Ψηφιακά έργα 1,4 δισ. έως το τέλος της χρονιάς

Ψηφιακά έργα 1,4 δισ. έως το τέλος της χρονιάς

Περισσότερα από 50 έργα της τάξεως του 1,4 δισ. ευρώ που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ πρόκειται να δημοπρατήσει έως το τέλος του 2022 η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ).

2' 9" χρόνος ανάγνωσης

Περισσότερα από 50 έργα της τάξεως του 1,4 δισ. ευρώ που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ πρόκειται να δημοπρατήσει έως το τέλος του 2022 η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ). Η φετινή χρονιά, που σχεδόν κατά το ήμισυ έχει παρέλθει, είναι ιδιαίτερα κομβικής σημασίας για την προώθηση των μεγάλων ψηφιακών έργων του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Γι’ αυτό ο εποπτευόμενος, από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, φορέας αυξάνει τους ρυθμούς δημοπράτησης νέων έργων. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο Δημήτρης Γιάντσης, γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Εργων της ΚτΠ, τα βασικότερα από τα projects που πρόκειται να δημοπρατηθούν έως το τέλος της χρονιάς περιλαμβάνουν την επέκταση του υφιστάμενου δικτύου τηλεϊατρικής στο σύνολο των υγειονομικών περιφερειών της χώρας, την αναβάθμιση και επέκταση του συστήματος τήρησης των αρχείων σε όλα τα (αστικά και ποινικά) δικαστήρια, και την ψηφιοποίηση εντύπων αρχείων και δεδομένων δικαστηρίων. Επίσης, μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση της διαδικασίας διαβούλευσης θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το έργο της ψηφιοποίησης του φυσικού αρχείου των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας, κατ’ ελάχιστον των τελευταίων πέντε ετών. Τους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει και η διαγωνιστική διαδικασία για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαβούλευση για τη δημιουργία κεντρικού κόμβου διαχείρισης και ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων (big data) του Δημοσίου.

Αυτό το διάστημα, η Κοινωνία της Πληροφορίας ολοκληρώνει τις διαδικασίες για την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας digitalsme.gov.gr, μέσω της οποίας θα χορηγείται στους δικαιούχους χρηματική ενίσχυση, υπό μορφήν κουπονιού, με σκοπό τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

Στην εκκίνηση τρία προγράμματα ενισχύσεων για επιχειρήσεις.

«Η κάθε εταιρεία έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει voucher αξίας από 900 ευρώ έως 18.000 ευρώ, με τη δημοσίευση των οδηγών των τριών προγραμμάτων να προγραμματίζεται για αύριο 10 Ιουνίου. Η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει στις 22 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 14 Σεπτεμβρίου», εξηγεί ο κ. Γιάντσης.

Η δράση αποτελείται από τρία προγράμματα, από τα οποία τα δύο συνιστούν την παροχή ενίσχυσης μέσω της χορήγησης κουπονιών. Το πρώτο (180 εκατ. ευρώ) προβλέπει τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων μέσω κουπονιών (για την αγορά ψηφιακών εργαλείων, όπως π.χ. λογισμικού), μέγιστης επιλέξιμης δαπάνης από 1.000 έως 20.000 ευρώ, με το 90% των εν λόγω ποσών να αντιστοιχεί στο ποσό ενίσχυσης. Το δεύτερο (100 εκατ. ευρώ), με αντικείμενο την ανάπτυξη ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών, αφορά την επιχορήγηση επενδυτικών σχεδίων, αξίας από 200.000 έως 2 εκατ. ευρώ, των εταιρειών για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών. Το τρίτο (162,4 εκατ. ευρώ) αφορά την παροχή ενίσχυσης για την αντικατάσταση των POS, των ταμειακών μηχανών, την απόκτηση συνδρομής σε λογισμικά ηλεκτρονικής τιμολόγησης ή σχετικού εξοπλισμού, όπως τάμπλετ ή θερμικού εκτυπωτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT