Ρωσία: Με άλλο όνομα και νέα ιδιοκτησία άνοιξαν τα McDonald’s

Ρωσία: Με άλλο όνομα και νέα ιδιοκτησία άνοιξαν τα McDonald’s

Εγκαινιάστηκαν 15 καταστήματα υπό την επωνυμία «Γευστικό και τίποτε άλλο»

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να μοιάζουν με τα McDonald’s αλλά ονομάζονται Vkusno & tochka και πριν από λίγες ημέρες εγκαινίασαν τα πρώτα τους καταστήματα στη Ρωσία. Μια νέα εποχή για το γρήγορο φαγητό και την οικονομική ζωή της Ρωσίας ξημέρωσε, καθώς τα εστιατόρια McDonald’s άνοιξαν τις πόρτες τους στη Μόσχα υπό νέα ρωσική ιδιοκτησία και με το νέο τους όνομα, το οποίο μεταφράζεται ως «Tasty and that’s it» (Γευστικό και τίποτε άλλο). Τα αποκαλυπτήρια των καταστημάτων με το νέο όνομα –περισσότερες από τρεις δεκαετίες μετά το πρώτο άνοιγμα του αμερικανικού γίγαντα των burger στη Μόσχα– είναι ένα δείγμα μιας νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων. Και η επαναλειτουργία τους έγινε την Ημέρα της Ρωσίας. Η τύχη της αλυσίδας, την οποία η McDonald’s πούλησε όταν αποχώρησε από τη χώρα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα τεστ για το πόσο επιτυχώς η οικονομία της Ρωσίας μπορεί να γίνει πιο αυτάρκης και να αντέξει τις δυτικές κυρώσεις.

Την Κυριακή, εκατοντάδες άνθρωποι έκαναν ουρά έξω από το πρώην εμβληματικό εστιατόριο των McDonald’s στην πλατεία Πούσκιν στο κέντρο της Μόσχας. Το κατάστημα έφερε το νέο λογότυπο –έναν κόκκινο κύκλο και δύο πλάγιες πορτοκαλιές γραμμές, ένα στυλιζαρισμένο μπιφτέκι με δύο τηγανητές πατάτες– καθώς και το σύνθημα: «Το όνομα αλλάζει, η αγάπη μένει». Η ουρά, βέβαια, ήταν σημαντικά μικρότερη από τις χιλιάδες ανθρώπων που συνέρρεαν στο αρχικό McDonald’s που άνοιξε εκεί το 1990. «Πρέπει να αποφύγουμε την πτώση της ποιότητας, ώστε όλα να παραμείνουν όπως ήταν πριν, γιατί αγαπήσαμε τα McDonald’s», λέει η Σαρντάνα Ντόντσκαγια, η οποία είχε στηθεί στην ουρά πριν από 32 χρόνια για να πάρει μια πρώτη γεύση από ένα brand που ενσάρκωνε τον δυτικό καπιταλισμό και επέστρεψε χθες για να εγκαινιάσει τον διάδοχό της. Το μενού του «Vkusno & tochka» είναι μικρότερο και δεν προσφέρει το Big Mac και ορισμένα άλλα burger και επιδόρπια, όπως το McFlurry. Ενα διπλό cheeseburger κοστίζει πλέον 129 ρούβλια (2,31 δολάρια), έναντι περίπου 160 υπό την επωνυμία McDonald’s, και ένα fish burger κοστίζει πλέον 169 ρούβλια, έναντι 190 προηγουμένως. Η σύσταση των burgers δεν έχει αλλάξει και ο εξοπλισμός από τα McDonald’s έχει παραμείνει, δήλωσε ο Αλεξάντερ Μερκούλοβ, υπεύθυνος ποιότητας στη νέα εταιρεία. Υπενθυμίζεται πως η McDonald’s έκλεισε τα ρωσικά της εστιατόρια τον Μάρτιο και δήλωσε στα μέσα Μαΐου πως αποφάσισε να εγκαταλείψει τελείως τη χώρα. Οπως σχολιάζει το Reuters, πρόκειται για μια από τις πιο προβεβλημένες επιχειρηματικές αποχωρήσεις από τότε που η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η εταιρεία σχεδιάζει να επαναλειτουργήσει 200 εστιατόρια μέχρι τα τέλη Ιουνίου και συνολικά 850 μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Σε ένδειξη της βιασύνης που χρειάστηκε να δείξουν οι νέοι ιδιοκτήτες για να είναι έτοιμο το rebranding για το λανσάρισμα, δεν πρόλαβαν ούτε να τυπώσουν νέες συσκευασίες με το λογότυπο για τις πατάτες και τα burgers, τα οποία σερβίρονταν σε λευκή συσκευασία, όπως και τα ποτήρια για τα αναψυκτικά. Ωστόσο, οι πελάτες δεν είδαν μεγάλες διαφορές. Οπως στην περίπτωση του 15χρονου Σεργκέι: «Η γεύση παρέμεινε η ίδια», είπε καθώς έτρωγε ένα burger κοτόπουλου και τηγανητές πατάτες. Οπως αναφέρει το Reuters, το εστιατόριο είναι ένα από τα 15 επανασχεδιασμένα καταστήματα που άνοιξαν προχθές στην πρωτεύουσα και γύρω από αυτήν. Ο Ολεγκ Παρόεφ, διευθύνων σύμβουλος της Vkusno & tochka, δήλωσε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να επαναλειτουργήσει 200 εστιατόρια στη Ρωσία μέχρι το τέλος Ιουνίου και συνολικά 850 μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT