ΗΠΑ: Τέλος στο πάρτι του delivery

ΗΠΑ: Τέλος στο πάρτι του delivery

Mε την επιστροφή στην κανονικότητα, η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών του κλάδου έχει μειωθεί κατά 100 δισ. δολ.

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές της πανδημίας, ο κόσμος που έτρωγε σε εστιατόρια στράφηκε στις online παραγγελίες με αποτέλεσμα να αναδειχθεί ένας νέος τύπος δισεκατομμυριούχων: οι μεγάλοι επιχειρηματίες που απαρτίζουν τη βιομηχανία της ηλεκτρονικής παραγγελίας και διανομής φαγητού.

Ο καθένας από τους τρεις συνιδρυτές της DoorDash, που έχει έδρα στο Σαν Φρανσίσκο, συγκέντρωσε περιουσία που ξεπερνά τα 2,5 δισ. δολ. Ο Ζίτσε Γκρόεν, ο οποίος δημιούργησε την ευρωπαϊκή ανταγωνίστρια Just Eat Takeaway.com, συγκέντρωσε πάνω από 1,5 δισ. δολ. Tώρα οι προσδοκίες αυτών των πλούσιων επιχειρηματιών δείχνουν να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν, καθώς ο κόσμος επιλέγει περισσότερο να πάει σε εστιατόρια παρά να παραγγείλει απ’ έξω. Την ίδια στιγμή, οι μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών δεν χαίρουν πλέον της εκτίμησης των επενδυτών σε μια περίοδο όπου το μακροοικονομικό περιβάλλον αλλάζει.

Οπως αναφέρει το Bloomberg Billionaires Index, το μερίδιο του κ. Γκρόεν έχει μειωθεί στα 350 εκατ. δολ., ενώ την ίδια ώρα, οι ιδρυτές της DoorDash έχουν πάψει να θεωρούνται δισεκατομμυριούχοι. Επίσης, η περιουσία του CEO της εταιρείας, Tόνι Σου, έχει μειωθεί στο 1,1 δισ. δολ. «Το τέλος των lockdowns μας έδειξε τα όρια της παράδοσης και διανομής φαγητού», ανέφερε ο Μοτ Σμιθ, διευθύνων σύμβουλος της Amped Kitchens, η οποία νοικιάζει χώρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κουζίνες. Εχοντας καταγράψει σημαντική άνοδο το 2020 και ένα μεγάλο μέρος του 2021, η «βουτιά» της αξίας των μετοχών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του delivery ήταν γρήγορη και αμείλικτη, εξανεμίζοντας πάνω από 100 δισ. δολ. από τη χρηματιστηριακή τους αξία.

H πρόσφατη πτώση της αγοράς σε συνδυασμό με την παρουσία ενός επίμονου πληθωρισμού συρρικνώνει το εισόδημα των καταναλωτών, μειώνοντας τα χρήματα που εκείνοι μπορούν να διαθέσουν για να παραγγείλουν. H αξία των μετοχών σε εταιρείες τεχνολογίας που γνώρισαν τεράστια ανάπτυξη έχει, σε μεγάλο βαθμό, σημειώσει απότομη πτώση, ενώ την ίδια στιγμή οι προοπτικές για τον ρυθμό ανάπτυξης αναθεωρούνται προς τα κάτω, εν μέσω περιόδου αύξησης των επιτοκίων και παρατεταμένης επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας.

«Ο κλάδος δεν γνώρισε ποτέ ένα συνδυασμό υψηλού πληθωρισμού και αβεβαιότητας ως προς τον βαθμό που η ζήτηση διαμορφώνει τη νέα κανονικότητα», επισήμανε η Ντιάνα Γκομς, αναλύτρια στο Bloomberg Intelligence. Η προσοχή μερικών έχει στραφεί τώρα στη συρρίκνωση του κόστους, με τους επενδυτές να πιέζουν τις εταιρείες να βγάλουν κέρδη και όχι να ξοδεύουν κεφάλαια για να ενισχύσουν τα μερίδια αγοράς τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή