Πρόωρη η κατάργηση του «Ηρακλή», λέει η DBRS Morningstar

Πρόωρη η κατάργηση του «Ηρακλή», λέει η DBRS Morningstar

Είναι πρόωρο να καταργηθεί ένα τόσο αποτελεσματικό εργαλείο, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι πρόωρο να καταργηθεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο όπως ο «Ηρακλής», το οποίο λήγει τον Οκτώβριο του 2022, δεδομένων των προκλήσεων που δημιουργούνται για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες από την εκτόξευση του πληθωρισμού και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης DBRS.

«Υπάρχει συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με την ταχύτητα και τον όγκο πιθανής μελλοντικής επιδείνωσης των περιουσιακών στοιχείων στους τραπεζικούς ισολογισμούς», τονίζει ο οίκος. Οπως εξηγεί, οι πληθωριστικές πιέσεις, οι αυξημένες τιμές της ενέργειας καθώς και πιθανά σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό θα ασκήσουν πίεση στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις.

Το πόσο καιρό θα συνεχιστεί αυτή η πίεση στις τιμές και ο τρόπος με τον οποίο αντισταθμίζεται με τα προγράμματα προστασίας των καταναλωτών και στήριξης των επιχειρήσεων, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της τάσης στον σχηματισμό νέων NPLs και στην απόδοσή τους. Ο οίκος φέρνει ως παράδειγμα το ιταλικό αντίστοιχο πρόγραμμα GACS το οποίο παρατάθηκε για άλλους δώδεκα μήνες τον Μάιο του 2021, ενώ γίνονται συζητήσεις για περαιτέρω παράτασή του (λήγει αυτόν τον μήνα) με ορισμένες διαρθρωτικές αλλαγές (όπως η αύξηση του ορίου αξιολόγησης και η μείωση των κρατικών εγγυήσεων, μεταξύ άλλων) υπό το φως του τρέχοντος οικονομικού περιβάλλοντος.

Tο ΔΝΤ αναμένεται να προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση των προβλέψεών του για την οικονομική ανάπτυξη το 2022 τον επόμενο μήνα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις μετά τις αντίστοιχες κινήσεις από την Παγκόσμια Τράπεζα και τον ΟΟΣΑ αυτή την εβδομάδα. Αυτή θα είναι η τρίτη υποβάθμιση του ΔΝΤ για την ανάπτυξη φέτος. Τον Απρίλιο το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη κατά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα στο 3,6% το 2022 και το 2023.

«Εχουν σημειωθεί σαφώς μια σειρά από εξελίξεις που θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν σε περαιτέρω πτωτική αναθεώρηση των εκτιμήσεών μας», υπογράμμισε ο Τζέρι Ράις σε συνέντευξη Τύπου. «Εχουν συμβεί τόσο πολλά και συνεχίζουν να συμβαίνουν, από την τελευταία φορά που κάναμε τις προβλέψεις μας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Επιχορηγήσεις 34 εκατ. ευρώ για startups

Προκηρύχθηκε ο δεύτερος κύκλος στήριξης των νεοφυών επιχειρήσεων του εθνικού μητρώου Elevate Greece για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δράση που εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ του ΕΣΠΑ 2014-2020. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 34 εκατ. ευρώ και ενισχύονται, με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, νεοφυείς καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στο εθνικό μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων Elevate Greece και επλήγησαν από την πανδημία. Ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων έχει οριστεί η 22α Ιουνίου 2022, με καταληκτική ημερομηνία την 31η Οκτωβρίου 2022.

Στον «πάγο» οι τριετίες

Δεν βλέπει να «ξεπαγώνουν» από φέτος οι τριετίες όσων λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό ο Κωστής Χατζηδάκης, καθώς δεν αναμένεται η ανεργία να πέσει κάτω από το 10%. Αυτό δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας κατά την παρέμβασή του στο συνέδριο RGC στην Πάτρα, ενώ αναφερόμενος στην ψηφιακή κάρτα εργασίας αποκάλυψε ότι σε ένα χρόνο από σήμερα, ήτοι τον Ιούνιο του 2023, θα ισχύει στον τουρισμό και στην εστίαση, αλλά και σε εταιρείες σεκιούριτι και ασφαλιστικές εταιρείες. Η αρχή βέβαια θα γίνει από τον ερχόμενο μήνα σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ, αν και ήδη έχουν αρχίσει να υπάρχουν αντιδράσεις, κυρίως σε σχέση με το τι θα ισχύσει για τα διευθυντικά στελέχη, που δεν έχουν υποχρέωση για συγκεκριμένο ωράριο, και για στελέχη που απαιτείται να είναι σε αναμονή. Ο κ. Χατζηδάκης, πάντως, χαρακτήρισε το μέτρο «επανάσταση», καθώς όπως ανέφερε θα σταματήσουν οι εργοδότες να λειτουργούν εις βάρος των εργαζομένων και να δηλώνουν τα 8ωρα ως 4ωρα. Ανέφερε πως θα φέρει ξανά εργατική δικαιοσύνη, καθώς θα καταγράφονται ο χρόνος εργασίας και οι υπερωρίες, και θα είναι «ψηφιακά» αποθηκευμένα τα συγκεκριμένα δεδομένα για δέκα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή