O Έλον Μασκ προκαλεί και πάλι αναταραχή

O Έλον Μασκ προκαλεί και πάλι αναταραχή

Τη μία ημέρα προαναγγέλλει μείωση του προσωπικού της Tesla, ενώ την άλλη δηλώνει ότι ο αριθμός των εργαζομένων θα αυξηθεί

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη σύγχυση στο προσωπικό, στους επενδυτές, αλλά και στους αναλυτές του κλάδου της ηλεκτροκίνησης έχουν προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες τα αντικρουόμενα μηνύματα του επικεφαλής της Tesla, Ελον Μασκ, όσον αφορά το ενδεχόμενο περικοπής θέσεων εργασίας στην εταιρεία, γεγονός που αποδεικνύει τον απρόβλεπτο τρόπο με τον οποίο διοικεί την εταιρεία.

Το περασμένο Σάββατο, ο Μασκ σε ανάρτησή του στο Τwitter γνωστοποίησε πως το συνολικό εργατικό δυναμικό της Τesla θα ενισχυθεί τους επόμενους 12 μήνες και πως ο αριθμός των μισθωτών υπαλλήλων θα μείνει σχετικά αμετάβλητος.

Το συγκεκριμένο tweet ήρθε σε συνέχεια ενός μηνύματος, που είχε αποστείλει στους υπαλλήλους του και με το οποίο τους ενημέρωνε πως το 10% των εργαζομένων θα χάσει τη δουλειά του. Οπως υποστηρίζουν όσοι έλαβαν το συγκεκριμένο μήνυμα, ο Μασκ θεωρεί πως σε ορισμένους τομείς η Τesla έχει πλεονάζον προσωπικό και ότι οι περικοπές δεν αφορούν όσους συναρμολογούν αυτοκίνητα ή μπαταρίες.

Την περασμένη Παρασκευή, η μετοχή της εταιρείας σημείωσε πτώση 9,2% καθώς άρχισε να μεταδίδεται η είδηση για τις περικοπές θέσεων εργασίας.

Το Reuters δημοσίευσε νωρίτερα ότι ο Μασκ είπε σε ορισμένους επικεφαλής της εταιρείας πως θα προχωρήσει σε απολύσεις επειδή είχε ένα πολύ κακό προαίσθημα για την πορεία της οικονομίας. «Τα αντικρουόμενα μηνύματα του Μασκ έχουν δημιουργήσει μεγάλη σύγχυση», ανέφερε ο Ντάνιελ Ιβς, αναλυτής στη Wedbush Securities στη Νέα Yόρκη. «Πιστεύουμε πως ο Μασκ προσπάθησε να στείλει ένα μήνυμα στους υπαλλήλους τους, αυτό του γύρισε μπούμερανγκ, και τώρα πήρε πίσω αυτά που έλεγε», τόνισε ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας τις κινήσεις αυτές μiα ακόμη παράξενη σαπουνόπερα.

Εχοντας περίπου 96 εκατομμύρια ακολούθους, ο Μασκ συνηθίζει να αποστέλλει μηνύματα που προκαλούν αναταραχή στις αγορές, μεταξύ των οποίων η περίφημη ανάρτηση που έκανε το 2018 για την εξεύρεση χρηματοδότησης με σκοπό την ιδιωτικοποίηση της Tesla. Ωστόσο, μετά τη συγκεκριμένη ανάρτηση ήρθε αντιμέτωπος με τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.

Επίσης, πέρυσι διεξήγαγε δημοσκόπηση στο Twitter σχετικά με το εάν θα πρέπει να πουλήσει το 10% του μεριδίου του στην Tesla, πριν «ξεφορτωθεί» τις μετοχές της εταιρείας αξίας πολλών δισ. δολ.

Οσον αφορά τις διφορούμενες δηλώσεις του, ο Στιβ Μαν, αναλυτής του Bloomberg Intelligence, είπε πως η «Τesla αποτελεί ηγέτιδα εταιρεία στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης, οπότε εάν λαμβάνει μέτρα για να εξοικονομήσει χρήματα, αυτό δείχνει και την αρνητική προοπτική του κλάδου». «H ανακοίνωση της Tesla θα βάλει στο ραντάρ των επενδυτών τις προοπτικές πωλήσεών της», επισήμανε.

Η Tesla έχει διανύσει περιόδους μεγάλης ανάπτυξης αλλά και ανατροπών κατά το παρελθόν. Ενδεικτικά, απέλυσε 700 εργαζομένους το 2017 εν μέσω μιας περιόδου όπου ο Μασκ την είχε χαρακτηρίσει κόλαση για την παραγωγή του Tesla Model 3.

Tον επόμενο χρόνο, ανακοίνωσε πως θα απολύσει το 9% των υπαλλήλων καθώς η εταιρεία εξακολουθούσε να δυσκολεύεται να εντείνει την προσπάθεια για αύξηση της παραγωγής.

Η αναταραχή που έχει προκαλέσει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο δεν περιορίζεται μόνο στην περίπτωση της Tesla, αλλά εκτείνεται μέχρι και την πολυσυζητημένη εξαγορά του Twitter από τον ίδιο έναντι 44 δισ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή