Πρελούδιο ύφεσης η πτώση της αμερικανικής αγοράς

Πρελούδιο ύφεσης η πτώση της αμερικανικής αγοράς

Η υποχώρηση των μετοχών στην αμερικανική αγορά μπορεί να είναι το πρελούδιο επικείμενων δυσκολότερων εποχών: η κατάρρευση της αγοράς συχνά συνοδεύεται από ύφεση.

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υποχώρηση των μετοχών στην αμερικανική αγορά μπορεί να είναι το πρελούδιο επικείμενων δυσκολότερων εποχών: η κατάρρευση της αγοράς συχνά συνοδεύεται από ύφεση.

Στον βαθμό που μπορούμε να διδαχθούμε από το παρελθόν, οι αντιδράσεις της αγοράς στην ανησυχία για τη στροφή της Fed σε περιοριστική πολιτική ενδέχεται να καταδεικνύουν πως η ύφεση είναι προ των πυλών.

Από το 1948 και μετά, στα εννέα από τα δώδεκα αντίστοιχα επεισόδια στην αγορά η πτώση συνοδεύθηκε από υφέσεις, σύμφωνα με στοιχεία της ερευνητικής εταιρείας CFRA. Κρίνοντας πάντα βάσει των όσων έχουν συμβεί στο παρελθόν, η ύφεση αυτή τη φορά μπορεί να είναι τόσο κοντά, ώστε να αρχίσει τον Αύγουστο και ενδεχομένως να έρχονται και πολλές άλλες πτώσεις της αγοράς. Οπως τονίζει ο Σαμ Στοβάλ, στρατηγικός αναλυτής της CFRA, «η αγορά συνήθως υποχωρεί επίμονα και παρατεταμένα όταν επικρατεί η πεποίθηση ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά για την οικονομία συνολικά».

Παρά την πτώση των μετοχών, τα τελευταία οικονομικά και επιχειρηματικά στοιχεία σκιαγραφούν μια εικόνα σύνθετη.

Καταδεικνύουν πως οι εργοδότες στις ΗΠΑ προσέλαβαν τον Μάιο περισσότερους υπαλλήλους από όσους προβλεπόταν, ενώ τα κέρδη του S&P 500 αναμένεται να σημειώσουν άνοδο σχεδόν 10% μέσα στο έτος.

Τελευταία πυκνώνουν όλο και περισσότερο τα σημάδια από τους οικονο-μικούς δείκτες.

Παράλληλα βέβαια οι τιμές καταναλωτή επιταχύνθηκαν, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 40 ετών, ενώ οι τιμές της βενζίνης βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό. Τελευταία πυκνώνουν όλο και περισσότερο οι προειδοποιήσεις πως επίκειται ύφεση από τη Wall Street και τις μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις. Τη Δευτέρα ο Τζέιμς Γκόρμαν, διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley, εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει 50% πιθανότητα να διολισθήσει σε ύφεση η αμερικανική οικονομία. Και μια άλλη ένδειξη επικείμενης ύφεσης ήταν τη Δευτέρα η είδηση πως οι αποδόσεις του βραχυπρόθεσμου χρέους των ΗΠΑ αυξάνονται ταχύτερα από εκείνες του μακροπρόθεσμου χρέους.

Πρόκειται για ένα σημάδι ότι η αγορά προβλέπει πως στο εγγύς μέλλον τα πράγματα θα είναι χειρότερα για την οικονομία, ενώ μακροπρόθεσμα θα βελτιωθούν. Αποτελεί πάντα αξιόπιστη ένδειξη ότι επίκειται ύφεση.

Σύμφωνα με τις έρευνες της CFRA, η περίοδος υποχώρησης της αγοράς αρχίζει συνήθως περίπου επτά μήνες πριν από την έναρξη της ύφεσης. Αν επαληθευτεί και αυτή τη φορά η παρατήρησή της, τότε η ύφεση θα αρχίσει στις αρχές Αυγούστου, επτά μήνες μετά το ιστορικό υψηλό που σημείωσε ο δείκτης S&P 500 στις 3 Ιανουαρίου, προτού αρχίσει να καταγράφει απώλειες.

Οταν μια περίοδος υποχώρησης της αγοράς συνοδεύεται από ύφεση, συνήθως είναι μεγαλύτερη η ζημία που υφίστανται οι επενδυτές.

Η αλήθεια είναι πως δεν συνοδεύονται από ύφεση όλες οι περιπτώσεις υποχώρησης της αγοράς. Οπως τονίζει η CFRA, από τις 12 περιπτώσεις πτώσης της αγοράς από το 1948 και μετά, τρεις από αυτές δεν συνοδεύθηκαν από ύφεση.

Στοιχεία της LPL Research καταδεικνύουν πως όταν οι μετοχές φτάσουν να έχουν συγκεντρώσει απώλειες 20%, τότε τείνουν να ανακάμπτουν μέσα σε ένα έτος. Σύμφωνα με τον Ράιαν Ντέτρικ, στρατηγικό αναλυτή της LPL, αυτή τη φορά το ευρύτερο περιβάλλον δίνει περισσότερο την εντύπωση ότι «πρόκειται για μια επιβράδυνση στο μέσον του οικονομικού κύκλου, με την οικονομία να ασθμαίνει και το χρηματιστήριο να ασθμαίνει επίσης, μετά το πρόσφατο τεράστιο ράλι του».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή