους κόλπους του Δ.Σ. της ΕΚΤ. Ορισμένα στελέχη ζητούν αύξηση κατά 50 μ.β. Η κ. Λαγκάρντ έχει περιγράψει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως την καθοριστική στιγμή που θα αποτελέσει «σημείο καμπής για την υπερ-παγκοσμιοποίηση», ενώ θα επισπεύσει τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Οι δύο αυτές εξελίξεις συνεπάγονται μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις. Η κ. Λαγκάρντ έχει προαναγγείλει πως το φθινόπωρο θα λήξει η περίοδος των αρνητικών επιτοκίων. Κι ενώ η ΕΚΤ προχωράει σε αύξηση των επιτοκίων κάπως αργοπορημένα σε σύγκριση με άλλες κεντρικές τράπεζες, ορισμένα στελέχη της εκφράζουν φόβους πως ίσως κινείται υπερβολικά γρήγορα δεδομένου ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης από την ύφεση της πανδημίας σκοντάφτει ήδη σε ένα πληθωριστικό σοκ, ενώ παράλληλα υπονομεύεται η εμπιστοσύνη εξαιτίας του πολέμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή