Η βρετανική οικονομία φλερτάρει με την ύφεση

Η βρετανική οικονομία φλερτάρει με την ύφεση

Αν και η κατανάλωση αντέχει, η μείωση βιομηχανικής παρα-γωγής και δαπανών υγείας οδηγεί σε συρρίκνωση του ΑΕΠ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε την καταναλωτική εμπιστοσύνη να κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και με τους οικονομολόγους (ανάμεσα σε αυτούς και εμείς) να προειδοποιούν πως η Βρετανία διολισθαίνει στην ύφεση (40% πιθανότητες), τα νέα πως το πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε τον μήνα Απρίλιο φαίνεται να αποδεικνύουν πως «ο φόβος γίνεται πραγματικότητα». Οι δραστηριότητες στον κλάδο υγείας και κοινωνικών παροχών μειώθηκαν κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα από το ΑΕΠ σε μηνιαία βάση.

Η στατιστική υπηρεσία επισήμανε πως η πτώση οφείλεται στη σημαντική μείωση των τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού και στις αλλαγές στην πολιτική διεξαγωγής των τεστ. H ομαλοποίηση των δαπανών στην υγεία καθώς η πανδημία θα υποχωρεί θα συνεχίσει να επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ τους επόμενους μήνες.

Σε αντίθεση με τη συρρίκνωση της δαπάνης που αφορά τη δημόσια υγεία, η συνεισφορά των κλάδων χονδρικής και λιανικής στη διαμόρφωση του πραγματικού ΑΕΠ ήταν η μεγαλύτερη αναφορικά με τον τομέα των υπηρεσιών, προσθέτοντας σε μηνιαία βάση 0,3 ποσοστιαία μονάδα.

Εν μέσω της αβεβαιότητας που επικρατεί σχετικά με το πόσο αντέχει ο καταναλωτής την άνοδο του πληθωρισμού, η αύξηση 1,4% σε μηνιαία βάση του λιανεμπορίου τον Απρίλιο δείχνει πως η καταναλωτική ζήτηση δεν έχει φτάσει στην κορύφωσή της.

Η απόδοση της βιομηχανικής παραγωγής μειώθηκε απότομα τον Απρίλιο (0,6% σε μηνιαία βάση), με πτώση που εκτείνεται σε μεγάλους κλάδους. Η παραγωγή του κλάδου της μεταποίησης συρρικνώθηκε κατά 1%, ενώ η παραγωγή σημείωσε πτώση σε 8 από τους 13 υποκλάδους του τομέα της μεταποίησης. Μετά τη συρρίκνωση του ΑΕΠ τον Απρίλιο κατά 0,4 ποσοστιαία μονάδα, και με την εκτίμηση πως δεν θα καταγραφεί άνοδος του ΑΕΠ το υπόλοιπο τρίμηνο, αναθεωρούμε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις μας για το πραγματικό ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο στο -0,4%, από 0% που ήταν προηγουμένως.

Από την άλλη, αναμένουμε πως το βρετανικό ΑΕΠ θα σημειώσει μικρή άνοδο το δεύτερο εξάμηνο, καθώς η εμπιστοσύνη θα αρχίσει να σταθεροποιείται και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα θα αρχίσουν να εξομαλύνονται.

Ως εκ τούτου, σε ετήσια βάση, η αναθεώρηση προς τα κάτω του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους μειώνει τις εκτιμήσεις μας για τα επίπεδα του ΑΕΠ το 2022 στο 3,5%, από 3,8%.

Συμπτωματικά η εκτίμηση της Τράπεζας της Αγγλίας για το μέγεθος του ΑΕΠ τον Απρίλιο διαμορφωνόταν στο 0% σε μηνιαία βάση.

* Ο κ. Κάλουμ Πίκερινγκ είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή