Συμφωνία ΔΕΗ – Volterra στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Συμφωνία ΔΕΗ – Volterra στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η αξία της συναλλαγής τοποθετείται σε 133 εκατ. ευρώ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δεσμευτική συμφωνία για την πώληση της συμμετοχής της Volterra, θυγατρικής της Αβαξ, σε χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) συνολικής ισχύος 112 MW, στη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» προχώρησε ο κατασκευαστικός όμιλος με τη ΔΕΗ. Πρόκειται για συναλλαγή που αντιστοιχεί σε όρους αξίας επιχείρησης (Enterprise Value) σε 133 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί όταν ληφθεί σειρά εγκρίσεων.

Ειδικότερα, η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» θα εξαγοράσει το 55% των μετοχών της Volterra K-R και της Volterra Λυκοβούνι στις οποίες είναι ήδη μέτοχος με 45% (σε κάθε μία εταιρεία) από το 2019. Η Volterra K-R Α.Ε. και η Volterra Λυκοβούνι κατέχουν εν λειτουργία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 69,7 MW στην Αιτωλοακαρνανία και στη Βοιωτία. Βάσει της ίδιας συμφωνίας, η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» εξαγοράζει το 100% της «Ηλιοφάνεια». Η τελευταία κατέχει ένα εν λειτουργία φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 2,7 ΜW στη Βοιωτία, καθώς και τις εταιρείες Volterra Δούκας και Volterra Κουκούλι, που έχουν στην κατοχή τους αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 39,5 ΜW, των οποίων η κατασκευή πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα.

«Είναι μια συμφωνία win-win και αποτελεί υλοποίηση μέρους της στρατηγικής μας. Η Volterra, από τις πιο παλιές εταιρείες του κλάδου ενέργειας, συνεχίζει τη δραστηριότητά της στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας καθώς και στη χονδρική και λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Βαδίζουμε με συντεταγμένες κινήσεις προς το μέλλον», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Volterra, Πάνος Νίκου.

Η θυγατρική της Αβαξ πωλεί χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνολικής ισχύος 112 MW.

«Η ΔΕΗ έχει δεσμευθεί να ηγηθεί της ενεργειακής μετάβασης στη χώρα, μέσω του πράσινου μετασχηματισμού του ομίλου. Η συνεχής διεύρυνση του χαρτοφυλακίου μας οδηγεί στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μας. Η σημερινή συμφωνία σηματοδοτεί ένα ακόμη ορόσημο», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», Κωνσταντίνος Μαύρος.

Μέσω της συγκεκριμένης συναλλαγής, όπως αναφέρουν κύκλοι της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», η εταιρεία αποκτά έργα ΑΠΕ άνω των 110 MW, τα οποία συμβάλλουν στη σημαντική αύξηση του συνολικού χαρτοφυλακίου της, αλλά και στη διαφοροποίησή του με προσθήκη μεγάλου μέρους αιολικών πάρκων. Κατ’ επέκταση, επιτυγχάνεται διαφοροποίηση κινδύνου του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ με προσθήκη μεγάλης ισχύος αιολικών πάρκων, η οποία συμπληρώνει το σημαντικό χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών πάρκων και υδροηλεκτρικών έργων που κατέχει ο όμιλος. Η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου έργων που αγοράζει η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» κρίνεται ανταγωνιστική, με την εταιρεία να επικρατεί, για πρώτη φορά στην ιστορία της, σε ανοιχτή ανταγωνιστική διαδικασία όπου το «παρών» δίνουν μεγάλοι διεθνείς παίκτες, όπως η Iberdrola. Η συμφωνία αυτή οδηγεί και στην ανάπτυξη και άμεση κατασκευή επιπλέον 40 MW αιολικών πάρκων σε ιδιαίτερα συμφέρουσες τιμές, όπως αναφέρουν κύκλοι της εταιρείας. Και αυτό δεδομένων των πληθωριστικών πιέσεων που επικρατούν στην αγορά τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Toυ συγκεκριμένου ντιλ έχει προηγηθεί η ολοκλήρωση, τους τελευταίους 24 μήνες, της συμφωνίας της ΔΕΗ με τη γερμανική RWE, ενώ πλέον έχει διαμορφωθεί ένα χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη που ξεπερνά τα 10 GW. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως μέσα στη χρονιά αναμένονται και άλλες κινήσεις στην αγορά των υπεράκτιων (off shore) αιολικών πάρκων αλλά και στα Βαλκάνια.

Σημειώνεται ότι στη συμφωνία για την πώληση της συμμετοχής της Volterra, η Eurobank, μέσω της διεύθυνσης Investment Banking & Principal Capital Strategies, διετέλεσε χρηματοοικονομικός σύμβουλος. Η δικηγορική εταιρεία Lambadarios Law Firm ήταν νομικός σύμβουλος της Volterra.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή