Συνεχίστηκε η πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Συνεχίστηκε η πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Η ανησυχία για τη στροφή των κεντρικών τραπεζών σε περιοριστική πολιτική αλλά και η αγωνία για τον διαρκώς επιταχυνόμενο πληθωρισμό κυριάρχησαν και χθες στις ευρωπαϊκές αγορές, που έκλεισαν πάλι με απώλειες.

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανησυχία για τη στροφή των κεντρικών τραπεζών σε περιοριστική πολιτική αλλά και η αγωνία για τον διαρκώς επιταχυνόμενο πληθωρισμό κυριάρχησαν και χθες στις ευρωπαϊκές αγορές, που έκλεισαν πάλι με απώλειες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης κατά 2,4%, για να περιορίσει αργότερα τις απώλειές του στο 1,3% και να καταγράψει, πάντως, την έκτη συναπτή συνεδρίαση υποχώρησης. Από το υψηλό ρεκόρ που σημείωσε τον Ιανουάριο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης έχει χάσει 17%. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν χθες οι επιμέρους δείκτες του κλάδου των λιανικών πωλήσεων και του κλάδου των κατασκευαστικών, ενώ άνοδο σημείωσαν οι μετοχές τραπεζών και ενεργειακών. Οσον αφορά τις εθνικές αγορές, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με απώλειες 0,25% και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης με πτώση 0,91%. Τη μεγαλύτερη υποχώρηση ανάμεσα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσε ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού, που έκλεισε με απώλειες 1,20%, ενώ ο δείκτης FTSE MIB της αγοράς του Μιλάνου κατέγραψε υποχώρηση 0,32%. Οπως σχολίασε σχετικά ο Ρας Μουλντ, υπεύθυνος επενδύσεων στην AJ Bell, «όταν επικρατεί φόβος για το ενδεχόμενο παγκόσμιας ύφεσης, αυτό συνεπάγεται ενδεχόμενο πρόβλημα και για τη Γερμανία, την ατμομηχανή της Ευρώπης, που ωστόσο είναι εξαρτημένη από τις εξαγωγές και επηρεάζεται από την ύφεση σε άλλες οικονομίες».

Την έκτη συναπτή συνεδρίαση υποχώρησης κατέγραψε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600.

Σχολιάζοντας την πορεία της αγοράς ο Τζέιμς Ατεϊ, υπεύθυνος επενδύσεων στην Abrdn, τόνισε πως «στη γενικότερη εικόνα εξακολουθεί να επικρατεί η αβεβαιότητα, γι’ αυτό και ενδεχομένως δεν έχουμε ακόμη δει τα χαμηλότερα επίπεδα των τιμών των μετοχών». Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν δεχθεί πλήγμα φέτος από την αρχή του έτους, καθώς η στροφή των κεντρικών τραπεζών σε περιοριστική πολιτική καλλιεργεί ανησυχία για τον κίνδυνο ύφεσης και της συνεπακόλουθης μείωσης της ζήτησης για ανάληψη κινδύνου, παρά το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών βρίσκονται κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο τους. Στην αντίθετη πορεία οι τιμές του πετρελαίου, που σημείωσαν χθες άνοδο, με το αργό δυτικού Τέξας να κυμαίνεται το βράδυ στα 122,45 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας άνοδο 1,26% και το Brent στα 123,57 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 1,06%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή