Αλλάζει γραμμή το Πεκίνο έναντι της Ant

Αλλάζει γραμμή το Πεκίνο έναντι της Ant

Εξετάζεται το ενδεχόμενο επανεκκίνησης της δημόσιας εγγραφής του ομίλου του Τζακ Μα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κινεζικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο αναβίωσης της αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO) της Ant Group, συμφερόντων του δισεκατομμυριούχου Τζακ Μα, εξέλιξη που αποτελεί ένδειξη της σταδιακής χαλάρωσης της καταστολής της τεχνολογικής βιομηχανίας στην Κίνα.

Σύμφωνα με το Βloomberg, πρόκειται για ένα από τα πιο ξεκάθαρα σημάδια ότι το Πεκίνο χαλαρώνει ύστερα από περισσότερο από ένα χρόνο τις ρυθμιστικές πιέσεις στον κλάδο τεχνολογίας, που οδήγησαν στην εξανέμιση σχεδόν 2 τρισ. δολαρίων της χρηματιστηριακής αξίας του από τον Φεβρουάριο του 2021.

Οι κινεζικές μετοχές πραγματοποίησαν ισχυρά ράλι στο Χονγκ Κονγκ και στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα μετά την είδηση για πιθανή ολοκλήρωση της έρευνας για την Didi Global και για μια σειρά από εγκρίσεις νέων παιχνιδιών. Η Ρυθμιστική Επιτροπή Κινητών Αξιών της Κίνας έχει συστήσει μια ομάδα για την επανεκτίμηση των σχεδίων πώλησης μετοχών του γίγαντα του fintech Ant, αναφέρει το Bloomberg, συμπληρώνοντας πως οι Αρχές πλησιάζουν επίσης στο τελικό στάδιο της έκδοσης της πολυαναμενόμενης άδειας της Ant, με βάση την οποία θα ελέγχεται περισσότερο σαν τράπεζα. Υπενθυμίζεται πως η Ant Group είχε καταθέσει αίτηση διπλής εισαγωγής στο Χονγκ Κονγκ και στην αγορά STAR της Σαγκάης το 2020, προτού η Κίνα αναστείλει ξαφνικά την IPO της εταιρείας αξίας 37 δισ. δολαρίων. Αυτό σηματοδότησε την αρχή της ρυθμιστικής καταστολής της Κίνας, που σάρωσε τον τομέα του Διαδικτύου της χώρας. Υπενθυμίζεται πως οι ρυθμιστικές αρχές της Κίνας ακύρωσαν στο παρά πέντε τα σχέδιά της, σε μία κίνηση που οι αναλυτές είδαν ως προσπάθεια του Πεκίνου να βάλει φρένο στις φιλοδοξίες μιας επιχείρησης που είχε γίνει υπερβολικά ισχυρή και ενός επιχειρηματία που μιλούσε υπερβολικά ανοιχτά για τα πάντα.

Οπως είχαν γράψει διεθνή μέσα ενημέρωσης τον Νοέμβριο του 2020, ο Μα πυροδότησε την οργή των αξιωματούχων του Κομμουνιστικού Κόμματος σε ένα συνέδριο στη Σαγκάη, στο οποίο συνέκρινε τις κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες της χώρας με ενεχυροδανειστήρια και επέκρινε την απουσία καινοτομίας. Μάλιστα, δεν ήταν η πρώτη φορά που μιλούσε ο ίδιος έξω από τα δόντια. Αλλά εκείνη τη φορά χτύπησε ευαίσθητες χορδές στο Πεκίνο. Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί πως ο κινεζικός κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου και αντίπαλον δέος της Amazon, η Alibaba, κατέχει περίπου το 1/3 της Ant.Τα νέα για την Ant «είναι ένα σημάδι ότι οι ρυθμιστικές αρχές τηρούν τη δέσμευσή τους να τερματίσουν την καταστολή των τεχνολογικών πλατφορμών, εξέλιξη που θα βελτιώσει το κλίμα στον κλάδο», δήλωσε ο Μάρβιν Τσεν, αναλυτής στο Bloomberg Intelligence. «Η πιθανή αναβίωση της δημόσιας προσφοράς της Ant μπορεί επίσης να βοηθήσει στη στήριξη των χρηματοπιστωτικών αγορών στην περιοχή καθώς η δραστηριότητα συγκέντρωσης κεφαλαίων έχει στερέψει φέτος». Σημειώνεται, πάντως, πως οι κινεζικές τεχνολογικές μετοχές ξεπέρασαν τις αντίστοιχες των ΗΠΑ στις πρόσφατες συνεδριάσεις, με τον Nasdaq Golden Dragon Index να υποχωρεί 11% φέτος, σε σύγκριση με την πτώση 23% που έχει σημειώσει ο Nasdaq 100.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή