Αναπτυξιακός με λιγότερες φοροαπαλλαγές

Αναπτυξιακός με λιγότερες φοροαπαλλαγές

Τα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης προκρίνει η κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα χαμηλότοκα –για την ώρα– δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) προκρίνει η κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων, ενώ την ίδια ώρα κατεβάζει τον πήχυ τόσο για τις επιχορηγήσεις όσο και για το ύψος των φοροαπαλλαγών που θα δίνονται ως ενισχύσεις από τον αναπτυξιακό νόμο. Στις κατευθύνσεις αυτές, οι οποίες δόθηκαν χθες από τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, αποτυπώνονται στην ουσία δύο αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία, άμεσα συνδεδεμένες μεταξύ τους: η αύξηση του κόστους του χρήματος, η αύξηση των επιτοκίων δηλαδή το επόμενο διάστημα, και οι πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια δόθηκαν σημαντικά ποσά για τη στήριξη των επιχειρήσεων λόγω πανδημίας, οδηγούν την κυβέρνηση σε μείωση των φοροαπαλλαγών προκειμένου αυτή να περιορίσει το δημοσιονομικό κόστος.

Τα πρώτα καθεστώτα

Αναπτυξιακός με λιγότερες φοροαπαλλαγές-1

Ακριβότερο χρήμα

Η μείωση των φοροαπαλλαγών αποσκοπεί στον περιορισμό του δημοσιονομικού κόστους μετά τα εκτεταμένα μέτρα στήριξης των τελευταίων ετών λόγω πανδημίας και ακριβής ενέργειας.

«Το εργαλείο αυτό, των δανείων, αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία σήμερα από ό,τι περιμέναμε και εμείς, διότι δυστυχώς μπαίνουμε σε μια περίοδο αυξημένων επιτοκίων. Μεγάλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον πλανήτη αυξάνουν τα επιτόκια.

Και σε αυτή την περίοδο τα δάνεια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποκτούν ιδιαίτερη αξία και μεγάλη σημασία, διότι μετά τα επιτόκια των ομολόγων –τα οποία ανεβαίνουν– θα ακολουθήσουν προφανώς, ή ακολουθούν ήδη, και τα επιτόκια των επιχειρήσεων. Συνεπώς έχει μεγάλη αξία η ταχύτητα με την οποία οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται σ’ αυτό το εργαλείο», τόνισε χθες χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης.

Χρειάζεται ταχύτητα

Για να αντιληφθεί κάποιος τη σημασία της ταχύτητας με την οποία πρέπει να κινηθούν οι επιχειρήσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισήμανε: «Εχει σημασία όλες οι επιχειρήσεις που έχουν επενδυτικά σχέδια και τραπεζικό προφίλ να αξιοποιήσουν το ταχύτερο δυνατόν αυτό το εργαλείο, διότι σήμερα τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν επιτόκιο ύψους 0,35%, αλλά αυτό ισχύει μέχρις ότου εξαντληθεί το πρώτο 1,6 δισ. ευρώ, το οποίο είχαμε δανειστεί με πάρα πολύ χαμηλό επιτόκιο από την Κομισιόν. Οταν εξαντληθεί αυτό, θα πάμε σε μια άνοδο του επιτοκίου λογική στην πρώτη φάση και πολύ μεγαλύτερη στη δεύτερη φάση. Στη δεύτερη φάση έχουμε 1,8 δισ. ευρώ που θα έχει το κατά τι αυξημένο επιτόκιο και μετά τα υπόλοιπα θα δούμε σε τι επιτόκια θα πάνε».

Σημείωσε, δε, ότι το επιτόκιο 0,35% δεν είναι διασφαλισμένο στις τράπεζες που έχουν πάρει την πρώτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εάν δεν εκταμιεύσουν τα δάνεια κάνοντας τις δικές τους συμβάσεις. Με άλλα λόγια, όταν τελειώσει το 1,6 δισ. ευρώ θα περάσουμε στο επόμενο επιτόκιο και όποια τράπεζα δεν έχει ξοδέψει την πρώτη δόση της θα αρχίσει να ξοδεύει το υπόλοιπο με βάση το επόμενο επιτόκιο.

Είκοσι επενδύσεις με πόρους του ΤΑΑ

Στη σχετική πλατφόρμα του ΤΑΑ έχουν ήδη υποβληθεί 600 επενδυτικά σχέδια και εξ αυτών έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία –βρίσκονται δηλαδή στο στάδιο της προέγκρισης– των 20. Ο προϋπολογισμός των 20 αυτών επενδυτικών σχεδίων είναι περίπου 700 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 264 εκατ. ευρώ δανειακοί πόροι, 223 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια και 204 εκατ. ευρώ εμπορικά δάνεια.

Οσον αφορά το κίνητρο της φοροαπαλλαγής στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, αυτό πλέον θα φτάνει τα 5 εκατ. ευρώ, από 10 εκατ. ευρώ προηγουμένως. 

Οι επιχορηγήσεις θα δίνονται στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με μέγιστο ποσό τα 3 εκατ. ευρώ, από 6 εκατ. ευρώ που ίσχυε παλιότερα.

Ακριβώς για να καλυφθεί το κενό από τη μείωση των φοροαπαλλαγών αλλά και των επιδοτήσεων, η κυβέρνηση προωθεί τον συνδυασμό των χρηματοδοτικών εργαλείων του αναπτυξιακού και του ΤΑΑ. Ετσι, παραδείγματος χάρη, για μία μεγάλη επιχείρηση με επενδυτικό σχέδιο ύψους 20 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία εάν λάμβανε μόνο τη φοροαπαλλαγή θα έπαιρνε επιχορήγηση 5 εκατ. ευρώ (δηλαδή 25% του επιλέξιμου κόστους), με δάνειο από το ΤΑΑ το ύψος της συνολικής ενίσχυσης φτάνει στο 31,4% του κόστους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή