Ελληνική οικονομία: Άντεξε το σοκ πληθωρισμού και πολέμου

Ελληνική οικονομία: Άντεξε το σοκ πληθωρισμού και πολέμου

Ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης οδηγεί Ελληνες και ξένους αναλυτές που μίλησαν στην «Κ» σε προς τα πάνω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το σύνολο του έτους, κάνοντας λόγο για ανάπτυξη μεταξύ 4%και 5,5%.

5' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικές αναθεωρήσεις για την ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος προαναγγέλλουν στην «Κ» οικονομολόγοι διεθνών επενδυτικών οίκων και οίκων αξιολόγησης, με ρυθμούς της τάξης του 4% έως 5,5%, μετά τα στοιχεία για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου, αν και επισημαίνουν πως από το δεύτερο τρίμηνο και μετά η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί. Η ανθεκτικότητα που έδειξε η ελληνική οικονομία το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου φέρνει την Ελλάδα σημαντικά υψηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, όπως επισημαίνουν, παρά τη δύσκολη συγκυρία, και κάνει τις τρέχουσες προβλέψεις για το σύνολο του 2022 συντηρητικές, ενώ εάν και ο τουρισμός αποδειχθεί ισχυρός, το φετινό ΑΕΠ θα έχει ακόμη καλύτερη πορεία.

Oxford Economics

Η Oxford Economics θα αναθεωρήσει την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ σε πάνω από 5% από μόλις 2,8%, όπως επισημαίνει στην «Κ» ο οικονομολόγος του οίκου Ρικάρντο Αμάρο. Οπως σημειώνει, η μέτρηση του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου εξέπληξε θετικά, δείχνοντας αύξηση 2,3% σε τριμηνιαία βάση σε συνάρτηση με την επιτάχυνση της ανάπτυξης έπειτα από επέκταση 0,8% το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Αυτή η ισχυρή δυναμική διατηρεί επίσης τις πολύ ισχυρές επιδόσεις της Ελλάδας έναντι των χωρών της Ευρωζώνης, με το ελληνικό ΑΕΠ να ξεπερνάει το προ πανδημίας επίπεδό του κατά 3%, το οποίο συγκρίνεται με 0,4% για την Ευρωζώνη. «Συνολικά, τα στοιχεία για το ΑΕΠ α΄ τριμήνου είναι πιθανό να προκαλέσουν σημαντικές ανοδικές αναθεωρήσεις των προβλέψεων για την ανάπτυξη της Ελλάδας για το σύνολο του 2022. Είναι πιθανό να αυξήσουμε την πρόβλεψή μας για την Ελλάδα σε πάνω από 5%, από 2,8% προηγουμένως και 3,5% που είχε εκτιμήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εαρινές προβλέψεις», τονίζει ο κ. Αμάρο. Επίσης, ο οικονομολόγος προσθέτει πως οι ανοδικά αναθεωρημένες προβλέψεις της Oxford Economics θα εξακολουθούν να προβλέπουν απότομη συγκράτηση της αύξησης του ΑΕΠ της Ελλάδας από το δεύτερο τρίμηνο και μετά. Οι κίνδυνοι συνεχίζουν να κυριαρχούν, όπως σημειώνει, αλλά οι μέτριες προβλέψεις του οίκου για το υπόλοιπο του 2022 σημαίνουν ότι οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές μπορεί να είναι καλύτερες από το αναμενόμενο, καθώς η ανάκαμψη του τουρισμού μπορεί να εκπλήξει ανοδικά, ενώ η Ελλάδα θα συνεχίσει επίσης να επωφελείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Bank of America

Για άλλη μία φορά η ανάπτυξη της Ελλάδας ήταν ισχυρότερη από τις προσδοκίες της αγοράς, σημειώνει ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, επικεφαλής επενδύσεων συναλλάγματος της Bank of America. «Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το σοκ της πανδημίας ήταν αυτό που λέμε σε σχήμα V», επισημαίνει. Και προσθέτει: «Παραμένουμε αισιόδοξοι για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους και το επόμενο έτος, υποθέτοντας επιτάχυνση των δαπανών από τα κονδύλια της Ε.Ε. Οι κίνδυνοι έχουν να κάνουν κυρίως με αρνητικές επιπτώσεις στα εισοδήματα των νοικοκυριών από τις υψηλές τιμές ενέργειας και τη διεύρυνση των spreads κατά την εξομάλυνση της πολιτικής της ΕΚΤ».

ADA Economics

Στο 5% εκτιμά πλέον ότι θα αυξηθεί το ελληνικό ΑΕΠ φέτος η ADA Economics. Ο οικονομολόγος του οίκου Αντνάν Ασίφ επισημαίνει στην «Κ» πως η ελληνική οικονομία σημείωσε ισχυρή ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο χάρη στις ισχυρές δαπάνες των νοικοκυριών και στις επενδύσεις. Ελλείψει περαιτέρω διαταραχών στον ενεργειακό εφοδιασμό, οι προοπτικές της ανάπτυξης της Ελλάδας φέτος θα μπορούσαν να κινηθούν έως και 5%, αλλά θα ακολουθήσει επιβράδυνση το 2023.

Οσο καλύτερα κινηθεί ο τουρισμός τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση του ΑΕΠ, τονίζουν, ενώ αναμένουν επιβράδυνση από το β΄ τρίμηνο.

Capital Economics

Για ανάπτυξη της τάξης του 5,5% τουλάχιστον στην Ελλάδα φέτος κάνει πλέον λόγο η Capital Economics. Οπως σημειώνει στην «Κ» ο Αντριου Κένιγχαμ, επικεφαλής οικονομολόγος του οίκου για την Ευρώπη, «δεδομένης της ισχυρής απόδοσης της ελληνικής οικονομίας το α΄ τρίμηνο, αναμένουμε τώρα ότι η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ θα είναι περίπου 5,5% φέτος, από 3,5% που προβλέπαμε πριν. Οι ισχυρές επενδύσεις, οι οποίες είναι πλέον πολύ πάνω από το επίπεδο πριν από την πανδημία, δίνουν λόγους να ελπίζουμε ότι η ανάκαμψη μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια απλή ανάκαμψη μετά το lockdown», τονίζει ο κ. Κένιγχαμ.

DBRS

Οπως σημειώνει η Σπυριδούλα Τζίμα, αναπληρώτρια αντιπρόεδρος του οίκου αξιολόγησης DBRS στον τομέα κρατικών αξιολογήσεων, «είναι ενθαρρυντικό ότι παρά τις υψηλότερες τιμές το πρώτο τρίμηνο του έτους, το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 2,3% από το τέταρτο τρίμηνο του 2021 και 7% από το ίδιο τρίμηνο πέρυσι, γεγονός που εξηγείται από τους περιορισμούς που υπήρχαν στην οικονομική δραστηριότητα το πρώτο τρίμηνο του 2021». Κατά την κ. Τζίμα, οι ισχυρές επιδόσεις στον τουριστικό τομέα σε συνδυασμό με τα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καλύτερο αποτέλεσμα για το φετινό ΑΕΠ. Ωστόσο, το επόμενο διάστημα παραμένει αρκετά αβέβαιο, προειδοποιεί.

Scope Ratings

«Η ανακοίνωση για ανάπτυξη 2,3% στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο αυξάνει τις πιθανότητες η πρόβλεψή μας για ανάπτυξη 3,3% για το σύνολο του 2022 να αποδειχθεί συντηρητική», επισημαίνει στην «Κ» και ο Ντένις Σεν, διευθυντής της Scope Ratings και επικεφαλής αναλυτής για την Ελλάδα. Το αποτέλεσμα του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου ήταν πάνω από τις προσδοκίες της Scope για ανάπτυξη 0,9% σε τριμηνιαία βάση και βάζει την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης άνω του 4% φέτος. Η αύξηση της παραγωγής του πρώτου τριμήνου ήταν ευρεία – κυρίως λόγω της περαιτέρω ισχύος της τελικής κατανάλωσης, καθώς και την αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών. Στο δεύτερο τρίμηνο, η ανάπτυξη αναμένεται να αποδυναμωθεί σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, αλλά οι δείκτες υψηλής συχνότητας, όπως το οικονομικό κλίμα, καταδεικνύουν τη συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας από την κρίση Ρωσίας – Ουκρανίας. «Δεν αναμένουμε τεχνική ύφεση στην Ελλάδα το 2022 και αντίθετα βλέπουμε ανάκαμψη της αύξησης της παραγωγής έως το τρίτο τρίμηνο», καταλήγει.

Fitch

«Τα στοιχεία του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου από μόνα τους υποδηλώνουν ότι υπάρχει πιθανότητα η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος να κινηθεί υψηλότερα από την τρέχουσα εκτίμησή μας που τοποθετείται στο 3,5%, ωστόσο πολλά εξαρτώνται από τις εξελίξεις τα επόμενα τρίμηνα», σημειώνει ο Αλεξ Μουσκατέλι, επικεφαλής αξιολογήσεων της Fitch. Οπως εξηγεί, ο οίκος εκτιμά ότι θα υπάρξει επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας από το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός διαβρώνει τα πραγματικά εισοδήματα και το επιχειρηματικό και το καταναλωτικό κλίμα συνεχίζουν να επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, η Fitch αναμένει επίσης καλές επιδόσεις από τον τουριστικό τομέα και επιτάχυνση της διάθεσης κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή